Supernamirnica brokula

Supernamirnica brokula

Brokula je mediteranka porijeklom. Zbog svog jedinstvenog sastava spada u kategoriju supernamirnica. Ima vrlo visoko antioksidativno djelovanje, a odlična je i kod prevencije raka.

Supernamirnica brokula (Brassica oleracea var. italica) spada u porodicu kupusnjača. Između ostalih tu spadaju još i prokulica, kupus, kelj, cvjetača, karfiol, itd. Kao što smo spomenuli ona je mediteranskog porijekla, s njezinom kultivacijom krenulo se najvjerojatnije još u doba starog Rima. Ima specifičan izgled, a prilikom kuhanja dolazi i do izražaja njezin specifičan miris. Ona raste tijekom čitave godine, ali njezin vrhunac sazrijevanja je zimi. Tada ona ima svoj optimalan, pomalo slatkasti okus. Ova biljka je vrlo bogata kemijska sastava zato je važno pravilno je pripremiti.

Tijekom pripreme ne smijete ju prekuhati, preporuka je kuhati ju na pari cca 5 min. Ona treba biti al dente, ako ju prekuhate ona će izgubiti svoja drgocijena kemijska svojstva, a i osjetit ćete njezin vrlo intezivan miris kad počne otpuštati sumporovodik.

Bogatstvo brokulinih nutrijenata

100 g ove namirnice sadrži svega 34 kcal što je čini idealnom namirnicom za vaš jelovnik ukoliko pokušavate smršaviti. Također ona obiluje korisnim vitaminima i mineralima zbog čega smo ju i svrstali u supernamirnice. Brokula je iznimno vrijedan izvor vitamina C, provitamina A, vitamina B6. Od ostalih nutrijenata bogata je pantotenskom kiselinom, riboflavinom, kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom i kalijem.

Supernamirnica brokula

Brokula je vrlo bogata  i snažnim antioksidativnim fitonutrijentima, luteinom i zeaksantinom  (karotenoidima) koji se akumuliraju u šarenicama. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje vašeg srca. Antioksidantnih vitamini brokule imaju anti-age učinak odnosno usporavaju starenje i oštećenja stanica izazvano slobodnim radikalima. Važno je istaknuti kako brokula sadrži gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča, stoga dodatno jača obrambenu sposobnost organizma.

Lijekovitost brokule

Znanstvenim istraživanjima pokazalo se kako konzumiranjem supernamirnice brokule možete utjecati na prevanciju nastanka raka. Dakle po djelotvornosti u liječenju i preventivi nekih vrsta karcinoma brokula je na mjestu br.1. Ona potiče stvaranje antitumorskih enzima, stoga se preporučuje konzumirati je radi povećanja otpornosti organizma na tumore te kao pomoć u borbi protiv nekih vrsta tumora. Redovno uzimanje brokule smatra se posebno korisnim za prevenciju raka dojke koji se povezuje s viškom ženskih hormona estrogena. Sastojci indoli u brokuli ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za “hranjenje” receptora na zloćudno promjenjenim stanicama dojke.  Brokula je također puna kalcija i magnezija neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce, te željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti mogućnost nastanka anemije. Također je bogata i folnom kiselinom te se stoga preporuča i kod prehrane trudnica. Ova kiselina osobito je važna u prvih 12 tjedana trudnoće jer sprječava nastanak nepravilnosti kod razvoja fetusa.

Od ostalih važno je još spomenuti neke blagodati konzuacije brokule, a usko su vezane uz vitamin C kojim obiluje. Naime dokazana je veća učinkovitost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici od onog uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa).  To je usko povezano s međusobnim zajedničkim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u samoj brokuli. Vitamina C omogućuje zaštitu LDL kolesterola od oksidativnog oštećenja. Vitamin C potreban je za formiranje kolagena, koji jača mnoge dijelove tijela poput mišića i krvnih žila. Ima i važnu ulogu u zacjeljivanju rana te djeluje antialergijski.

Ukratko brokula s punim pravom nosi titulu supernamirnice.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj