Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:00
Sri-Čet 13:30 – 19:00
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina

    Cjenik
    Cjenik
    Nutricionističko savjetovanje 500 KN
    Program mršavljenja 500 KN
    UZV abdomena 350 KN
    EKG 100 KN
    Presoterapija 100 KN
    Holter tlaka 250 KN
    +
    Home Namirnice Med prirodni antibiotik
    19lis

    Med prirodni antibiotik

    by admin

    Prirodni med je lako probavljiva kalorična namirnica visoke biološke vrijednosti i dokazanog antibiotskog djelovanja i učinkovitosti u poboljšanju rada srca i krvožilnog sustava čovjeka.

     

    Med je prije svega prirodni proizvod, nastao simbiotskim djelovanjem pčela i biljaka. Riječ je o gustoj, slatkastoj tekućini koju proizvode pčele iz nektara biljaka. Sam nektar je tekućina koju proizvode biljke dok cvjetaju i vrlo je bogata prirodnim šećerom. Njega sintetiziraju same biljke kako bi privukle pčele i na taj način započele proces oprašivanja cvjetova. Način na koji pčele proizvode med iz nektara je njihova tajna, a tako dobiveni med je vrhunske kvalitete.

    Dakle pčele sakupljaju slatke sokove u prirodi i donose ih u košnicu u svom tzv. mednom mjehuru. U mednom mjehuru pčele nektar se miješa s tvarima koje pčela luči iz svojih žlijezda. Time se saharoza iz nektara  pretvara u glukozu i fruktozu. Daljnji postupak sastoji se u tome da pčele odlažu nektar u ćelije saća, zatim uklanjaju  suvišak vode višekratnim prenošenjem iz stanica saća, te prozračivanjem košnica. Istovremeno se pod djelovanjem fermentacije povećava koncentracija šećera u nektaru. To dovodi do zgušnjavanja nektara i njegovog pretvaranja u med.

    Od meda pčele kasnije dodatno stvaraju saće, tekući med, prirodno kristalizirani med i kremasti med. Sama boja, okus, aroma i tekstura meda ovise prvenstveno o nektaru iz kojeg je dobiven. To može primjerice biti bagrem, lipa, kesten, djetelina, kadulja, vrijesak, lavanda, mješavine cvijeća te raznorazne druge vrste. Iz upravo tih razloga, a i drugih popt lokacije, sastava tla, klimatskih uvjeta i utjecaj ostalih biljaka u cvatu, boja i okus meda uvelike variraju od godine do godine čak i na istoj lokaciji. Med stoga možemo reći nije jednoličan proizvod, već prije svega jedinstven i poseban proizvod.  On po svom sastavu varira s obzirom na sastav sirovina, tla i klimatske uvjete.

    Med
    Izvor: Shutterstock
    Nutritivna svojstva i sastav

    Med je bogat mineralima, vitaminima, enzimima, eteričnim uljima i polenom, cvjetnim prahom ljekovitog bilja. Također je poznato da je vrlo bogat ugljikohidratima i to s više vrsta monosaharida, disaharida i oligosaharida ta na sam ljudski organizam djeluju vrlo energizirajuće. Okus medu daju monosaharidi glukoza i fruktoza  i vrlo se često koristi umjesto šećera pogotovo za pripremu napitaka i čajeva. Osim ugljikohidrata u medu nalazimo preko stotinu drugih različitih sastojaka, a i već spomenute vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerali (bakar, kalcij, natrij, željezo, magnezij), te nekoliko vrsta kiselina (mliječna, jabučna, limunska).

    Pažljivo odabrani medovi velika su pomoć u liječenju stoga ga preporučamo kao izvor energije, podršku otpornosti organizma, protiv upalnih procesa koji prate stanja prehlade, kašlja i grlobolje, za umirenje, te kao zdravi dodatak prehrani i pomoć kod prirodnog čišćenja organizma. Med je najbolje čuvati na tamnom mjestu pri temperaturi do 25°C. Također treba znati kako je med u hladnijim uvjetima sklon kristalizaciji koja ne utječe na njegovu vrijednost, već je znak da je med prirodnog porijekla.

    Tags
    • med prirodni antibiotik
    • minerali
    • ugljikohidrati
    • vitamini
    Categories:
    Categories
    • Namirnice

    Navigacija objava

    Previous Post Energetske pločice sa spirulinom
    Omega - 3 masne kiseline Next Post Sve što trebate znati o omega 3 masnim kiselinama

    Datumi objava

    lipanj 2022
    P U S Č P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « svi    

    Tagovi

    alergije analgetik anti-age antikancerogen antioksidans antioksidansi biljna vlakna detoks dijabetes dijeta flavonoidi imunitet kalcij kalij kolesterol kosa koža liječenje mediteranska prehrana Mg minerali mršavljenje namirnice njega omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika proteini protuupalno djelovanje regeneracija savjeti simptomi tjelovježba tuna vitamin A vitamin C vitamin E vitamini vlakna voće zdrava prehrana zdravlje zdravlje srca i krvnih žila

    Arhiva

    Pratite nas

    Više

    • Impressum
    • Pravila privatnosti
    • Izjava o kolačićima

    Kontakt

    • Žnjanska 4, 21 000 Split
      Kako do nas
    • 021-461-874
    • info@ordinacija-petricevic.hr

    • 2022 © Ordinacija dr. Diana Petričević |  Web dizajn Studio Rebus