Edem ili nakupljanje tekućine u tijelu

Edem se pojavljuje pri poremećajima u količini tekućine u tijelu i uvijek ga treba tumačiti kao simptom neke osnovne bolesti.

Edemima nazivamo nakupljanje vode u vezivnom tkivu koje se pojavljuje na različitim mjestima tijelu. Edem se pojavljuje pri poremećajima u količini tekućine i uvijek ga treba tumačiti kao simptom neke osnovne bolesti. Za ovu pojavu mogu biti odgovorni različiti uzroci. U manje opasne ubrajamo poremećaje razine elektrolita, nedostatak bjelančevina, tegobe s venama ili, jednostavno, konzumiranje preslane hrane. Edemi se najčešće pojavljuju u trudnoći ili neposredno prije mjesečnice. Uzroci koji upućuju na ozbiljna stanja jesu visoki krvni tlak, jetrene i bubrežne bolesti ili srčane tegobe. U fiziološkim uvjetima postoji ravnoteža između dotoka tekućine iz manjih arterijskih žila u vezivno tkivo i odtoka, s jedne strane putem limfnog sustava.

Edemi se stvaraju kada se poveća dotjecanje u vezivno tkivo ili ako je otjecanje preslabo. Povećano dotjecanje  događa se pri nedostatku bjelančevina, povišenom tlaku krvnih žila ili pri povećanoj propusnosti krvnih žila. Smanjenje otjecanja događa se kad je spriječena limfna drenaža. Edemi se uglavnom pojavljuju simetrično i u skladu s gravitacijom najprije na potkoljenicama i stopalima. Tipični znak edema jest udubljenost, dakle, kada se pritisne prstom, udubina ostaje, a u području edema osjeća se napetost kože.

Edemi povećavaju razmak između krvnih žilica i stanica. Povećana udaljenost znači slabiju prehranu, što može uzrokovati oštećenje, odnosno smrt stanica. Uklanjanje edema je važno da bi se spriječilo propadanje stanice, a time oštećenja na tkivu. Propisana terapija za ovaj problem su diuretici. Oni utječu na manje primanje soli, posebno natrija putem bubrega pa se gubi tekućina iz cijeloga tijela.

U starijih ljudi elektroliti kalij i natrij često su neuravnoteženi zbog nedostatka žeđi, ograničene funkcije bubrega ili lijekova (diuretici). To se može regulirati uravnoteženom prehranom.

Preporuka za prehranu kod edema

Kod edema, treba se povećati unos hrane koja sadržava kalij, flavonoide i vitamin B6, ali izbjegavati sol i šećer. Kalij je mineralna tvar koja je nužna za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Gotovo se isključivo nalazi u unutrašnjosti stanice, a potreban je ponajprije za proizvodnju energije. Kalij, osim toga, ima važnu funkciju reguliranja količine vode i elektroloita u organizmu. Kalij ima suprotan učinak od natrija, sastavanog dijela soli koja je odgovorna za stvaranje edema pa se stoga i rabi u prevenciji nakupljanja vode.

Voće (banana) i povrće (špinat, blitva, matovilac) osobito je bogato kalijem. Preporučaju se još i šparoga, lisičarka, bijeli grah, edamer, soja, crveni luk.

edem oticanje nogu

Flavonoidi su važna bojila biljaka, a najviše ih je u hrani koja ima intenzivniju boju. Znanstvena istraživanja su potvrdila da povećan unos flavonoida kod žena koje pate od predmenstrualnog nakupljanja vode može dovesti do vidnog poboljšanja simptoma. Namirnice bogate falvonodima su: trešnje, patlidžan, crveni kupus, šljive, kupine, crni ribiz, naranče, brokula, zeleni kupus, poriluk, crveni luk.

Istraživanja nisu uspjela u potpunosti potvrditi  učinkovitost vitamina B6 u otjecanju nepotrebne vode iz tkiva. Rezultati su proturječni, ali unos vitamina B skupine je dobar za vašu kožu, kosu i nokte. Stoga vam preporučamo slijedeće namirnice: paprika, kiseli kupus, proizvodi od cjelovitih žitarica, soja, pšenične klice, sardine, orasi, kikiriki, prokulica, banana, krumpir, govedina.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj