Vitamin E najmoćniji antioksidans

Nedostatak vitamina E ima vrlo negativne posljedice na ljudsko zdravlje iako u uobičajenim pretragama vrlo rijetko se ispituje nedostatak ovog vitamina.

Nekoliko bolesti se dovodi u izravnu vezu s nedostatkom vitamina E: srčane bolesti, šećerna bolest, artritis, neke vrste raka, očna mrena, itd. Veću potrebu za ovim vitaminom imaju trdunice, zatim sportaši, a i osobe s dijagnosticiranom anemijom.

Vitamin E spada među najmoćnije antioksidanse i vrlo je važan kod procesa preoksidacije lipida, odnosno štiti masnoće, lipide od oksidacije. Našem su organizmu potrebne veće količine vitamina E pogotovo ako u svakodnevnoj prehrani unosimo veće količine polinezasićenih masnih kiselina (ulje suncokreta, soje, kukuruza). Ono po čemu je jako značajan jest da vitamin E zaustavlja proces stvaranja slobodnih radikala. U samom kemijskom procesu vitamin E uništava slobodne radikale, ali ujedno i stvara nove zato se s njim u kombinaciji preporuča konzumacija vitamina C, koji tada preuzima novonastale slobodne radikale i dovršava antioksidativni proces. Vitamin C obnavlja vitamin E i na taj način produljava njegov antioksidativni učinak. Preporuča vam se konzumacija tzv. vitaminskog koktel miksa vitamini E, C i beta karoten. Tamo gdje ima više kisika primjerice u krvotoku, vitamin E osigurava djelotvoran protok masti i ujedno zaštićuje vaš krvotok. U dijelovima vašeg organizma s manje kisika tu funkciju preuzima beta-karoten.

Kako djeluje vitamin E?

Već smo spomenuli kako štiti masti/lipide u stanicama i krv od slobodnih radikala. Od ostalih učinaka vitamin E spriječava taloženje crvenih krvnih stanica, pospješuj stvaranje antioksidansnog enzima superoksid-dismutaze. Štiti vaš organizam od kancirogena, teških metala, ublažava nuspojave kemoterapije, pospješuje cirkulaciju, regeneraciju tkiva i povoljno djeluje na imunološki sustav.

Znakovi nedostatka vitamina E u organizmu su već spomenuta anemija, sklonost krvarenju (osjetljive kapilare), depigmentacija (smeđe mrlje na koži), teškoće u hodanju i održavanju ravnoteže. S druge pak strane prevelike količine vitamina E također imaju negativne nuspojave poput: mučnina, slabost, nemogućnost zgrušavanja krvi.

Vitamin E spada u one vitamine koji su topljivi u mastima i stoga je njihova apsorpcija povezana s unosom masti i ulja putem hrane. Postoji mogućnost slabije apsorpcije ovog važnog vitamina kod samanjene funkcije gušterače te bolesti crijeva poput celijakije ili kod upale mokračnog mjehura.

Izvori vitamina E

Namirnice najviše bogate vitaminom E su žitarice obiluju uljima. Tako ga imamo u velikim količinama u pšeničnim i ječmenim klicama. Zatim u nerafiniranim i hladno prešanim uljima palme i šafrana. Nešto manje količine se nalaze u žumanjku jajeta, kelju, špinatu, blitvi (tamnolisnato povrće), brokuli, mahunarkama, orašastim plodovima. Nerafinirana ulja ćete naći u trgovinam sa zdravom hranom i prepoznatljiva su po svojoj tamnijoj boji i u pravilu se uvijek čuvaju u tamnim bocama.

vitaminE

Doziranje

Preporučena dnevna doza za odrasle osobe jest 30 do 100 IU. To jestuobičajena količina kojim ćete održati svoje zdravlje i prevenirati nastanak bolesti. Ukoliko povremeno imate problema s hodanjem, osjećate li povremenu snažnu bol u nogama dok hodate tada su preporučene doze vitamina E nešto veće od 400 do 1600 IU na dan. Ako ste se odlučili za suplementaciju svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom o pravilnoj upotrebi i doziranju.

Zaključno možemo još jednom navesti kako je vitamin E od esencijalne važnosti za pravilno funkcioniranje vašeg organizma. Ovaj vitamin ima brojne korisne učinke, nisu svi isključivo vezani uz antioksidativne procese. Važan je za proizvodnju biokemijskih spojeva sličnih hormonima koji reguliraju upalne procese i druge tjelesne procese. Dobar je i kod poteškoća s bolnim i upaljenim venama. Vitamin E bitno utječe na zdravstveno stanje srca i krvožilnog sustava, kože i živaca. Uzimanje vitamina E u obliku suplemenata daje dobre rezultate, ali nastojte ne ovisiti samo o nadomjestcima već konzumirajte i prirodne izvore ovog moćnog vitamina putem hrane.

Upozorenje! Osobe koje uzimaju lijekove za razrijeđivanje krvi trebaju se posavjetovati s liječnikom vezano uz doziranje vitamina E.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj