Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:30
Sri-Čet 13:30 – 19:30
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina
Loading
Cjenik
Cjenik
Nutricionističko savjetovanje 40 EUR
Program mršavljenja 70 EUR
UZV abdomena 55 EUR
EKG 15 EUR
Presoterapija 15 EUR
Holter tlaka 30 EUR
+
Home Namirnice Avokado – zdravlje iz Južne Amerike
26velj

Avokado – zdravlje iz Južne Amerike

by admin
 Voće koje skriva tajne za blistavu kožu, snažno srce i  zdravlje! Zaronite u svijet zelene superhrane i otkrijte sve benefite koje vam donosi avokado.

 

Avokado (Persea americana) je voće koje se sve više ističe zbog svoje bogate hranjive vrijednosti i brojnih zdravstvenih benefita. Ova zelena superhrana postala je omiljeni sastojak u kuhinjama širom svijeta, a razlozi su tome mnogobrojni.

Za avokado je poznato da ima veliku količinu nutrijenata i visoku zasićenost masnim kiselinama.

Nutritivni sastav avokada

Avokado se ističe kao izvor različitih hranjivih tvari koje su ključne za dobro funkcioniranje tijela. U prosječnom avokadu (približn težine 200 grama) nalazi se:

  • Kalorije: oko 240 kalorija, što ga čini energetski gustočnim voćem.
  • Masti: približno 20 grama masti, uglavnom u obliku zdravih mononezasićenih masnih kiselina.
  • Vlakna: oko 10 grama vlakana, podržavaju probavu i osjećaj sitosti.
  • Vitamini: bogat je vitaminima A, C, E, K i nekim vitaminima B-skupine, pružajući podršku imunološkom sustavu, vidu, koži i stvaranju energije.
  • Minerali: Sadrži kalij, magnezij, bakar i folnu kiselinu, koji igraju ulogu u regulaciji elektrolita, održavanju kostiju i proizvodnji crvenih krvnih stanica.
  • Antioksidansi: avokado sadrži likopen, lutein i zeaksantin, koji su antioksidansi važni za zaštitu stanica od oksidativnog stresa.
Zdravstvene prednosti avokada
  1. Zdravlje srca: mononezasićene masti u avokadu pomažu u održavanju zdravlja srca smanjenjem lošeg kolesterola (LDL) i povećanjem dobrog kolesterola (HDL). Kalij također podržava normalan krvni tlak.
  2. Probava i zasićenje: vlakna u avokadu pomažu u prevenciji zatvora, podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i pružaju osjećaj sitosti.
  3. Antiupalni učinci: fitonutrijenti poput likopena i beta-sitosterola imaju protuupalna svojstva, što može pomoći u borbi protiv kroničnih upala.
  4. Zdravlje kože: vitamin E i druge antioksidativne komponente mogu pružiti zaštitu koži od štetnih utjecaja okoline.
  5. Kontrola tjelesne težine: unatoč višoj kalorijskoj vrijednosti, avokado može pomoći u kontroli tjelesne težine zahvaljujući vlaknima i zdravim mastima koje pomažu u održavanju osjećaja sitosti.

Uključivanje jednog avokada na dan kao dio prehrane s umjerenim količinama masti pruža dodatne učinke snižavanja LDL (lipoproteini male gustoće) i time  pogoduju smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. (Penny M. Kris – Etherton, prof. dr. sc. nutricionizma)

Izvor: Pixabay
Zdravstveni benefiti avokada

Znanstvenici su testirali prehranu s avokadom i bez na 45 zdravih odraslih ljudi s prekomjernom težinom u godinama od 21 do 70. Oni su ustanovili da su ispitanici  iskusili još veće smanjenje u ukupnom kolesterolu dok su bili na avokado prehrani.

Mi se moramo usredotočiti da uvjerimo ljude da jedu zdravu prehranu koja uključuje avokado i druge izvore hrane s zdravijim mastima. – tvrdi Kris Etherton

Kako uključiti avokado u prehranu

Avokado se može koristiti na mnogo načina:

  • Namazi: napravite zdrave namaze dodajući avokado u humus, guacamole ili umake.
  • Salate: narežite na kockice i dodajte u salate za dodatnu kremoznost i hranjive tvari.

 

Avokado je izvor mnogih hranjivih tvari koje donose brojne zdravstvene prednosti vašem tijelu. Uključivanje avokada u uravnoteženu prehranu može pružiti podršku za zdravlje srca, probavu, kožu i mnoge druge aspekte vašeg zdravlja. Međutim, važno je imati na umu da avokado, kao i svi drugi sastojci, treba konzumirati umjereno i u sklopu raznovrsne prehrane.

Tags
  • avokado
  • kalcij
  • nezasićena oleinska kiselina
  • voće
Categories:
Categories
  • Namirnice

Navigacija objava

Banana Spice Smoothie Previous Post Banana Spice Smoothie
Liječenje ožiljaka Next Post Liječenje ožiljaka: strategije, postupci i alternativne metode

Datumi objava

svibanj 2025
P U S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« tra    

Tagovi

anti-age antikancerogen antioksidans antioksidansi detoks detox dijabetes dijagnostika dijagnoza flavonoidi folna kiselina hidratacija imunitet koža liječenje maslinovo ulje mediteranska prehrana metabolizam minerali mršavljenje namirnice nesanica njega omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika probava proteini protuupalno djelovanje recepti regeneracija simptomi stres suplementacija tjelovježba uzroci vitamin C vitamini vlakna voće vrste zdrava prehrana zdravlje

Arhiva

Pratite nas

Više

  • Impressum
  • Pravila privatnosti
  • Izjava o kolačićima

Kontakt

  • Žnjanska 4, 21 000 Split
    Kako do nas
  • 021-461-874 | 099-2975-459
  • info@ordinacija-petricevic.hr

2025 © Ordinacija dr. Diana Petričević | Web dizajn Studio Rebus

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“