Cink je hranjiva tvar koja igra mnoge vitalne uloge u vašem tijelu. Budući da vaše tijelo prirodno ne proizvodi cink, morate ga unositi hranom ili suplementima.
Cink se smatra esencijalnim nutrijentom, što znači da ga vaše tijelo ne može proizvesti ili pohraniti. Iz tog razloga morate ga stalno dobivati iz hranu putem uravnotežene prehrane.
Cink je potreban za brojne procese u vašem tijelu, uključujući):
Ekspresija gena
Enzimske reakcije
Imunološka funkcija
Sinteza proteina
Sinteza DNK
Zarastanje rana
Rast i razvoj
Cink se prirodno nalazi u raznim biljnim i životinjskim namirnicama. Namirnice koje prirodno ne sadrže ovaj mineral, poput žitarica za doručak, grickalica i brašna za pečenje, često su obogaćene sintetičkim oblicima cinka. Također možete uzeti dodatke cinka ili dodatke s više hranjivih tvari koji osiguravaju cink. Zbog svoje uloge u imunološkoj funkciji, cink se također dodaje u neke nazalne sprejeve, pastile i druge prirodne tretmane prehlade.
Zink i njegova uloga u organizmu
Cink je vitalni mineral koji vaše tijelo koristi na bezbroj načina. Zapravo, cink je drugi najzastupljeniji mineral u tragovima u vašem tijelu-nakon željeza-i prisutan je u svakoj stanici.
Cink je neophodan za aktivnost više od 300 enzima koji pomažu u metabolizmu, probavi, funkcioniranju živaca i mnogim drugim procesima.
Osim toga, ključan je za razvoj i funkciju imunoloških stanica. Ovaj je mineral također bitan za zdravlje kože, sintezu DNA i proizvodnju proteina. Štoviše, rast i razvoj tijela oslanjaju se na cink zbog njegove uloge u rastu i diobi stanica . Cink je također potreban za vaša osjetila okusa i mirisa. Budući da jedan od enzima presudnih za pravilan okus i miris ovisi o ovoj hranjivoj tvari, nedostatak cinka može smanjiti vašu sposobnost osjećanja okusa ili mirisa.
Zink i zdravstveni benefiti
Istraživanja pokazuju da cink ima brojne zdravstvene prednosti.
Jača vaš imunološki sustav
Cink pomaže u održavanju imunološkog sustava. Budući da je to potrebno za rad imunološke stanice i signalizaciju stanica, nedostatak može dovesti do oslabljenog imunološkog odgovora. Dodaci cinka stimuliraju određene imunološke stanice i smanjuju oksidativni stres. Na primjer, pregled sedam studija pokazao je da 80-92 mg cinka dnevno može smanjiti duljinu prehlade do 33%. Štoviše, dodaci cinka značajno smanjuju rizik od infekcija i potiču imunološki odgovor kod starijih osoba.
Ubrzava zacjeljivanje rana
Cink se obično koristi u bolnicama za liječenje opeklina, određenih čireva i drugih ozljeda kože. Budući da ovaj mineral ima kritičnu ulogu u sintezi kolagena, imunološkoj funkciji i upalnom odgovoru, neophodan je za pravilno zacjeljivanje. Zapravo, vaša koža sadrži relativno visoku količinu – oko 5% – sadržaja cinka u vašem tijelu. Iako nedostatak cinka može usporiti zacjeljivanje rana, nadopunjavanje cinkom može ubrzati oporavak kod osoba s ranama.
Može smanjiti rizik od određenih bolesti povezanih s dobi
Cink može značajno smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput upale pluća, infekcija i starosne makularne degeneracije (AMD).
Cink može ublažiti oksidativni stres i poboljšati imunološki odgovor pojačavanjem aktivnosti T-stanica i prirodnih stanica ubojica, koje pomažu u zaštiti vašeg tijela od infekcija.
Starije odrasle osobe koje uzimaju dodatak cinka imaju poboljšani odgovor na cijepljenje protiv gripe, smanjeni rizik od upale pluća i poboljšane mentalne sposobnosti. Zapravo, jedno je istraživanje utvrdilo da 45 mg cinka dnevno može smanjiti stopu infekcije u starijih odraslih osoba za gotovo 66%.
Nadalje, u velikoj studiji na više od 4 200 ljudi, uzimanje dnevnih antioksidativnih dodataka: vitamina E, vitamina C , beta-karotena i 80 mg cinka smanjilo je gubitak vida i značajno smanjilo rizik od naprednog AMD-a.
Može pomoći u liječenju akni
Akne su česta kožna bolest za koju se procjenjuje da pogađa do 9,4% svjetske populacije . Ljudi s aknama imaju nižu razinu cinka. Stoga, suplementi mogu pomoći u smanjenju simptoma.
Smanjuje upalu
Cink smanjuje oksidativni stres i smanjuje razinu određenih upalnih proteina u vašem tijelu. Oksidativni stres dovodi do kronične upale, čimbenika koji doprinosi širokom spektru kroničnih bolesti, poput bolesti srca, raka i mentalnog propadanja.
U studiji na 40 starijih odraslih osoba oni koji su uzimali 45 mg cinka dnevno doživjeli su veće smanjenje upalnih markera nego placebo skupina.
Simptomi nedostatka cinka
Iako je ozbiljan nedostatak cinka rijedak, može se pojaviti kod osoba s rijetkim genetskim mutacijama, dojenčadi čije majke nemaju dovoljno cinka, osoba s ovisnosti o alkoholu i svakoga tko uzima određene lijekove koji potiskuju imunološki sustav. Simptomi ozbiljnog nedostatka cinka uključuju oslabljen rast i razvoj, odgođenu spolnu zrelost, kožne osipe, kronični proljev, oslabljeno zacjeljivanje rana i probleme u ponašanju. Blaži oblici nedostatka cinka češći su, osobito u djece u zemljama u razvoju gdje prehrani često nedostaju važni nutrijenti.
Procjenjuje se da oko 2 milijarde ljudi u svijetu ima nedostatak cinka zbog neodgovarajućeg unosa hranom. Budući da nedostatak cinka narušava vaš imunološki sustav – povećavajući šanse za infekciju – smatra se da nedostatak cinka svake godine uzrokuje preko 450 000 smrti djece mlađe od 5 godina.
Izvori hrane bogati cinkom
Mnoge životinjske i biljne hrane prirodno su bogate cinkom, što većini ljudi olakšava konzumaciju odgovarajućih količina.
Određeno povrće: gljive, kelj, grašak, šparoge i repa
Životinjski proizvodi, poput mesa i školjaka, sadrže velike količine cinka u obliku koji vaše tijelo lako apsorbira.
Imajte na umu da se cink koji se nalazi u biljnim izvorima poput mahunarki i žitarica apsorbira manje učinkovito zbog drugih biljnih spojeva koji inhibiraju apsorpciju.
Iako su mnoge namirnice prirodno bogate cinkom, određene namirnice, poput žitarica za doručak spremnih za jelo, grickalica i brašna-obogaćene su cinkom.
Toksičnost i preporuke za doziranje
Kao što nedostatak cinka može uzrokovati zdravstvene komplikacije, pretjerani unos također može dovesti do negativnih nuspojava. Najčešći uzrok toksičnosti cinka je previše dodatka cinka, koji može uzrokovati i akutne i kronične simptome.
Simptomi intoksikacije uključuju:
Mučnina i povračanje
Gubitak apetita
Proljev
Grčevi u trbuhu
Glavobolje
Smanjena imunološka funkcija
Smanjena razina “dobrog” HDL kolesterola
Unošenje previše cinka također može uzrokovati nedostatak drugih hranjivih tvari
Na primjer, kronično visoko unošenje cinka može ometati vašu apsorpciju bakra i željeza. Smanjenje razine bakra zabilježeno je čak i kod ljudi koji su konzumirali samo umjereno visoke doze cinka – 60 mg dnevno – tijekom 10 tjedana.
Cink je potreban za sintezu DNA, imunološku funkciju, metabolizam i rast. Može smanjiti upalu i rizik od nekih bolesti povezanih s dobi. Budući da dodaci cinka u visokim dozama mogu dovesti do opasnih nuspojava, važno je pridržavati se preporuka i uzimati dodatke samo kad je to potrebno.