Hrana koju jedemo može imati snažan utjecaj na naše zdravlje. U današnjem svijetu prepunom procesirane hrane, a i loših prehrambenih navika, postoji grupa namirnica koje se ističu po svojim nutritivnim vrijednostima i zdravstvenim prednostima.
Pojam “supernamirnica” odnosi se na hranu koja je iznimno bogata hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim biološki aktivnim spojevima koji imaju pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit. Supernamirnice se posebno ističu po svojoj visokoj koncentraciji hranjivih sastojaka u odnosu na druge namirnice.
Supernamirnice često sadrže visoku razinu antioksidansa, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i upale. Oksidativni stres je neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutralizira, a može pridonijeti razvoju bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih oblika raka.
Antioksidansi prisutni u supernamirnicama pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres.
Osim antioksidansa supernamirnice mogu biti i izvor ključnih hranjivih tvari poput omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina, vitamina i minerala. Ove hranjive tvari igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja i podržavanju različitih funkcija u tijelu, uključujući srčano zdravlje, probavu, imunitet, kognitivne funkcije i mnoge druge.
Važno je napomenuti da prehrana treba biti raznolika i uravnotežena te da nijedna namirnica sama po sebi ne može zamijeniti cjelovitu prehranu. Međutim, uključivanje supernamirnica u prehranu može pružiti dodatne hranjive sastojke i zdravstvene koristi.
U ovom članku smo izdvojili nekoliko po našem mišljenju najvažniji supernamirnica, koje bi svakako trebali uvrstiti u svoj jelovnik.
Top 10 supernamirnica
1. Avokado
Avokado je jedna od najpopularnijih supernamirnica i to s punim pravom. Ovaj plod bogat je zdravim mastima, uključujući mononezasićene masti koje pomažu u održavanju zdravlja srca i mozga. Također je izvrstan izvor vlakana, vitamina K, vitamina C, vitamina E i kalija. Redovita konzumacija avokada može pomoći u snižavanju kolesterola, poboljšanju probave i smanjenju rizika od raznih bolesti.
2. Kvinoja
Kvinoja je pseudožitarica koja je postala vrlo popularna zbog svoje bogate hranjive vrijednosti. Kvinojaje izvor svih esencijalnih aminokiselina, čineći je potpunim izvorom proteina. Također je bogata vlaknima, željezom, magnezijem, fosforom i mnogim drugim hranjivim tvarima. Kvinoja je izvrstan izbor za osobe koje žele smanjiti unos glutena, kao i za vegetarijance i vegane koji trebaju alternativu za meso.
3. Borovnice
Borovnice su male bobice koje su prepune antioksidansa, vitamina C i vlakana. Ove bobice su izvrsne za očuvanje zdravlja srca, poboljšanje kognitivnih funkcija i podršku imunološkom sustavu. Antioksidansi u borovnicamapomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala u tijelu, smanjujući rizik od raznih bolesti kao što su srčane bolesti, dijabetes i određeni oblici raka.
4. Losos
Losos je iznimno bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upala, održavanju normalnog krvnog tlaka i reguliranju razine kolesterola. Također je izvrstan izvor proteina, vitamina Di selena. Pokušajte uključiti losos u svoju prehranu barem nekoliko puta tjedno kako biste iskoristili sve prednosti koje pruža.
5. Kelj
Kelj je tamnozeleno povrće koje obiluje hranjivim tvarima poput vitamina A,vitamina C, vitamina K, folne kiseline, kalcija i željeza. Također je izvor vlakana i antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv upala i oksidativnog stresa. Kelj se može koristiti u salatama, smoothieima, varivima ili kao dodatak jelima.
6. Chia sjemenke
Chia sjemenke su male sjemenke koje su prepune hranjivih tvari poput omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina, kalcija, magnezija i željeza. Također su bogate antioksidansima i imaju sposobnost upijanja tekućine, čime pomažu u hidrataciji tijela. Chia sjemenke se mogu dodati u smoothieje, jogurte, kaše ili koristiti kao zamjena za jaja u veganskim receptima.
7. Brokula
Brokula je jedno od najzdravijih povrća koje možete jesti. Bogata je vitaminom C, vitaminom K, folnom kiselinom, vlaknima i antioksidansima. Brokula također sadrži spoj poznat kao sulforafan, koji je povezan s protuupalnim i detoksikacijskim svojstvima. Pokušajte kuhati, pirjati ili kuhati na pari brokulu kako biste maksimalno iskoristili njezine prednosti.
8. Kurkuma
Kurkuma je žuti začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji. Sadrži spoj poznat kao kurkumin, koji je snažan antioksidans i ima snažna protuupalna svojstva. Kurkuma se povezuje s brojnim zdravstvenim koristima, uključujući smanjenje upala, poboljšanje probave, jačanje imunološkog sustava i podršku zdravlju mozga. Može se dodavati kurkumu u razna jela, poput juha, curryja, smoothieja ili napitaka.
9. Orasi
Orasi su bogati zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Oni su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama, koje su ključne za zdravlje mozga i srca. Orasi se povezuju s poboljšanjem kognitivnih funkcija, smanjenjem rizika od srčanih bolesti i regulacijom razine šećera u krvi. Uživajte u šačici oraha kao zdravu užinu ih dodajte u salate, smoothieje ili pečenja.
10. Spirulina
Spirulina je plavo-zelena alga koja je izuzetno bogata hranjivim tvarima. Ona sadrži proteine, vitamine, minerale, antioksidanse i klorofil. Spirulinaje također izvrstan izvor biljnih omega-3 masnih kiselina. Ova super namirnica može pomoći u poboljšanju imunološkog sustava, detoksikaciji tijela, smanjenju upala, a korisna je i za zdravlje vašeg srca. Možete je dodati u smoothieje, sokove ili koristiti kao dodatak jelima.
Važno je napomenuti kako se neke namirnice mogu smatrati supernamirnicama u jednom kontekstu, a u drugom kontekstu se možda neće istaknuti na isti način. Stoga je važno istražiti i educirati se o specifičnim hranjivim sastojcima i zdravstvenim prednostima različitih namirnica kako biste donijeli informirane prehrambene izbore.