Med prirodni antibiotik

Prirodni med je lako probavljiva kalorična namirnica visoke biološke vrijednosti i dokazanog antibiotskog djelovanja i učinkovitosti u poboljšanju rada srca i krvožilnog sustava čovjeka.

Med je prije svega prirodni proizvod, nastao simbiotskim djelovanjem pčela i biljaka. Riječ je o gustoj, slatkastoj tekućini koju proizvode pčele iz nektara biljaka. Sam nektar je tekućina koju proizvode biljke dok cvjetaju i vrlo je bogata prirodnim šećerom. Njega sintetiziraju same biljke kako bi privukle pčele i na taj način započele proces oprašivanja cvjetova. Način na koji pčele proizvode med iz nektara je njihova tajna, a tako dobiveni med je vrhunske kvalitete.

Dakle pčele sakupljaju slatke sokove u prirodi i donose ih u košnicu u svom tzv. mednom mjehuru. U mednom mjehuru pčele nektar se miješa s tvarima koje pčela luči iz svojih žlijezda. Time se saharoza iz nektara  pretvara u glukozu i fruktozu. Daljnji postupak sastoji se u tome da pčele odlažu nektar u ćelije saća, zatim uklanjaju  suvišak vode višekratnim prenošenjem iz stanica saća, te prozračivanjem košnica. Istovremeno se pod djelovanjem fermentacije povećava koncentracija šećera u nektaru. To dovodi do zgušnjavanja nektara i njegovog pretvaranja u med.

Od meda pčele kasnije dodatno stvaraju saće, tekući med, prirodno kristalizirani med i kremasti med. Sama boja, okus, aroma i tekstura meda ovise prvenstveno o nektaru iz kojeg je dobiven. To može primjerice biti bagrem, lipa, kesten, djetelina, kadulja, vrijesak, lavanda, mješavine cvijeća te raznorazne druge vrste. Iz upravo tih razloga, a i drugih popt lokacije, sastava tla, klimatskih uvjeta i utjecaj ostalih biljaka u cvatu, boja i okus meda uvelike variraju od godine do godine čak i na istoj lokaciji. Med stoga možemo reći nije jednoličan proizvod, već prije svega jedinstven i poseban proizvod.  On po svom sastavu varira s obzirom na sastav sirovina, tla i klimatske uvjete.

Med
Nutritivna svojstva i sastav

Med je bogat mineralima, vitaminima, enzimima, eteričnim uljima i polenom, cvjetnim prahom ljekovitog bilja. Također je poznato da je vrlo bogat ugljikohidratima i to s više vrsta monosaharida, disaharida i oligosaharida ta na sam ljudski organizam djeluju vrlo energizirajuće. Okus medu daju monosaharidi glukoza i fruktoza  i vrlo se često koristi umjesto šećera pogotovo za pripremu napitaka i čajeva. Osim ugljikohidrata u medu nalazimo preko stotinu drugih različitih sastojaka, a i već spomenute vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerali (bakar, kalcij, natrij, željezo, magnezij), te nekoliko vrsta kiselina (mliječna, jabučna, limunska).

Pažljivo odabrani medovi velika su pomoć u liječenju stoga ga preporučamo kao izvor energije, podršku otpornosti organizma, protiv upalnih procesa koji prate stanja prehlade, kašlja i grlobolje, za umirenje, te kao zdravi dodatak prehrani i pomoć kod prirodnog čišćenja organizma. Med je najbolje čuvati na tamnom mjestu pri temperaturi do 25°C. Također treba znati kako je med u hladnijim uvjetima sklon kristalizaciji koja ne utječe na njegovu vrijednost, već je znak da je med prirodnog porijekla.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj