Supernamirnica kupina

Supernamirnica Kupina

Supernamirnica kupina s punim pravom nosi svoj naziv. Osim što je bogata vitaminima i vlaknima, sadrži i vrlo moćne antioksidanse. Odlična je za vaš vid, prevenciju određenih vrsta raka te kod prehrane trudnica.

Kupina (Rubus fruticosus) je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae). Poznate su po svojim jagodičastim plodovima, čija boja varira od crvene, tamnoplave te crne boje. Plodovi kupine su vrlo visoke nutritivne vrijednosti, bogati su vitaminima B, K i C, esencijalnim mineralom manganom i vlaknima. Supernamirnica kupina sadrži čak dvostruko više biljnih vlakana nego cjelovite žitarice te čak deset puta više antioksidansa od brokule i rajčice. Biljna vlakna kao što već znamo su važna za dobru probavu. Ona snižavaju kolesterol te su jako dobra za održavanje tjelesne težine. Kad govorimo o antioksidansima, kupina sadrži vrlo specifičan antioksidans naziva elagitanin, kojeg praktički nema u nijednoj drugoj namirnici. Ovaj antioksidans se pokazao vrlo učinkovitim u borbi protiv raka. Uzevši u obzir sve navedeno kupina s punim pravom spada u kategoriju supernamirnica.

Kupina je po svojim lijekovitim svojstvima poznata još od davnina. Prve poznate primjene u liječenju datiraju još za vrijeme Grka i Rimljana, prije nekih cca dvije tisuće godina. Porijekom je inače iz sjevernijih krajeva, a vrlo je bila popularna kod tretiranja gihta, blagih infekcija, itd. Najnovijim znanstvenim istraživanjima te dodatnim uvidom u bogatsvo njezina sastava potvrdio se njezin lijekoviti status. Stoga bi naša preporuka bila da iskoristite maksimalno sezonu kupina i po mogućnosti se dobro opskrbite divljim kupinama.

 Supernamirnica kupina
Supernamirnica kupina i njezina lijekovitost

Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K.  Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. Kao što smo već spomenuli dobar su izvor esencijalnih vlakana, antioksidansa te aminokiselina. Kemijski spojevi poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima.

Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju vrlo pozitivne učinke na zdravlje. Tomu u prilog ide više kliničkih studija, koje su potvrdile njihov pozitivan učinak. Izvrsno djeluje na zdravlje vaših očiju, rezultati su bili vrlo ohrabrujući kod oboljelih od makularne degeneracije i dijabetičke retinopatije. Zaključno možemo reći kako konzumiranje ekstrakta antocijanozida može značajno smanjiti progresivno oštećenje vaših organa, posebice očiju.

Antocijanozidi također jačaju stijenke krvnih žila te tako preveniraju pojavu varikoznih vena. Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze. Magnezij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, prevenciji aritmije i nepravilnih otkucaja srca. Spoj iz kupine cijanidin-3-0-glukozid dobar je kod prevencije ateroskleroze. Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca. Cijanidin-3-0-glukozid bori se protiv slobodnih radikala i smanjuje upale i zadebljanje arterija.

Antikancerogeno dejlovanje i prehrana po dobnim skupinama

Bobičasto voće općenito je efikasno kod borbe s rakom. Tu naravno spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji djeluju preventivno protiv karcinoma. Najučinkovitija je u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka. Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprečavaju rast malignih stanica. Više studija opisuju efikasnost u kojima kombinacija supstanci sadržanih u kupinama poput antocijaninima, elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju utjecaj na smanjivanje tumora i metastaza.

Redovita konzumacija kupina od velikog značaja je za kognitivne sposobnosti. Polifenolni spojevi iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije. Stoga se njihova konzumacija preporuča naravno svima, a posebice starijim dobnim skupinama.

Kupine su odličan prirodni izvor folne kiseline, što ih čini idealnim za prehranu trudnica. Folna kiselina, doprinosi optimalnom razvoju fetusa. Ona u kombinaciji s drugim nutritivnim svojstvima kupine, poput vitamina C i antioksidansa jačaju imunitet majke, a minerali  pri tom održavaju zdravlje njezinih kostiju.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj