Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:00
Sri-Čet 13:30 – 19:00
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina
Loading
Cjenik
Cjenik
Nutricionističko savjetovanje 500 KN
Program mršavljenja 500 KN
UZV abdomena 400 KN
EKG 100 KN
Presoterapija 100 KN
Holter tlaka 250 KN
+
Home Nutricionizam Dijeta i prehrana kod bolesti štitnjače
3sij

Dijeta i prehrana kod bolesti štitnjače

by admin

Bolesti štitnjače u velikom su porastu. Bilo kao hipo- ili hiper-tireoza, hormonalni disbalans obično počinje postepeno, što ostavlja mogućnost ranih intervencija koje mogu bolest u ranoj fazi zauzdati u većem opsegu.

 

Današnji užurbani stil života, prepun stresa, pogrešaka u prehrani i zanemarivanja signala organizma idealan je za razvoj oboljenja štitnjače. Ovisno o količini i vrsti cirkulirajućih hormona štitnjače te o njihovim perifernim učincima i njihovoj manifestaciji  simptoma, bolesti štitnjače dijelimo na hipotireozu i hiperitreozu. Od najčešćih pojava možemo izdvojiti: umor, debljanje, depresija, osjet hladnoće, gušavost, lošija kvaliteta kose, itd.

Jednim dijelom rješenje ovih bolesti leži u kvalitetnoj prehrani, naša preporuka je mediteranska prehrana, koja se smatra najzdravijim načinom prehrane. Svaka od ovih bolesti štitnjače ima svoje specifičnosti, također i svaki organizam je jedinstven. Zato je individualiziran pristup kod kreiranja prehrane nužan.

Prehrana kod hipotireoze

 

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače, uzrokovano različitim mehanizmima. Najčešći uzrok hipotireoze jest kronična, autoimuna upala štitnjače – tzv. Hashimotov tiroiditis, pri čemu postepeno dolazi do propadanja tkiva štitnjače i poljedičnog gubitka njezine endokrine funkcije. Simptomi hipotireoze proizlaze iz usporenih metaboličkih procesa, smanjene potrošnje kisika, poremećenog metabolizma određenih vitamina, lipida i proteina.  Oni u pravilu nastaju postepeno, stoga vrlo često prolaze nezapaženi u ranim fazama bolesti.

bolesti štitnjače
Izvor: Shutterstock

S obzirom da hipotireozu karakterizira usporen metabolizam, usporena probava, povišene razine masnoća u krvi i dobitak na tjelesnoj težini, prijeko je potrebno optimizirati svakodnevnu prehranu. Kad govorimo o prehrani među glavnim uzrocima hipotireoze jest nedostatak joda u prehrani.  Potrbno ga je dodavati svakodnevnoj prehrani, putem jodirane soli ili namirnice bogate jodom, poput ribe, školjaka i morskih plodova.

Tu je i niz drugih nutrijenata čijim se redovitim unosom može dijelom utjecati na rad štitnjače. Važan je svakodnevni unos vitamina C, E, i B skupine. Zatim cinka, selena i aminokiseline tirozina kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke.

Namirnice koje bi trebalo uključiti u redoviti plan prehrane su:  riba (najviše tuna i losos), školjke i morski plodovi, meso, mahunarke, cjelovite žitarice, smeđa riža, orašasti plodovi, sjemenke (najviše suncokretove), citrusno voće, marelice, avokado, banane, jagode, šljive, paprika, mrkva, šparoge, špinat, mliječni proizvodi (najviše s  probioticima), zeleni čaj, kokosovo, maslinovo i riblje ulje.

Preporuka je obilna hidracija (piti puno tekućine) te pojačati tjelesnu aktivnost, potrebno je organizmu osigurati dovoljan unos prehrambenih vlakana (najmanje 30 gr dnevno) koja će pojačati osjećaj sitosti, potaknuti crijevnu peristaltiku i smanjiti apsorpciju suvišnih masnoća.

Namirnice koje treba izbjegavati su: kofeinski napici, kupus, kelj, brokula, rotkvice, senf, soja (proizvodi od soje), breskve, lanene sjemenke, kikiriki, batat (vrsta krumpira).

 

Prehrana kod hipertireoze

Hipertireoza je stanje prekomjernog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Javlja se vrlo često zbog stresa, zatim tijekom trudnoće, kod zračenja vrata ili kod težih infekcija. Može nastati i kod povećanog unosa joda te kao posljedica dugotrajnog, prekomjernog uzimanja sintetskih hormona štitnjače. Zbog povećanog rada, odnosno ubzanog metabolizma,  dolazi do propadanja jednog dijela mišićne i koštane mase.  Stoga se preporuča povećan unos aminokiselina, proteina i kalcija (1200 mg dnevno).

Namirnice koje se preporučuju su: grah, cvjetača, soja i sojini proizvodi,  tamnozeleno lisnato povrće, kurkumin , srčanik (biljka iz porodice mente), omega-3 masne kiseline, vitamin C.

 

 

Tags
  • bolesti štitnjače
  • dijeta
  • prehrana
Categories:
Categories
  • Nutricionizam

Navigacija objava

tjelovježba za vaš oblik tjela Previous Post Idealna tjelovježba za vaš oblik tjela
Supernamirnica brokula Next Post Supernamirnica: brokula

Datumi objava

veljača 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« sij    

Tagovi

alergije anti-age antikancerogen antioksidans antioksidansi biljna vlakna detoks dijabetes dijeta flavonoidi imunitet istezanje kalij kolesterol koža liječenje mediteranska prehrana minerali mršavljenje namirnice njega nutricionizam omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika proteini protuupalno djelovanje rajčica regeneracija savjeti simptomi supernamirnica tjelovježba tuna vitamin A vitamin C vitamin E vitamini vlakna voće zdrava prehrana zdravlje zdravlje srca i krvnih žila

Arhiva

Pratite nas

Više

  • Impressum
  • Pravila privatnosti
  • Izjava o kolačićima

Kontakt

  • Žnjanska 4, 21 000 Split
    Kako do nas
  • 021-461-874
  • info@ordinacija-petricevic.hr

  • 2023 © Ordinacija dr. Diana Petričević |  Web dizajn Studio Rebus