Kruška je voće koje se preporučuje tijekom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma. Bogata je vlaknima i antioksidansima te potiče osjećaj sitosti.
Kruška je voćka iz porodice ruža, porijeklom je iz Azije, a uzgaja se već 4000 godina. Postoji preko 1000 različitih sorti kruške i razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu. Plod je najčešće žute ili zelene boje, uglavnom je sladak, sočan i blagog okusa.
Tekstura im je kremasta, a dozrijevaju upravo sad u jesenskom periodu. Što znači idealno je vrijeme da ju uvrstite u svoj jelovnik, a otkrit ćemo vam i zašto.
Kruška i njezine nutritivne tajne
Kruška je bogata flavonoidima i antioksidansima, zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema.
Zahvaljujući flavonoidima, kruška se preporuča oboljelima od dijabetesa, osobito tipa 2. Povoljno utječe na razinu šećera u krvi, održavajući je stabilnom.
Nedavne studije potvrdile su kako kruška povoljno djeluje na imunitet te ublažava razvoj upalnih procesa u tijelu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin. On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i kemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.
Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) – snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice. Prirodno štiti kožu od vanjskih utjecaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.
Bogate su pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola. Stoga se njihova konzumacija preporuča jer može djelovati u prevenciji moždanog i srčanog udara te očuvanju kardiovaskularnog sustava.
Bogata je vitaminima B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.
Kruška kod mršavljenja
Samo jedna kruška dnevno osigurat će vam čak petinu potrebnih vlakana, pa je svakako uključite u voćne salate, jedite kao samostalni, voćni obrok ili pripremite na neki drugi način.
Većina nas prehranom ne unosi ni polovinu potrebne količine vlakana u organizam, iako su ona bitna ne samo zbog kvalitetne probave nego i kao zaštita od kroničnih bolesti.
Kruška će povoljno djelovati na probavu, smanjiti osjećaj nadutosti i potaknuti brži rad crijeva.
Budući da povoljno djeluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tijekom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma.
Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa. Dugotrajno će vas zasititi i tijelu priskrbiti energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina. Bogata je prirodnim sastojcima koji potiču izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.
Diana Petričević, liječnik i nutricionist