proširene vene

Proširene vene i kapilare

Proširene vene i kapilare su ozbiljan problem i genetski su nasljedne, ali njihov razvoj ovisi i o načinu života te drugim rizičnim faktorima. Proširene vene se ne mogu spontano  izliječiti, stoga je najbolje djelovati preventivno i spriječiti daljnji razvoj bolesti.

U ljeto i s povišenim temperaturama vrlo često dolazi do oticanja nogu i zglobova. To je manje više uobičajena pojava jer povišene temperature uzrokuju širenje krvnih žila i nakupljanje tekućine u tijelu. Samim time problemi osoba s proširenim venama i kapilarama postaju sve izraženiji.   Vene i kapilare u tom periodu postaju vidljivije i dolazi do češćih upala. Potkoljenice i stopala dio su tijela koji su izloženi stalnom pritisku tjelesne mase pogotvo kod dugih stajanja i sjedenja zbog čega dolazi do nagomilavanja tekućine oko koljena i gležnjeva. Za vrijeme vrućih ljetnih dana, javlja se izraženiji osjećaj težine i boli u nogama, pa je stoga potrebno raditi pauze, povremeno  ustati  i hodati,  ili  podići  noge na  povišenu  podlogu.

Ovaj problem se javlja češće kod žena i to kod već mladih djevojaka, a iznad tridesete godine života vidljive su kod svake druge ili treće žene. Starenjem se situacija dodatno pogoršava.

Mlade djevojke  u čijim obiteljima je zastupljena bolest vena morale bi usvojiti određene životne navike te svakako izbjegavati dugo stajanje i sjedenje,  pretjerano sunčanje, depilaciju toplim voskom.

Dugotrajno stajanje jedan je od glavnih uzroka nastajanja proširenih vena na nogama. Rad mišića nogu neophodan je kako bi cirkulacija bila kvalitetna, stoga izbjegavajte dugotrajno stajanje, mičite nogu u mjestu, radite neprekidno s mišićima kako bi spriječili zastoj krvi u nogama. Što je ustvari glavni razlog nastanka proširenih vena. Ako su kapilare i vene već nastale, one zahtijevaju liječnički pregled i terapiju. Kod osoba srednje i starije životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene, liječenje traje tijekom cijele godine sa posebnim preporukama za svako doba godine. Ovaj problem je također vrlo čest kod trudnica, a preporuča se i kontrola tjelesne težine. Također i nošenje posebnih trudničkih kompresivnih čarapa, koje  sprječavaju  nastajanje proširenih vena i kapilara i pomažu cirkulaciji.

vene i kapliare
Preventivne mjere za nastajanje proširenih vena i kapilara

Od preventivnih mjera važno je usvojiti određene životne navike.  One mogu pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma povezanih s ovom problematikom. Fizička  aktivnosti  kod osoba s proširenim venama. Preporučljivi  su i plivanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama, već jedan sat hodanja dnevno čini veliku razliku. Plivanje  je  vrlo korisno jer hladna voda sužuje krvne žile i djeluje poput masaže. Također preporučaju se kupke i tuširanje te masaže.

Tuširanja  nogu i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom pozitivno će djelovati na vašu cirkulaciju, a preporuča se i masaža nogu odozdo prema gore. Kod priprema kupki za noge preporuča se upotreba morske soli ili par kapi eteričnih ulja ružmarina, lavande, kestena, borovice i mente. Prirodnim putem možemo djelovati izvana i iznutra. Izvana koristi se uljne smjese raznih eteričnih ulja . Funkciju vena poboljšavaju ulja mirte, čempresa, pačulija, mire i limuna (pojačava stijenke krvnih žila). Smjesa se utrljava tijekom više mjeseci. Elastične čarape i terapija lijekovima se regulira uz preporuku liječnika. Naravno ako je problem otišao pre daleko to se onda rješava i dogovoru s vaskularnim kirurgom.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj