breskva

Top namirnice: breskva

Ova sočna voćka idealna je kao okrjepa i osvježenje u ove vruće ljetne dane. Osim osvježenja u sebi krije pravo malo bogatstvo važnih nutrijenata. Između ostalih idealno je voće za dijetu i regulaciju težine .

 

Breskva je sočan plod drveta Prunus persica, iz porodice ruža. Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje, površine prekrivene dlačicama i specifične arome. Plod breskve je bogat raznim vitaminima, antioksidansima i flavonoidima. One su osvježavajuće voće jer sadrže čak 90% tekućine. Zbog toga ih ubrajamo u niskokalorično voće – idealno za dijetu. Imaju diuretski učinak, pročišćavaju organizam , a ujedno su bogate vlaknima te potiču i olakšavaju probavu.

Breskva je porijeklom iz daleke Kine gdje je prvi puta kultivirana još prije 4000. g. U Evropu je došla preko Perzijanaca, Grka i naposlijetku Rimljana.

 

Breskva i njezina nutritivna svojstva

Breskve pružaju velik broj nutrijenata s jako malo kalorija i bez ikakvih masti. Od vitamina sadrži najviše beta-karotena, vitamina C, E koji su ujedno i jaki antioksidansi te vitamin K i B3. Beta-karoten, crveno-narančasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A (važan je kao prekursor vitamina A). Beta-karoten ima dvije uloge u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A (retinol), a ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, djeluje kao antioksidans. Uz već spomenute beta-karoten, vitamin C, tu su još vitamin E,  te ostali karotenoidi i druge fitokemikalije, koji pomažu u onesposobljavanju slobodnih radikala (nestabilnih molekula kao nusproizvoda stanične oksidacije). Od minerala u breskvi ima najviše kalija, fosfora, magnezija i kalcija.

Breskva

 

 
Breskva i njezina ljekovitost

Koktel miks vitamina sadržanih u breskvi odličan je za zdravlje vaše kože. Primjerice vitamin A vlaži kožu, poboljšava njezinu teksturu, usporava znakove starenja te doprinosi svježijem i zdravom izgledu kože. Vitamin C igra važnu ulogu u formiranju kolagena, proteina čiji se nedostatak posebno negativno odražava na vašoj koži. Zatim vitamin E  štiti i hidratizira kožu te doprinosi njezinom oporavku od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala.

Breskva je dobra i za zdravlje očiju, jer sadrže veliku količinu beta-karotena. Ovaj provitamin njeguje i štiti mrežnicu oka od slobodnih radikala, te sprječava kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju. Vlakna, kalij, vitamin C i kolin u bresakvama doprinose očuvanju zdravlja srca. One ujedno sadrže i  fenolne spojeve koji sprječavaju stvaranje LDL kolesterola. Stoga redovita konzumacija breskvi može pomoći u kontroli visokog kolesterola, koji predstavlja rizični faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.

Visoki udio kalija u breskvama dobar je za sprečavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju čira na želucu. Vlakna osim detoksikacije organizma, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te doprinose zdravijoj probavi. Bioflavonoid rutin u breskvi, pridonosi jačanju kapilara, pomaže u uklanjanju proširenih vena, snižava štetan LDL kolesterol te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Zbog prisutnosti širokog raspona vitamina i minerala breskva je izvrsna namirnica za trudnice. Mineral kalij pomaže u otklanjanju mišićnih grčeva i općeg umora koji su česta pojava tijekom trudnoće. Vitamin C doprinosi zdravom razvoju kostiju, zubi, kože, mišića i krvnih žila bebe. Također pomaže u apsorpciji željeza, što je izuzetno važno za vrijeme trudnoće. Folati prisutni u breskvi potiču pravilan razvoj srca, mozga i lubanje fetusa te pomažu u sprečavanju defekata neuralne cijevi

 

Breskva je bez sumnje jako zdrava. Zamijenite užine (kolače, sladolede i grickalice) sa breskvama i sigurno ćete zbaciti nekoliko kilograma.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj