Pacijenti s čirom na želucu i kroničnim gastritisom trebaju uzimati hranu u češćim, manjim obrocima. Na taj način spriječava se štetno djelovanje suvišne želučane kiseline
Čir na želucu i kronični gastritis je danas vrlo česta pojava. Čir na želucu, također poznat kao želučani ulkus, je otvorena rana na sluznici želuca. Može biti uzrokovan infekcijom Helicobacter pylori bakterijom ili dugotrajnom upotrebom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID). Čir na želucu i kronični gastritis su gastrointestinalni poremećaji koji utječu na probavni sustav.
Ovi poremećaji mogu uzrokovati bol, nelagodu i ometati normalnu funkciju želuca. Pravilna prehrana i dijetoterapija igraju ključnu ulogu u ublažavanju simptoma, poticanju zacjeljivanja i sprečavanju pogoršanja stanja.
Kod takvih slučajeva treba izbjegavati hranu koja iritira sluznicu želuca. Također izbjegavati i prevruća ili prehladna jela, pikantna jela, previše slatka jela i napitke. Poslije svakog većeg obroka preporuča se odmor minimalno od nekih pola sata. Nikako se ne preporuča pripremati ni konzumirati jela sa zaprškom.
Svako prženje, pirjanje i prelijevanje jela masnoćom bilo grijanom, kuhanom ili prženom je praktički zabranjeno.
Također treba izbjegavati alkohol, posebice žestoka alkoholna pića poput rakije, vinjaka, ruma, whiskey te konzumiranje kofeinskih napitaka i jakih čajeva s visokim udjelom teina.
U prehrani su najvažnije namirnice mlijeko i mliječni proizvodi, oni čine temelj svake dijete kod čira na želucu. Naravno ne treba pretjerivati jer mlijeko može izazvati tzv. rebound fenomen. Poželjno je da su namirnice koje konzumirate uvijek svježe.
Čir na želucu i kronični gastritis, preporuke za prehranu i dijetoterapiju
Čir na želucu
Smjernice za prehranu za čir:
Blaga i lako probavljiva hrana: Prehrana bi trebala sadržavati namirnice koje su blage za želudac i lako probavljive. To uključuje kuhano povrće, nemasno meso, perad, ribu, jaja, mliječne proizvode s niskim udjelom masti te cjelovite žitarice.
Voće i povrće: Voće i povrće su bogati antioksidansima, vitaminima i vlaknima koja podržavaju zdravlje želuca. Preporučuju se banane, jabuke, kruške, mrkva, krumpir i tikvice.
Izbjegavanje začinjene i masne hrane: Začinjena hrana i masna hrana mogu iritirati želučanu sluznicu i pogoršati simptome. Treba izbjegavati prženu hranu, začinjene umake i masne mesne proizvode.
Mali i česti obroci: Umjesto velikih obroka, preporučuje se konzumacija manjih obroka tijekom dana kako bi se smanjilo opterećenje na želucu.
Zdrave tekućine: Voda je najbolji izbor tekućine. Izbjegavajte alkohol, gazirane napitke i kofein.
Izbjegavanje alkohola i pušenja: Alkohol i pušenje mogu pogoršati simptome čira na želucu te otežati proces zacjeljivanja.
Kronični gastritis
Kronični gastritis je upala sluznice želuca koja se može javiti dugotrajnom iritacijom, infekcijom Helicobacter pylori ili autoimunim reakcijama. Pravilna prehrana može pomoći u smirivanju upale i očuvanju zdravlja želuca.
Smjernice za prehranu:
Hrana s niskim udjelom masti: Izbjegavajte masne namirnice, prženu hranu i masne mesne proizvode jer masti mogu povećati upalu želuca.
Hrana bogata vlaknima:Cjelovite žitarice, voće i povrće bogato vlaknima pomažu u regulaciji probave te podržavaju zdravlje želuca.
Fermentirane namirnice: Jogurt, kefir i drugi fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike koji mogu pomoći u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore.
Omega-3 masne kiseline: Masna riba (poput lososa, skuše i sardine) sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalno djelovanje.
Izbjegavanje kofeina i začina: Kofein i začinjena hrana mogu iritirati želučanu sluznicu i pogoršati simptome gastritisa.
Pijenje vode: Dovoljna hidratacija važna je za održavanje zdravlja želuca.
Popis namirnica po kategorijama
Žitarice i proizvodi od žitarica
Preporuča se: dvopek, pečeniji kruh, sitna tjestenina, krupica i riža.
U manjim količinama špageti i macaroni.
Ne preporuča se: crni kruh, meka sredina kruha, svježi kruh, okruglice, tijesto s krumpirom.
U manjim količinama može se konzumirati i svježe vrhnje.
Ne preporuča se: zreli pikantni masni sirevi, staro vrhnje.
Meso, riba, jaja
Preporuča se: nemasno mlado meso kuhano ili na žaru (teletina, govedina, piletina).
U manjim količinama hladna pečenja, nemasno svinjsko meso (hladno), praška šunka, kuhane hrenovke, iznutrice (bubreg, jetra, srce). Nemasne ribe kuhane ili na žaru, prije serviranja prelivene hladnim uljem ili maslacem. U malim količinama nemasna, kuhana pastrva. Polutvrda ili meko kuhana jaja.
Ne preporuča se: svinjsko i ovčje meso, pržena i pohana mesa, tvrda, dimljena i žilava masna mesa, salama, mesne konzerve i prerađevine. Masne ribe (skuša, srdela, tuna, šaran, som), konzervirana riba. Sirova, tvrdo kuhana ili pržena jaja.
Masnoće
Preporuča se: sirovo ulje i maslac.
Ne preporuča se: svinjska i druge životinjske masti.
Voće
Preporuča se: kuhano voće, prirodni voćni sokovi, voćni pirei i kreme.
U manjim količinama tolerira se i voćni žele i džem.
Ne preporuča se: neoguljeno voće.
Povrće
Preporuča se: kuhani krumpir, zeleno kuhano i protisnuto povrće (špinat, blitva, mrkva, cvjetača, mladi grašak, mlade mahune). Sve vrste salata s limunom.
Ne preporuča se: suho i pirjano povrće (bob, grašak i leća), stare mahune, rotkvice, krastavci, kiseli kupus, kelj.
Ne preporuča se: kolači s mnogo nadjeva, punjeni kolači, pržena tijesta, palačinke, pokladnice, čokolada.
Pića, juhe, začini
Preporuča se: slabi čaj (od kamilice ili ruski).
Ponekad se može piti slaba kava, kava s mlijekom, mineralne vode, pivo vrlo razblažena crna vina. Nemasne juhe od protisnutog povrća, prežgana juha, sluzava juha od riže i ječmene kaše, juha od raskuhane teletine i peradi. Riblja nemasna juha. Limun i sol. Ponekad i vinski ocat.
Ne preporuča se: jaki čajevi i kava, jako pivo, sva druga alkoholna pića. Masne juhe, juhe od kupusa i cvjetače, te umjetne juhe. Oštri začini (luk, papar, mljevena paprika, majoneza, gorušica, ocat, hren, ljuta paprika).
Pravilna prehrana igra značajnu ulogu u upravljanju čirom na želucu i kroničnim gastritisom. Uzimanje u obzir preporuka za prehranu može pomoći u ublažavanju simptoma, podržavanju zacjeljivanja te prevenciji daljnjih komplikacija. Važno je individualno prilagoditi prehranu uzimajući u obzir osobne potrebe i preferencije te konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi se osiguralo najbolje moguće upravljanje ovim gastrointestinalnim poremećajima.