Lavanda

Priča o lavandi počinje na Sredozemlju u staroj Grčkoj. Danas je ova ljekovita biljka rasprostranjena duž čitavog Mediterana, Afrike sve do daleke jugoistočne Indije. Poznato je između 25 do 40 različitih grmolikih, travolikih, jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka. Ustvari govorimo o čitavom rodu Lavandula,  koji se sastoji od čitavog niza podvrsta, križanaca, itd. Kod nas je zasigurno najpoznatija hvarska lavanda ili lavandin, koja je nastala križanjem dvaju vrsta tzv. prave lavande i širokolisne lavande. Lavanda i lavandino eterično ulje su veoma traženi proizvodi u farmaceutskoj industriji. U svijetu se proizvodi oko 200 tona ulja prave lavande, te nešto više ulja hibridne lavande.

U aromaterapiji najčešću primjenu imaju upravo spomenute: prava lavanda, širokolisna lavanda, lavadin te španjolska lavanda. Eterična ulja koja se proizvode su poznata po svojim ljekovitim svojstvima i svako od njih ima različito djelovanje.

Primjerice eterično ulje španjolske lavande, čije samo ime govori o zemlji porijekla je u većim količinama toksično. S njegovom primjenom treba biti vrlo oprezan, ne preporuča se njegovo korištenje trudnicama i djeci. Koristi se isključivo u dermalnim pripravcima i to za lokalnu primjenu. Bogato je ketonima kamforom i fenhonom. Unatoč već spomenutom potrebnom oprezu pri doziranju, ovo ulje ima i izrazito ljekovita svojstva. Najčešće se koristi u terapiji kožnih oštećenja primjerice strija.

Ulje tzv. prave lavande je slatkasta mirisa, djeluje opuštajuće te pomaže kod nervoza i nesanica. Opušta mišiće uslijed intezivnijih fizičkih aktivnosti i stresa. Vrlo je učinkovito kod bolnih menstruacija, probavnih problema i grčeva. Ulje prave lavande ubrzava zacjeljivanje kože. Naročito se primjenjuje kod oštećene ili osjetljive kože te je samim time čest sastojak brojnih kozmetičkih pripravaka. Ovo eterično ulje je fototoksično, pa se ne smije nanositi na kožu barem 8 sati prije izlaganja suncu.

Eterično ulje širokolisne lavande ima karakterističan bockav miris i najčešće se koristi kod opekotina. Izvrsno regenerira masnu, suhu i oštećenu kožu. Antibakterijskog i antivirusnog je djelovanja, dobro je kod virusnih upala crijeva i dišnih puteva te gljivičnih infekcija. Ne preporuča se oralna konzumacija, a opčenito se ne preporuča trudnicama.

Lavandin, odnosno eterično ulje ima jače antibakterijsko djelovanje na kožne infekcije te antivirusno djelovanje nego primjerice ulje prave lavande. Ima i djelomično analgetsko, smirujuće i protuupalno djelovanje te protugljivično djelovanje.

lavanda01Primjena
  • ako patite od nesanice, prije spavanje namažite sljepoočnice, područje oko nosa i vrat s nekoliko kapi lavande
  • ako imate česte bolove u mišićima, na bolno mjesto više puta dnevno nanesite pripravak od 10 kapi prave lavande i 1 velike žlice lješnjakova ili makadamijinog ulja

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj