Što je gluten i gdje se može naći? Zašto se o njemu danas često priča? I zašto nekima od nas zadaje samo muke i probleme? Riječ je o sveprisutnim proteinima koji se mogu naći u raznim tipovima hrane.
Gluten je općeniti naziv za proteine koji se mogu naći u pšenici, ražu, ječmu i pšenoraži. Gluten je važan zbog toga što pomaže hrani da sačuva svoj oblik te ima funkciju ljepila koji drži hranu spojenom. Gluten možemo naći u mogim tipovima hrane, čak i u onima za koje se to nebi očekivalo. Od svih žita koja sadrže gluten, pšenica se najčešće konzumira. Dva glavna proteina koja možemo pronaći u glutenu su glutenin i gliadin. Protein gliadin je taj koji ima najnegativnije djelovanje na naše zdravlje.
Ako ćemo brašno promiješati s vodom, proteini glutena će stvoriti ljepljivu masu. Ovo svojstvo glutena će učniti tijesto elastičnim te će omogućiti dizanje pri pečenju. Većina ljudi prihvaća gluten sasvim dobro. Ali ipak gluten ne podnose svi te može prouzrokovati poteškoće ljudima s određenim zdrastvenim problemima. Jedna od bolesti za koju se zna da njezini oboljeli ne podnose gluten je celijakija. Neki ljudi pate od osjetljivosti na gluten, a neki su alergični na pšenicu. Jedan od simptoma koji najčešće ukazuju na intoleranciju glutena su probavni problemi to je ujedno i najuobičajeniji način indikacije. Također možda imate anemiju ili probleme sa dobivanjem na težini. Kako bi bili u potpunosti sigurni morate napraviti adekvatna testiranja i konzultirati se s liječnikom kako bi utvrdili da li možda imate celijakiju ili neki drugi problem.
Izvor: Shutterstock
Bezglutenska prehrana
Zapoćeti bezglutensku dijetu može u samom početku može biti izazov. Prva stvar na koju morate obazirati pažnju jest da počnete gledati sastav samih proizvoda koje trošite. Vrlo brzo ćete primijetiti da se gluten, odnosno pšenica dodaje mnogobrojnim i različitim tipovima hrane. Također biste trebali jesti uglavnom cjelovitu zdravu hranu zbog toga što je većina cjelovite hrane bezglutenska. Izbjegavajte prerađenu hranu i žitarice koje sadrže gluten.
Postoji nekolikovrsta žitarica i sjemenki koje su prirodno bez glutena. To uključuje: kukuruz, rižu, kvinoju, lan, proso, sirak, tapioku, heljdu, indijsku marantu, amarant i zob. Iako je zob bez glutena, ipak može biti zagađena njime. Tako da bi bilo najbolje da uzimate zob s naljepnicama na kojima piše “bez glutena”. Postoji i mnogo zdrave cjelovite hrane koja je prirodno bez glutena kao što je: meso, riba i morski plodovi, jaja, mliječni proizvodi, voće, povrće, mahunasto povrće, orašasti plodovi, gomoljasto povrće te masti kao što su ulja i maslac.
U pravilu, bolje je izabrati hranu koja je prirodno bez glutena. To je uvijek bolji izbor nego prerađeni bezglutenski proizvodi. Takvi proizvodi uglavnom imaju manje nutrijenata, a mnogo dodanih šećera ili prerađenih žitarica. Većina pića je bez glutena, osim piva (osim ako piše da nema glutena). Za većinu ljudi izbjegavanje glutena je nepotrebno. Ipak za ljude s određenim zdravstvenim problemima izbacivanje glutena iz prehrane može činiti veliku razliku. Ima dovoljno hrane koja je prirodno bez glutena te bi bilo najbolje za vas da birate zdravu i cjelovitu hranu kad god ste u mogućnosti.