Osnova alkalne dijete leži u tzv. acido-baznoj ravnoteži, koja je važna za ljudsko zdravlje i prevenciju bolesti.
Principi ove prehrane, alkalna dijeta polaze od teze da je kisleost ljudskog tijela (pH) lagano bazičan. U normalnom rasponu vrijednost je od 7,36-7,44. Prehranom bi se trebalo postići, odnosno održati upravo te vrijednosti. Neuravnoteženom prehranom u organizam se unose kiseli sastojci kao što su šećer, kofein, procesirana hrana te raznorazni životinjski proteini. Upravo oni urokuju disbalans navedenih pH vrijednosti. Općenito se navode slijedeći simptomi kao indikator povećanja kiselosti organizma: gastritis, prekomjerno stvaranje sluzi, učestale prehlade i infekcije, krhki nokti, suha kosa i koža, bolni zglobovi i artritis, neuritis, mišićni bolovi, niska razina energije, kronični umor, glavobolje, itd.
Kiselost organizma se određuje prvenstveno analizom krvi. Moguće su i analize sline i urina (nisu toliko pouzdani). Akalna dijeta stavlja naglasak na one skupine namirnica koje imaju izraženu alkalnu komponentu. Stoga će zastupljenost alkalnih namirnica u odnosu na kisele iznositi 75 prema 25%.
Namirnice prema svojoj kiselosti odnosno lužnatosti su navedene u tablici.