Eterično ulje bosiljka

Eterično ulje bosiljka za bolje raspoloženje

Blagotvorno djelovanje bosiljka na zdravlje pripisujemo prvenstveno njegovom eteričnom uljimu. Ovo ulje snažnog mirisa smatra se brojem jedan kada su u pitanju dobro raspoloženje i tretiranje svih vrsta bolova, uključujući glavobolje i migrene.

 

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je grmasta biljka intenzivna mirisa, ovalnih i najčešće zelenih listova. Orijentalnog je porijekla, a danas se uzgaja praktički u svim dijelovima svijeta. Postoji čak oko šezdeset različitih vrsta bosiljka po izgledu i okusu. Sama riječ bosiljak (tal. basilico, engl. basil) grčkog je porijekla, basilikon, što znači kraljevski te odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Prvi pisani trag o bosiljku nalazimo još iz vremena starog Egipta.

Bosiljak je poznat po činjenici kako ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi koji se prirodno nalaze u bosiljku štite tijelo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, spriječavaju starenje stanica i mogući nastanak raka. Antioksidansi su važan dio zdrave prehrane i zdravog načina života, a bosiljak je njihov pouzdan i djelotvoran izvor. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, sprečava oksidaciju kolesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne žile. Oštećenja izazvana slobodnim radikalima doprinose razvoju mnogih drugih bolesti, uključujući astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. Beta-karoten iz bosiljka je odličan način prevencije ovih bolesti.

Od ostalih svojstava, bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezija. Magnezij promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava pomažući opuštanju mišića i krvnih žila. Tako pospješuje protok krvi te smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma. Magnezij osnažuje srčani mišić i djeluje preventivno protiv infarkta.

Eterično ulje bosiljka
Eterično ulje bosiljka i njegovo djelovanje

U aromaterapiji ovo se eterično ulje se može uzimati putem inhalacije, zatim direktnim nanošenjem na kožu i oralno. Kod inhalacije, eterično ulje bosiljka se obično dodaje u vruću vodu i potom inhalira. Može se i jednostavno nakapati ga na papirnatu maramicu te udisati ili pak dodati u razne difuzere i aromatične lampe. Kod nanošenja ulja na kože potrebno ga je kombinirati sa drugim baznim uljima poput kokosovog, maslinovog ili recimo jojobinog.

Eterično ulje bosiljka se koristi za opuštanje te kod raznih oblika poteškoća izazvanih stresom poput primjerice melankolije, depresije, migrena, mentalne iscrpljenosti, anksioznosti itd. Tada se ovo ulje može koristiti kod inhalacije ili za pripremu opuštajućih masaža. Tu naravno dolazi i do izražaja njegovo jako spazmolitičko svojstvo.   Za to je zaslužan kemijski spoj metil-kavikol, koji djeluje protuupalno i analgetički. Zbog se vrlo često koristi za bolove u mišićima (uzrokovane upalom mišića nakon pretjeranih sportskih aktivnosti, istegnućem mišića, grčeva mišića zbog neispravnog držanja ili dugotrajnog sjedenja), kod glavobolja i migrena te menstrualnih bolova.

Ulje bosiljka izvanredno djeluje na većinu probavnih problema, te nanešen dermalno u odgovarajućem biljnom ulju daje skoro pa trenutno olakšanje. U kombinaciji s drugim uljima, bosiljak može izuzetno pomoći kod nadutosti, gastritisa, zatvora i probavnih spazama. Također ima i diuretsko djelovanje što znači da spriječava zadržavanje viška tekućine u organizmu pa samim time i neprijatan osećaj već spomenute nadutosti.

Kad govorimo o njegovoj upotrebi treba istaknuti kako se ono ne smije uzimati tijekom trudnoće. Također ne preporuča se njegova upotreba bez prethodne konzultacije sa stručnom osobom, niti dulje od mjesec dana.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj