Avokado – zdravlje iz Južne Amerike

Dodavanje jednog avokada vašoj dnevnoj prehrani može pomoći sniziti loš kolesterol i s time smanjiti rizik od srčanih bolesti – tvrde znanstvenici.

Za avokado je poznato da ima veliku količinu nutrijenata i visoku zasićenost masnim kiselinama. Prijašnja istraživanja su pretpostavljala da avokado snižava kolesterol. No nova istraživanja po saznanjima znanstvenika gledaju učinak avokada na zdravlje van monozasićenih masnih kiselina.

Uključivanje jednog avokada na dan kao dio prehrane s umjerenim količinama masti u usporedbi s prehranom s umjerenim količinama masti, ali bez avokada pruža dodatne LDL ( lipoproteini male gustoće) učinke snižavanja koje pogoduju smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti (Penny M. Kris – Etherton, prof. dr. sc. nutricionizma).

Kris – Etherton i njezine kolege su testirali 3 različite prehrane od kojih sve služe snižavanju kolesterola.  Jedna je prehrana s malom količinom masti ima ih 24%. Dvije prehrane su s umjerenom količinom masti, sadrže po 34% masti. Ove dvije prehrane s umjerenom količinom masti su bile gotovo identične osim što je jedna prehrana uključivala jedan Hass avokado dnevno.  Druga prehrana je imala usporedivu količinu visokih oleinskih ulja kao što je maslinovo ulje, kako bi bila jednaka sadržaju masnih kiselina koje ima jedan avokado. Hass avokada su manja i tamnija varijanta nego florida avokada sa zelenom grbastom korom te imaju veći nutritivni sadržaj.

avocado-oily nutritious fruit

Lijekovitost avokada

Znanstvenici su testirali prehrane na 45 zdravih odraslih ljudi s prekomjernom težinom u godinama od 21 do 70. Oni su ustanovili da su u usporedbi s osnovnim mjerama ispitanika sve 3 prehrane značajno snižavale LDL – također poznat kao loš kolesterol. No ispitanici su iskusili još veće smanjenje u ukupnom kolesterolu dok su bili na avokado prehrani u usporedbi s druge 2 dijete.

Avokado prehrana je smanjila loš kolesterol za 13.5 mg/dL dok se LDL smanjio za 8.3 mg/dL. Na prehrani s umjerenim količinama masti do 7.4 mg/dL na prehrani s malom količinom masti.

Svi ispitanici su slijedili svaku od ove 3 prehrane 5 tjedana. Svakome je dan odmor od 2 tjedna između svake prehrane. Krvni uzorci su uzeti na početku i na kraju perioda istraživanja. Ispitanicima je nasumično određen raspored po kojima će sprovoditi prehranu.

“Mi se moramo usredotočiti da uvjerimo ljude da jedu zdravu prehranu koja uključuje avokado i druge izvore hrane s zdravijim mastima.” – tvrdi Kris – Etherton.

“Ljudi bi trebali početi razmišljati da jedu avokado na nove načine” – rekla je Kris –Etherton. Mislim da ga koristimo kao začin je dobar način da se avokado umetne u jela- npr. stavljanje jedne šnite ili dvije na sendvič ili korištenje isjeckanog avockada u salati za začinjavanje povrća.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj