Što je to točno u grožđu tako moćno?! Gotovo svaki dio biljke, od ukusnog ploda do sjemenki, peteljki i pokožice. Svi oni bogati su nutrijentima koji su važni za zdravlje vašeg organizma.
Grožđe, sočno i ukusno voće koje raste na vinovoj lozi (Vitis vinifera), ima dugu povijest korištenja u prehrani i proizvodnji vina. Osim što je omiljeni sastojak mnogih jela i napitaka, grožđe također nudi brojne zdravstvene prednosti.
Ovo ukusno voće sazrijeva tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. Bobica grožđa je hrskave teksture i slatkog ili kiselkastog okusa. Najveću nutritivnu vrijednost ima na vrhuncu svoje zrelosti. U 100 g ovog ukusnog svježeg voća sadržano je 69 kcal ili 288 kJ energije, 0,72 g proteina, 0,16 g masti, 18,10 g ugljikohidrata, 0,9 g dijetetskih vlakana i 15,48 g šećera. Dobar je izvor vitamina C,magnezija, mangana i kalija.
Zatim sadrži fosfornu kiselinu, sve B vitamine, osim B12, koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljno utječu na živčani sustav.
Grožđe je također visokovrijedan izvor fitokemikalija bioflavonoida. To je specifična skupina biljnih pigmenata (boja), koji se danas vrlo intenzivno istražuju u kozmetičkoj industriji i farmaciji te medicini.
Što je izraženija boja grožđa to znači jaču koncentraciju bioflavonoida. Ove tvari posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal, tj. štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala.
Zdravstvene prednosti grožđa
Grožđe nije samo ukusno voće, već je jako dobro za vaše zdravlje. Evo nekih benefita:
Antioksidansi: Grožđe je bogato antioksidansima, uključujući resveratrol, koji može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.
Kardiovaskularno zdravlje: Konzumacija grožđa povezana je s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem. Antioksidansi i fitonutrijenti u grožđu mogu doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Zdravlje kože: Resveratrol i druge tvari u grožđu mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože i smanjenju oštećenja uzrokovanog UV zračenjem.
Probava: Grožđe je dobar izvor vlakana, što podržava zdravu probavu i regulira stolicu.
Pomaže kontroli tjelesne mase: Grožđe je niskokalorično voće i može biti korisno kao zdrava alternativa za grickanje.
Minerali: Grožđe sadrži minerale poput kalija, koji podržavaju ravnotežu elektrolita u tijelu.
Resveratrol
Znanstvenim istraživanjima je dokazano da polifenoli prisutni u grožđu, a samim time i u vinu blagotvorno djeluju na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava.
Riječ je o polifenolima: resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini, koji djeluju tako da skupljaju i inaktiviraju slobodne radikale te reduciraju nusprodukte oksidacije. Također je dokazano da konzumacija grožđa poboljšava cirkulaciju jer sprječava nakupljanje crvenih krvnih stanica u žilama, poboljšava kapacitet rada srca i regenerira uništeno tkivo nakon srčanog udara.
Važno je napomenuti kako su ove biljne kemikalije prisutne prvenstveno u crnom grožđu.
Najdragocijeniji je resveratrol pa ćemo stoga njemu posvetiti posebnu pažnju.
Resveratrol pokazuje izvanredna inhibicijska svojstva na staničnoj razini u počecima stvaranja raka (prostate, pluća, jetre i dojke). Djeluje protiv raka na način da usporava rast stanica raka, a istovremeno ima sposobnost obnavljanja zdravih stanica.
Dakle vrlo je učinkovit kod postojećih tumora, a i kod predmalignih stanja.
On je snažno sredstvo detoksifikacije (posebno jetre) i razlaže mnoge ksenobiotike (ljekovi, pesticidi, alkohol). Također je dobar za liječenje proširenih vena, protiv alergijskih bolesti, daje odlične rezultate kod šećerne bolesti naročito kod liječenja dijabetičke retinopatije i visokog tlaka. Ima i široku primjenu u kozmetičkoj industriji jer koži daje mladenački izgled.
Anti-age djelovanje resveratrola
Ovaj anti-age sastojak, u kremama i serumima stimulira proizvodnju kolagena zbog čega koža izgleda čvršća, a bore manje. To ne čudi s obzirom na to da su njegova antioksidativna svojstva 50 puta jača od vitamina E i 20 puta snažnija od vitamina C.
Prema novijim istraživanjima, resveratrol pomaže u zaštiti kože od sunčevih oštećenja, koja su odgovorna za prerano starenje kože, ublažavajući bore i pigmentaciju, ali i umanjujući mogućnost razvoja raka kože.
Stoga vam svakako preporučamo da uvrstite ovo zdravo i ukusno voće u svoj dnevni jelovnik i iskoristite njegovu sezonu maksimalno. Također možete uživati u sokovima od grožđa čija konzumacija pomaže u smanjenju začepljenja žila te povisuje razinu alfa-tokoferola, koji povećava antioksidantna svojstva plazme.
Ne zaboravimo naravno i crno vino, ako imate problema s visokim tlakom, čaša vina uz ručak ili večeru može utjecati na smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Različite vrste grožđa
Postoji mnogo različitih sorti grožđa, a svaka od njih ima svoj jedinstveni okus i teksturu. Evo nekoliko popularnih vrsta:
Crno grožđe: Crno grožđe je poznato po svojoj tamnoj kori i sočnoj, slatkoj pulpi. Različite sorte crnog grožđa uključuju Cabernet Sauvignon, Merlot i Thompson Seedless.
Crveno grožđe: Ova sorta ima crvenu koru i obično je slađa od crnog grožđa. Najpoznatija sorta crvenog grožđa je Flame Seedless.
Zeleno grožđe: Zeleno grožđe, poznato i kao bijelo grožđe, ima zelenu koru i sočnu unutarnjost. Poznate sorte uključuju Muscat i Sultana.
Ružičasto grožđe: Ovo grožđe ima blijedu ružičastu boju i često se koristi za proizvodnju ružičastih vina.
Sorte za sušenje: Neke sorte grožđa posebno su pogodne za sušenje kako bi se proizvele grožđice, poput sorte Thompson Seedless.
Slatkoću grožđa možete procijeniti prema njegovoj boji. Zelene sorte trebaju imati lagano žućkastu nijansu, crveno grožđe mora biti bez tragova zelene boje, dok tamne sorte moraju imati izrazito tamnu boju. Grožđe se često kupuje i sušeno, u obliku grožđica, koje se većinom koriste u pripremi raznoraznih slastica.
Kao i kod svakog voća, važno je konzumirati grožđe u umjerenosti kako bi se maksimizirale njegove prednosti. Bogatstvo hranjivih tvari, slatki okus i raznolikost sorti čine grožđe omiljenim voćem mnogih i izvrsnim dodatkom uravnoteženoj prehrani.