Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:00
Sri-Čet 13:30 – 19:00
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina
Loading
Cjenik
Cjenik
Nutricionističko savjetovanje 40 EUR
Program mršavljenja 70 EUR
UZV abdomena 55 EUR
EKG 15 EUR
Presoterapija 15 EUR
Holter tlaka 30 EUR
+
Home Nutricionizam Knjiga: Mediteranskom prehranom do zdravlja
2ožu

Knjiga: Mediteranskom prehranom do zdravlja

by admin

Ima jako puno oblika dijeta i jako puno različitih vrsta prehrane, ali samo jednu je odabrala i potvrdila znanost i nutricionistička struka. Nema sumnje, najzdravija je mediteranska prehrana. Zašto je tomu tako možete pročitati u novoizašloj knjizi dr. Diane Petričević, Mediteranskom prehranom do zdravlja.

 

Mediteranska prehrana je jedan od najprihvatljivijih sustava pravilne prehrane u međunarodnim okvirima. Nažalost, to je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno prisutna činjenica. Stoga moramo težiti ka cilju da ovakav način prehrane bude prihvaćen od što većeg broja stanovnika. To naravno nije lagan zadatak i zahtijeva angažiranje javno zdravstvenih djelatnika.

Pored organizacije znanstvenih i stručnih skupova, potrebno je pripremati i objavljivati prehrambene informacije u medijima. Treba promovirati filozofiju kako doći mediteranskom prehranom do zdravlja te poticati proizvodnju hrane. Edukacijom treba poticati mediteranski način pravilne prehrane među mladim naraštajima kako bi im osigurali zdraviji i dulji život.

Mediteranskom prehranom se smatra određena vrsta prehrambenih navika, koje tradicijski prakticiraju ljudi koji žive na području Mediterana. Među glavnim obilježjima mediteranske prehrane su visoka potrošnja voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, kruha i žitarica. Umjerenije se konzumira riba i nešto manje meso, najčešće piletina, zatim punomasni sirevi i jogurt.

Važna karakteristika mediteranske prehrane je konzumacija maslinova ulja i raznog mediteranskog bilja u vidu začina te umjerena konzumacija vina, obično uz obroke. Uz to treba napomenuti jedan vrlo važan faktor, a to je dostupnost lokalnih sezonskih, svježih proizvoda te aktivan životni stil.

Prvo sustavnije istraživanje koje je potvrdilo korisne učinke mediteranske prehrane na ljudsko zdravlje napravili su Amerikanci nakon II. svjetskog rata, rezultati studije su bili iznenađujući. Studije o prehrani su se naravno nastavile i dalje, te su združeni podaci 12 međunarodnih studija provedenih na više od milijun stanovnika pokazale da sljedbenici mediteranske prehrane imaju 9% nižu stopu mortaliteta, 6% nižu učestalost pojavnosti raka, 9% manju smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, te 13% nižu učestalost oboljevanja od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Mediteranska prehrana ima pozitivan učinak u spriječavanju i liječenju slijedećih bolesti:

  • srčanih bolesti (prevencija ateroskleroze)
  • smanjivanje LDL i povećanje HDL kolesterola,oksidacije lipida,smanjivanje zgrušavanja krvi,smanjenje homocisteina
  • raka (radi se o vrstama raka tipičnima za razvijena društva čiji se nastanak povezuje sa   nepravilnom prehranom: rak debelog crijeva,dojke i prostate)
  • šećerne bolesti (raznolikost prehrane,obilje prehrambenih vlakana,niski glikemijski indeksi,obilje antioksidansa u voću i povrću)
  • debljine

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odlomci iz knjige

Zanimljivo je da u popularizaciji mediteranske prehrane prednjače Amerikanci. Dr. Patric Quillin, autor knjige ”Pobijediti rak prehranom” i predsjednik Cancer Treatment Institutes of America, objavio je ”top listu” deset namirnica koje su najučinkovitije u borbi protiv raka.

Lista izgleda ovako:

Brokula – aktivna supstanca: sulforafan, indol

Rajčica – aktivna supstanca: likopen

Špinat – aktivna supstanca: glutation

Naranča – aktivne supstance: bioflavonoidi, vitamin C u kompleksu

Češnjak – aktivna supstanca: alicin

Jabuka – aktivna supstanca: elaginska kiselina i vlaknasta stuktura

Soja – aktivna supstanca: genistein

Mrkva – aktivna supstanca: beta karoten i vlaknasta struktura

Paprika/začinska ljuta – aktivna supstanca: kapsaicin

Zeleni čaj – aktivna supstanca: katehin

Iz ovog pregleda je vidljivo da se većina korisnih namirnica uzgaja na Mediteranu. Mi ćemo stoga ovom popisu dodati još nekoliko namirnica karakterističnih za mediteransko područje, kako bismo dali što potpuniji uvid u raznolikost povrća, a i voća koje se tradicionalno konzumira u mediteranskoj prehrani.

Povrće, duša mediteranske prehrane… Obilje i svježina povrća daju mediteranskoj kuhinji više od dobrog okusa i ljepote boja. Ono sadrži vitamine, minerale i moćne fitokemikalije. Fitokemikalije su tvari u biljkama koje imaju zaštitnu funkciju u organizmu blokirajući kancerogene tvari i potičući obrambeni sustav čovjeka. Povrće sadrži i vlakna koja povoljno utječu na rad probavnog sustava i na taj način smanjuju rizik oboljevanja od raka debelog crijeva. Istraživanja su pokazala da i u stanjima razvijene bolesti, veći unos povrća ima povoljan utjecaj na suzbijanje razvoja bolesti.

Više o mediteranskom voću, povrću, začinima i kuhinji pročitajte u novoj knjizi dr. Diane Petričević, koja je tiskana u nakladi Centra za nutricionizam Petričević i pod posebnim pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije.

Tags
  • mediteranska prehrana
  • nutricionizam
  • zdravlje
Categories:
Categories
  • Nutricionizam

Navigacija objava

Previous Post Zdravi i fit uz bodyweight trening
Next Post Super namirnica: borovnica

Datumi objava

ožujak 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« velj    

Tagovi

anti-age antibakterijsko djelovanje antikancerogen antioksidans antioksidansi detoks dijabetes dijeta flavonoidi imunitet intolerancija kalij kolesterol kosa koža liječenje mediteranska prehrana minerali mršavljenje namirnice njega omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika proteini protuupalno djelovanje rajčica regeneracija savjeti simptomi smoothie tjelovježba tuna vitamin A vitamin C vitamin E vitamini vježbe snage vlakna voće zdrava prehrana zdravlje zdravlje srca i krvnih žila

Arhiva

Pratite nas

Više

  • Impressum
  • Pravila privatnosti
  • Izjava o kolačićima

Kontakt

  • Žnjanska 4, 21 000 Split
    Kako do nas
  • 021-461-874
  • info@ordinacija-petricevic.hr

  • 2023 © Ordinacija dr. Diana Petričević |  Web dizajn Studio Rebus