Grožđe

Što je to točno u grožđu tako moćno?! Gotovo svaki dio biljke, od ukusnog ploda do sjemenki, peteljki i pokožice. Svi oni bogati su nutrijentima koji su važni za zdravlje vašeg organizma.

Grožđe je voće, odnosno plod vinove loze (vitis vinifera). Ovo ukusno voće sazrijeva tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. Bobica grožđa je hrskave teksture i slatkog ili kiselkastog okusa. Najveću nutritivnu vrijednost ima na vrhuncu svoje zrelosti. U 100 g ovog ukusnog svježeg voća sadržano je 69 kcal ili 288 kJ energije, 0,72 g proteina, 0,16 g masti, 18,10 g ugljikohidrata, 0,9 g dijetetskih vlakana i 15,48 g šećera. Dobar je izvor vitamina C, magnezija, mangana i kalija.

Zatim sadrži fosfornu kiselinu, sve B vitamine, osim B12, koji su važni za izmjenu ugljikohidrata i povoljno utječu na živčani sustav. Grožđe je također visokovrijedan izvor fitokemikalija bioflavonoida. To je specifična skupina biljnih pigmenata (boja), koji se danas vrlo intenzivno istražuju u kozmetičkoj industriji i farmaciji te medicini. Što je izraženija boja grožđa to znači jaču koncentraciju bioflavonoida. Ove tvari posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal, tj. štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Resveratrol

Znanstvenim istraživanjima je dokazano da polifenoli prisutni u grožđu, a samim time i u vinu blagotvorno djeluju na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava.  Riječ je o polifenolima: resveratroli, antocijani, katehini i kvercetini, koji djeluju tako da skupljaju i inaktiviraju slobodne radikale te reduciraju nusprodukte oksidacije. Također je dokazano da konzumacija grožđa poboljšava cirkulaciju jer sprječava nakupljanje crvenih krvnih stanica u žilama, poboljšava kapacitet rada srca i regenerira uništeno tkivo nakon srčanog udara. Važno je napomenuti kako su ove biljne kemikalije prisutne prvenstveno u crnom grožđu. Najdragocijeniji je resveratrol pa ćemo stoga njemu posvetiti posebnu pažnju.

Resveratrol pokazuje izvanredna inhibicijska svojstva na staničnoj razini u počecima stvaranja raka (prostate, pluća, jetre i dojke). Djeluje protiv raka na način da usporava rast stanica raka, a istovremeno ima sposobnost obnavljanja zdravih stanica. Dakle vrlo je učinkovit kod postojećih tumora, a i kod predmalignih stanja. On je snažno sredstvo detoksifikacije (posebno jetre) i razlaže mnoge ksenobiotike (ljekovi, pesticidi, alkohol). Također je dobar za liječenje proširenih vena, protiv alergijskih bolesti, daje odlične rezultate kod šećerne bolesti naročito kod liječenja dijabetičke retinopatije i visokog tlaka. Ima i široku primjenu u kozmetičkoj industriji jer koži daje mladenački izgled.

Anti-age djelovanje

Ovaj anti-age sastojak, u kremama i serumima stimulira proizvodnju kolagena zbog čega koža izgleda čvršća, a bore manje. To ne čudi s obzirom na to da su njegova antioksidativna svojstva 50 puta jača od vitamina E i 20 puta snažnija od vitamina C. Prema novijim istraživanjima, resveratrol pomaže u zaštiti kože od sunčevih oštećenja, koja su odgovorna za prerano starenje kože, ublažavajući bore i pigmentaciju, ali i umanjujući mogućnost razvoja raka kože.

Stoga vam svakako preporučamo da uvrstite ovo zdravo i ukusno voće u svoj dnevni jelovnik i iskoristite njegovu sezonu maksimalno. Također možete uživati u sokovima od grožđa čija konzumacija pomaže u smanjenju začepljenja žila te povisuje razinu alfa-tokoferola, koji povećava antioksidantna svojstva plazme. Ne zaboravimo naravno i crno vino, ako imate problema s visokim tlakom, čaša vina uz ručak ili večeru može utjecati na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Slatkoću grožđa možete procijeniti prema njegovoj boji. Zelene sorte trebaju imati lagano žućkastu nijansu, crveno grožđe mora biti bez tragova zelene boje, dok tamne sorte moraju imati izrazito tamnu boju.  Grožđe se često kupuje i sušeno, u obliku grožđica, koje se većinom koriste u pripremi raznoraznih slastica.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj