Prehrana kod reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je autoimuna, kronična upalna bolest vezivnog tkiva zglobova.

Kao i kod većine autoimunih bolesti, antitijela u krvi počinju napadati vlastiti organizam u ovom konkretnom slučaju vezivno tkivo, tzv. sinovijsku ovojnicu zgloba. Upalni proces se odvija u membrani sinovoji koja obavija zglob i na taj način ga štiti formirajući zaštitnu vrećicu. Vrećica je ispunjena zaštitnom sinovijalnom tekućinom koja ujedno ima funkciju da snabdijeva hrskavicu i tkivo hranjivim tvarima i kisikom. Prilikom nastajanja upalnog procesa dolazi do postupnog razaranja kolagena koji je gradivni element hrskavice. Time se prostor koji podupire zglobove oštećuje te u konačnici razara i samu kost.

Simptomi

Reumatoidni artritis se najčešće javlja u zaglavcima i zglobovima prstiju, često zahvaća i zglobove koljena i gležnjeve. Bol je često simetrična. Kod nekih slučajeva reumatoidnog artritisa dolazi do upale krajnje arterije uzrokujući potkožne čvoriće veličine graška u blizini laktova. Budući da je ovo sistemska bolest, njegova upala može utjecati i na ostale dijelove tijela pa se javljaju simptomi poput suhoće usta i očiju, pleuritisa, perikarditisa, anemije, povećana slezene, vaskulitisa, itd.  Među ostalim indikativnim simptomima je jutarnja ukočenost koja traje najmanje pola sata, umor, groznica, gubitak težine. Otečenost i bol u zglobovima traju najmanje dva mjeseca prije nego se dijagnosticira reumatoidni artritis. Karakteristično je da se bolest javlja u srednjoj životnoj dobi i dijagnoza jest doživotna. Napretkom medicine svakodnevno se otkrivaju brojni faktori koji utječu na tu bolest, njen tijek i intenzitet. Ono što je znanstveno potvrđeno jest da se korektivnim mjerama u načinu života može uvelike kontrolirati reumatoidni artritis. Između ostalog dokazano je da i hrana može uzrokovati smanjenje ili pak povećanje upalnog stanja kod ove bolesti.

Prehrana

Hrana bogata omega-3-polinezasićenim masnim kiselinama ima povoljan utjecaj na tijek bolesti. Dokazano je da ulja riba hladnih mora (bakalara, lososa) mogu regulirati i utjecati na povoljnu funkciju tvari sličnim hormonima – eikosanoida. Pomoću njih se može kontrolirati upala, bol te ostali simptomi koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa. Također se preporučaju namirnice bogate jodom i one koje potiču rad jetre te djeluju na detoksikaciju krvi. Preporuča se i povremeno ograničavanje prehrane, svojevrstan post. Pacijenti koji su povećali unos spomenutih nutrijenata te ih kombinirali naizmjence s dijetom imali su smanjene simptome bolesti, otkenuće, bolovi i ukoćenost zglobova se povuku.

Negativan učinak odnosno povećanje simptoma bolesti se primjećuje kod nekih pacijenata prilikom konzumacije bjelančevina jer mogu pokrenuti imunološku reakciju. Kod nekih pogoršanje bolesti se javljalo kada je njihova prehrana obilovala mlijekom i mliječnim proizvodima, poput sira. Kod drugih su se pak pacijenata simptomi bolesti pojačali kad bi se jelo meso i suhomesnati proizvodi. Postoje studije koje idu u prilog tome da je i gluten (protein sadržan u žitaricama) odgovoran za pogoršanje bolesti kod nekih pacijenata. Stoga se konzumacija takvih proizvoda ne preporuča osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa te im se sugerira upotreba biljnih proteina, s izuzetkom glutena, proteina sadržanog u pšenici, ječmu i raži.

Dodaci prehrani

Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ili lanenog ulja pomažu smanjiti upalu i poboljšati imunitet te djeluju na ukupno zdravlje metabolizma. Ako uzimate omega-3 masne kiseline uz terapiju antikoagulansima, korisno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Probiotici korisni su u održavanju imuniteta i zdrave probave. Koriste se kao napitci ili u obliku kapsula i praha. Probiotici uravnotežuju probavu te djeluju povoljno kod niza bolesti te općenito u održavanju dobrog zdravlja.

Bromelin je proteolitički enzim koji se dobiva iz ananasa i pokazuje smanjenje upale i boli. S obzirom na to da bromelin može povećati rizik od krvarenja porazgovarajte sa svojim liječnikom prije njegova uzimanja.

Ulje noćurka – primijećeno je da uzimanje hladnoprešane GLA (gama linolenske kiseline) znatno smanjuje simptome i dovodi do poboljšanja. Osim ulja noćurka može se uzimati i ulje boražine.

Folna kiselina – uzimanje visoke doze folne kiseline pokazale su poboljšanje. Za doziranje isto se obratite liječniku.

Jedna od studija sugerira da je korisno kod uzimanje vitamina E zajedno s lijekovima koje prepiše liječnik kako bi se smanjili simptomi upale.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj