Spirulina je superhrana, odlična za vaše zdravlje! Ova zelena alga vrlo je bogata nutritivnim svojstvima te se koristi najčešće u prahu kao dodatak jelima i napitcima.
Spirulina u prahu je ustvari koncentrat hranjivih tvari i spada u tzv. kategoriju supernamirnica, upravo zbog njezina iznimno bogata nutritivna sastava. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, širok spektar vitamina i minerala. Dakle bogata je vitaminima A, E, K i B-skupine te mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem i cinkom. Također bogata je i proteinima te je ujdeno i lako probavljiva.
Znanstvenim istraživanjima je potvrđen povoljan učinak spiruline na ljudsko zdravlja. Osim što je dobra za imunitet, odlična je i za detoksikaciju. odnosno pospješuje izlučivanje toksina iz organizma. Snižava razinu kolesterola, zatim visoki tlak te uspješno regulira razinu šećera u krvi. Dobra je i za vašu kosu, kožu i nokte, zbog već spomenutog nutritivnog sastava.
Ova alga ima vrlo specifičan okus, koji mnogima i neće odmah biti primamljiv, ali kvalitetnom i kretivnom kombinacijom namirnica može se njezin specifičan okus modificirati do neprepoznatljivosti. Iz zdravstvene perspektive preporučuje se između 2 i 6 g praha dnevno. Za vas smo ovom prilikom odabrali zdrav i ukusan recept za pripremu energetskih pločica od spiruline.
Izvor: Alibaba.com
Sastojci
1/2 šalice zobenih pahuljica
1/2 šalice bučinih sjemenki
1/2 šalice badema ili oraha
1 žličica kokosovog ulja
1 žličica spiruline
1 banana
3 do 4 datulje
Priprema
Zagrijte kokosovo ulje u tavi na srednjoj vatri, kad se malo zagrije dodajte zobene pahuljice i pržite nekoliko minuta dok ne postanu hrskave. Potom ih skinite s vatre i stavite u veću posudu da se ohlade. Zatim uzmite bademe i/ili orahe i bučine sjemenke, stavite ih u blender i dobro ih smiksajte i usitnite. Nakon toga i njih dodajte u posudu sa zobenim pahuljicama. U blender potom dodajte bananu i datulje i napravite glatku, gustu smjesu, po potrebi dodajte malo vode i onda njome prelijte sastojke u posudi.
Naposlijetku u posudu dodajte spirulinu i sve dobro promiješajte. Smjesu čvrsto utisnite u manji kalup obložen papirom za pečenje. posudu potom stavite u zamrzivač nekih 10-ak minuta dok ne očvrsne. Potom ju izvadite i izrežite na manje pločice, onaj dio koji nećete odmah jesti čuvajte u hladnjaku.