Voće koje skriva tajne za blistavu kožu, snažno srce i zdravlje! Zaronite u svijet zelene superhrane i otkrijte sve benefite koje vam donosi avokado.
Avokado (Persea americana) je voće koje se sve više ističe zbog svoje bogate hranjive vrijednosti i brojnih zdravstvenih benefita. Ova zelena superhrana postala je omiljeni sastojak u kuhinjama širom svijeta, a razlozi su tome mnogobrojni.
Za avokado je poznato da ima veliku količinu nutrijenata i visoku zasićenost masnim kiselinama.
Nutritivni sastav avokada
Avokado se ističe kao izvor različitih hranjivih tvari koje su ključne za dobro funkcioniranje tijela. U prosječnom avokadu (približn težine 200 grama) nalazi se:
Kalorije: oko 240 kalorija, što ga čini energetski gustočnim voćem.
Masti: približno 20 grama masti, uglavnom u obliku zdravih mononezasićenih masnih kiselina.
Vlakna: oko 10 grama vlakana, podržavaju probavu i osjećaj sitosti.
Vitamini: bogat je vitaminima A, C, E, K i nekim vitaminima B-skupine, pružajući podršku imunološkom sustavu, vidu, koži i stvaranju energije.
Minerali: Sadrži kalij, magnezij, bakar i folnu kiselinu, koji igraju ulogu u regulaciji elektrolita, održavanju kostiju i proizvodnji crvenih krvnih stanica.
Antioksidansi: avokado sadrži likopen, lutein i zeaksantin, koji su antioksidansi važni za zaštitu stanica od oksidativnog stresa.
Zdravstvene prednosti avokada
Zdravlje srca: mononezasićene masti u avokadu pomažu u održavanju zdravlja srca smanjenjem lošeg kolesterola (LDL) i povećanjem dobrog kolesterola (HDL). Kalij također podržava normalan krvni tlak.
Probava i zasićenje: vlakna u avokadu pomažu u prevenciji zatvora, podržavaju zdravu crijevnu mikrofloru i pružaju osjećaj sitosti.
Antiupalni učinci: fitonutrijenti poput likopena i beta-sitosterola imaju protuupalna svojstva, što može pomoći u borbi protiv kroničnih upala.
Zdravlje kože:vitamin E i druge antioksidativne komponente mogu pružiti zaštitu koži od štetnih utjecaja okoline.
Kontrola tjelesne težine: unatoč višoj kalorijskoj vrijednosti, avokado može pomoći u kontroli tjelesne težine zahvaljujući vlaknima i zdravim mastima koje pomažu u održavanju osjećaja sitosti.
Uključivanje jednog avokada na dan kao dio prehrane s umjerenim količinama masti pruža dodatne učinke snižavanja LDL (lipoproteini male gustoće) i time pogoduju smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. (Penny M. Kris – Etherton, prof. dr. sc. nutricionizma)
Zdravstveni benefiti avokada
Znanstvenici su testirali prehranu s avokadom i bez na 45 zdravih odraslih ljudi s prekomjernom težinom u godinama od 21 do 70. Oni su ustanovili da su ispitanici iskusili još veće smanjenje u ukupnom kolesterolu dok su bili na avokado prehrani.
Mi se moramo usredotočiti da uvjerimo ljude da jedu zdravu prehranu koja uključuje avokado i druge izvore hrane s zdravijim mastima. – tvrdi Kris Etherton
Kako uključiti avokado u prehranu
Avokado se može koristiti na mnogo načina:
Namazi: napravite zdrave namaze dodajući avokado u humus, guacamole ili umake.
Salate: narežite na kockice i dodajte u salate za dodatnu kremoznost i hranjive tvari.
Avokado je izvor mnogih hranjivih tvari koje donose brojne zdravstvene prednosti vašem tijelu. Uključivanje avokada u uravnoteženu prehranu može pružiti podršku za zdravlje srca, probavu, kožu i mnoge druge aspekte vašeg zdravlja. Međutim, važno je imati na umu da avokado, kao i svi drugi sastojci, treba konzumirati umjereno i u sklopu raznovrsne prehrane.