Namirnica mjeseca: rajčica

Rajčica je povrtna jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne Amerike. Poznata po svojim crvenim sočnim plodovima bogatim korisnim nutrijentima.

Rajčica (Solanaceae) je poznata kao ukusno i hranjivo povrće, ali ustvari jest riječ o voću. Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Njezini plodovi u početku su zeleni, a sazrijevanjem poprimaju tamnocrvenu boju. Današnjim uzgojem dobilo se više sorti rajčica raznih oblika i boja. Ona je tijekom 15. st. brodovima prenesena iz Južne Amerike (Peru) u Europu. Otada je u upotrebi u raznoraznim europskim kuhinjama, posebice je neizostavna u mediteranskoj prehrani.

Kad govorimo o prehrani, onda treba istaknuti kako su rajčica i različiti proizvodi od rajčice vrlo važan izvor mnogobrojnih nutrijenata, posebice karotenoida. Sadrži čak oko 600 različitih karotenoida, a posebno se ističu: alfa-karoten, beta-karoten, lutein, zeaksantin i likopen kao jedan od najznačajnijih predstavnika. Likopen je biljni pigment koji daje crvenu boju rajčici, lubenici, crvenom grejpu. On ima najjače antioksidativno djelovanje (neutraliziraju slobodne radikale) od svih ostalih karotenoid, čak dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola.

Najmanje 85% likopena  dolazi iz rajčice i proizvoda na bazi rajčice. Od ostalih nutrijenata ona je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem i željezom, bakrom te elementima u tragovima. Rajčice ima malu energetsku vrijednost, svega samo 18 kcal, a sadrže i dijetalna vlakna što ih čini jednom od top namirnica za osobe koje žele smršaviti.

rajčica

Nutritivno bogatstvo rajčice

Rajčica ne sadrži oksalnu kiselinu, stoga se preporučuje i u dijetama kod osoba oboljelih od reume, gihta, srčanih i bubrežnih bolesti. Ona povećava i izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok, regulira probavu i snizuje krvni tlak. Bogata je pektinima i mnogim organskim kiselinama koje potiču tek, aktiviraju probavne procese i sprječavaju negativno djelovanje bakterija.

Znanstvene studije  pokazuju vezu između prehrane bogate rajčicom i pojave nekih oblika karcinoma i kardiovaskularnih oboljenja. Smanjenje rizika oboljenja od karcinoma od 35% povezano je s konzumiranjem 10 ili više serviranja proizvoda rajčice tjedno. Također treba istaknuti kako dragocjeni likopen ima mnogo veću iskoristivost u proizvodima rajčice ili ako se rajčica skuha, nego u svježoj rajčici.

Plodovi rajčica često se koriste u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati. Svako će jelo obogatiti svojom crvenom bojom i ugodnim slatkasto-kiselkastim okusom Bilo da je hladno poslužena s mozzarellom ili topla u nekom umaku, veoma se dobro slaže s maslinovim uljem i bosiljkom. Rajčica povrtnim jelima daje punoću, a mesnima svježinu, dok u kombinaciji s ribama i morskim plodovima pruža pravi gurmanski doživljaj.

Sezona rajčica je ljeti. Prilikom kupovine treba pripaziti da plodovi budu čisti, zdravi, cijeli, bez napuklina i mrlja. Plodovi ne smiju biti prezreli, no ako su zeleno-žuto-crveni, mogu se konzumirati. Zreli se plodovi čuvaju u hladnjaku nekoliko dana, a nezreli na sobnoj temperaturi ili čak na suncu kako bi se pospješilo njihovo dozrijevanje. Rajčice se konzerviraju smrzavanjem, pasteriziraju cijeli plodovi bez kožica u limenkama, pasirane u tetrabriku, u obliku koncentrata ili kao sok.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj