Mandarina

Mandarina (Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje. Plod joj je prepoznatljiva ovalnog oblika, narančaste boje i iznimno bogat korisnim nutrijentima. Kao većina agruma vrlo je izražajna i ugodna mirisa. Porijeklom je iz Jugoistočne Azije, a najviše se uzgaja na području Kine i to već preko tri tisuće godina. U Europu, a potom i Sjevernu Ameriku dolazi poprilično kasno tek u 19.st. Sorte mandarina odnosno raznorazne vrste hibrida su poprilično raznovrsne. Kod nas je najprisutnija sorta unshiu (japanska sorta) koja se uzgaja u dolini Neretve.


Nutritivna svojstva i ljekovitost mandarine

MandarinaMandarina je ukusno i zdravo voće koje je bogato prvenstveno vitaminima C i A. Jedna mandarina u prosjeku težine do 100 g sadrži čak polovicu sveukupne preporučene doze vitamina C, dakle nekih 32 mg.
Isto tako sadrži 16% od ukupno potrebne dnevne doze vitamina A i bogata je folnom kisleinom. Upravo ovaj koktel miks vitamina i folne kiseline izrazito je važan za izgradnju i očuvanje kolagena i elstina, bjelančevine koje tvore našu kožu, mišiće, vezivna tkiva općenito. Stoga je konzumiranje mandarina preporučljivo kako bi se očuvao elasticitet vaše kože. Vitamin C je također
snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala koji imaju štetno djelovanje na strukturu samih stanica. Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa te suzbija prehladu i gripu. Ukratko ima vrlo povoljan učinak na ljudski imunosni sustav.

Od mineral mandarina sadrži: kalij, kalcij, magnezij, bakar i željezo. U prosjeku jedna mandarina zadovoljava 6% preporučene dnevne količine kalija, potrebnog za ravnotežu razine tekućine u tijelu i reguliranje krvnog tlaka. Sadrži 4 % dnevne vrijednosti kalcija, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju. Bogata je također i topljivim vlaknima koja snižavaju količinu kolesterola u krvi, reguliraju probavu te produljuju osjećaj sitosti. Stoga se preporuča osobama koje se bore s viškom kilograma. Novija znanstvena istraživanja su potvrdila kako konzumacija ovog voća ima antikancerogeno djelovanje, a sok od mandarine povećava izlučivanje limunske kiseline i na taj način reducira formiranje bubrežnih kamenaca. Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks što znači da se prirodno prisutan šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa. Ima pozitivan učinak i na kognitivno zdravlje, poboljšava funkcije mozga i doprinosi boljem pamćenju.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj