Ružmarin

Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.) je zimzeleni mediteranski grm aromatičnog mirisa koji može narasti do dva metra. Uzgaja se kao ukrasni grm, začinska biljka te za proizvodnju eteričnog ulja. Gusti grm s puno šibljastih ogranaka u donjem dijelu je drvenast dok gornji dio prekrivaju gusti listovi kratkih peteljki. Listovi su čvrsti, uski, kožasti i tamnozeleni, a cvijet je svijetlomodre, ljubičastoplave do bijele boje. Cvate dva puta godišnje, od ožujka do svibnja i u rujnu. Voli sunčane i kamenite krajeve i ne zahtijeva puno vlage.

Ružmarin poboljšava memoriju i cirkulaciju

Djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav osobito u stanjima smanjenja funkcije kao što su gubitak mirisa, stanja u kojima su zahvaćeni senzorni djelovi živaca, itd. Ružmarin ima i reputaciju da poboljšava memoriju. Odličan je za primjenu kod glavobolja, mentalnog umora i iscrpljenosti te opće malaksalosti. Njegova prodornost čini ga dragocjenim za primjenu kod respiratornih tegoba, od obične prehlade, sinusitisa, kataralnih stanja do kroničnog bronhitisa. Za ove tegobe najbolje je primjeniti inhalaciju ružmarina, čempresa i eukaliptusa. Obzirom da ružmarin stimulira cirkulaciju, rad srca, te normalizira sniženi krvni tlak, često se koristi kod smetnji kao što su hladne ruke i noge. Zimi je dovoljno nekoliko kapi ružmarina ukapati u maslinovo ulje i dobro utrljati u područje stopala te sav osjećaj hladnoće nestaje. Pogodno djeluje i na mokraćni sustav jer sprječava zadržavanje urina, antiseptik je, stoga se često preporuča za sprječavanje infekcija mokraćnog mjehura.

Rosemary flowersDobar je analgetik, bez sedativnog djelovanja što je nuspojava mnogih pripravaka protiv boli. Često se primjenjuje za smanjenje tegoba artitisa, reumatskih boli i umornih mišića. Odličan je u kombinaciji s mažuranom, lavandom, eukaliptusom i borovnicom prije, a i nakon vježbanja. Ružmarin pogodno djeluje i na probavni sustav: kod slabe probave, trbušnih boli, napuhnutosti i konstipacije, a koristi se i kao tonik za poboljšanje rada jetre. Na emotivnom planu pomaže nam da razbistrimo misli. Ružmarin stimulira osjetljivost te podiže kreativnost oslobađajući um od iscrpljenosti i srce od umora.

U aromaterapiji, esencijalno ulje ružmarina tradicionalno se koristi za tegobe dišnog sustava, za pokretanje cirkulacije te kod kronične iscrpljenosti. Također se koristi i prilikom izrade fine kozmetike namjenjene regeneraciji i njezi osjetljive kože. Potiče rad jetre i žuči. Koristimo ga i kod već spomenutog mentalnog zamora, nedostatka koncentracije, umora i bezvoljnosti.

Oprez s primjenom ružmarina tijekom trudnoće, kod visokog tlaka te epilepsije!

Ima i vrlo široku primjenu u gastronomiji. Grančice ružmarina upotrebljavaju se svježe ili osušene kao začin za ribu i meso te za jela od krumpira i povrća, u juhama i umacima. Mediteranska kuhinja nezamisliva je bez ružmarina koji je nezamjenjiv začin u ribljim i mesnim marinadama.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj