Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:30
Sri-Čet 13:30 – 19:30
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina
Loading
Cjenik
Cjenik
Nutricionističko savjetovanje 40 EUR
Program mršavljenja 70 EUR
UZV abdomena 55 EUR
EKG 15 EUR
Presoterapija 15 EUR
Holter tlaka 30 EUR
+
Home Namirnice Badem, idealna grickalica za mršavljenje
10velj

Badem, idealna grickalica za mršavljenje

by admin
Nemojte se iznenaditi kad vam kažemo da u ruci držite dragulj – badem! Ovaj maleni orašasti plod skriva pravo malo blago nutritivnih dobrobiti koje bi moglo poboljšati vaše zdravlje na bezbroj načina.

 

Badem (lat. Prunus amygdalis) je drvenasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae), jestive jezgre ploda. Naraste u visinu 4 do 9 m,  ima bijelo-ružičaste cvjetove i karakteristične koštuničave plodove. Porijeklom je s dalekog istoka, a u naše krajeve donijeli su ga stari Grci u VI. st. pr. Kr. Danas se pretežno uzgaja u područjima sa sredozemnom klimom, Italija, Španjolska, Grčka, Maroko, Kalifornija. Ovaj ukusni orašasti plod ima dugu povijest kao važan sastojak raznih kulinarskih tradicija, te u narodnoj medicini.

Bademi su zapravo sjemenke voća stabla badema, koje su bogate esencijalnim hranjivim tvarima poput proteina, vlakana, vitamina i minerala.

Radi se o vrlo kaloričnom i hranjivom voću, koje osim što se koristi u kulinarstvu i prehrambenoj industriji ima i vrlo široku primjenu u kozmetičkoj industriji. Badem po svom sastavu obiluje nutrijentima, 21,3% proteina, 50,6% lipida i 19,7% ugljikohidrata. Od minerala sadrži: magnezij, mangan, fosfor, bakar, kalcij, cink i željezo. Bogat je vitaminom E i vitaminima B kompleksa. Bademi su također bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara. I sadrže tijelu nužno potrebna dijetalna vlakna, koja su iznimno važna za redovitu probavu. Služe kao hrana dobrim bakterijama – probioticima – u našem probavnom sustavu.

Ljekovita svojstva badema

Znanstvenim istraživanjima je utvrđeno da niskokalorična dijeta obogaćena bademima utječe na učinkovitiji gubitak težine.

Badem je kao što je već spomenuto bogat magnezijem, koji je važan za opuštanje arterija i bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu. Također studije su potvrdile da štite od srčanih napadaja. Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete sniziti rizik od pojave srčanih bolesti. Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani u obliku alfa-tokoferola, moćnog antioksidansa, kojem se pripisuje sposobnost snižavanja kolesterola od 8-12%.

badem
Izvor: Pexels

U kožici badema identificirano je čak 20 flavonoida, a oni zajedno s vitaminom E udvostručuju antioksidativno djelovanje u organizmu.

Mangan i bakar koji se u velikim količinama nalaze u bademima važni su za aktivnost oksidativnog enzima koji onemogućava djelovanje slobodnih radikala. Mangan sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata te sudjeluje u sintezi masnih kiselina, važnih za održavanje zdravog živčanog i endokrinog sustava. Održava čvrstoću i zdravlje kostiju, normalnu razinu krvnog tlaka, te potiče optimalni rad štitne žlijezde.

Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno zajedno s hranom visokog glikemijskog indeksa, smanjuje glikemijski indeks obroka i razinu šećera u krvi.

Zašto jesti bademe:
  • odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala
  • štiti od moždanog i srčanog udara
  • alkalizira organizam
  • pospješuje mršavljenje
  • regulira razinu šećera u krvi
  • pomaže kod žgaravice
  • poboljšava rad živčanog sustava
  • smanjuje razinu lošeg kolesterola
  • poboljšava moždane funkcije
  • štiti od slobodnih radikala
  • sprječava nastanak žučnih kamenaca
Kako uključiti bademe u prehranu

Postoji mnogo kreativnih načina kako uključiti bademe u prehranu. Neki od njih uključuju:

  • Svježi bademi: Jednostavno konzumiranje svježih, neprženih badema je najzdravija opcija. Preporučuje se 10-15 badema dnevno kao zdrav međuobrok.

  • Bademovo mlijeko: Bademovo mlijeko može poslužiti kao ukusna i hranjiva zamjena za kravlje mlijeko u smoothiejima, žitaricama ili kavi.

  • Bademovo brašno: Možete koristiti bademovo brašno kao zamjenu za pšenično brašno u pečenju, što će vašim kolačima i kruhu dati bogat okus badema.

  • Bademov maslac: Bademov maslac je odličan namaz bogat bjelančevinama i zdravim mastima, idealan za korištenje na tostiranom kruhu ili kao dodatak smoothiejima.

  • Bademovo ulje: Bademovo ulje može se koristiti u kozmetičke svrhe za hidrataciju kože ili kao dodatak jelima za obogaćivanje okusa.

Važno je spomenuti da se u medicini i kozmetici uvelike koristi i bademovo ulje. 

Bademovo ulje je univerzalno ulje pogodno za gotovo sve tipove kože, vrlo je popularno u kozmetičkoj industriji i u pravilu se koristi kao osnova za svakodnevnu njegu i zaštitu.

Bademi predstavljaju izvrstan izvor esencijalnih hranjivih tvari i pružaju brojne zdravstvene prednosti. Redovita konzumacija badema može poboljšati probavu, podržati zdravlje srca, pružiti energiju i pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Uključivanjem badema u uravnoteženu prehranu, možete osigurati ključne hranjive tvari za podršku cjelokupnom zdravlju i dobrobiti tijela.

Tags
  • antioksidans
  • pospješuje mršavljenje
  • snižava kolesterol
  • voće
Categories:
Categories
  • Namirnice

Navigacija objava

Previous Post Ružmarin za bolju memoriju i cirkulaciju
Banana Spice Smoothie Next Post Banana Spice Smoothie

Datumi objava

svibanj 2025
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« tra    

Tagovi

anti-age antikancerogen antioksidans antioksidansi detoks detox dijabetes dijagnostika dijagnoza flavonoidi folna kiselina hidratacija imunitet koža liječenje maslinovo ulje mediteranska prehrana metabolizam minerali mršavljenje namirnice nesanica njega omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika probava proteini protuupalno djelovanje recepti regeneracija simptomi stres suplementacija tjelovježba uzroci vitamin C vitamini vlakna voće vrste zdrava prehrana zdravlje

Arhiva

Pratite nas

Više

  • Impressum
  • Pravila privatnosti
  • Izjava o kolačićima

Kontakt

  • Žnjanska 4, 21 000 Split
    Kako do nas
  • 021-461-874 | 099-2975-459
  • info@ordinacija-petricevic.hr

2025 © Ordinacija dr. Diana Petričević | Web dizajn Studio Rebus

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“