Bademovo ulje

Bademovo ulje je univerzalno ulje pogodno za gotovo sve tipove kože, vrlo je popularno u kozmetičkoj industriji i u pravilu se koristi kao osnova za svakodnevnu njegu i zaštitu.

Badem (Prunus amygdalus) vjerovali vi ili ne spada u skupinu koštunjavog voća, ali češće se spominje kao orašasti plod, što nije točno. Badem je koštunjavo voće te je bliski srodnik breskve, marelice i šljive. Riječ je o jednoj od tzv. supernamirnica jer je kvalitetna sastava. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i nezaobilazna namirnica je u  redukcijskim dijetama i programima mršavljenja. Tvrda bademova koštica sadrži sjemenku i ona nam je u ovom konkretnom slučaju najzanimljivija. Naime ona sadrži oko 50 posto biljnog ulja, koje ne samo da se koristi u kozmetici, nego i u farmaceutskoj industriji. Kvaliteta bademova ulja je striktno propisana te se smatra da je dobro uravnotežen omjer jednostruko nezasićenih masnih kiselina, poput oleinske, i višestruko zasićenih masnih kiselina, kao što je linolna,  jest zaslužan za njegov povoljan učinak na ljudsku kosu, kožu i sluznicu.

Bademovo ulje se jako dobro upija i djeluje tako da omekšava kožu. Stoga se vrlo često koristi kod masaža, zatim u raznoraznim uljnim proizvodima za čišćenje lica. Kao ulje za čišćenje katkad se kombinira i s uljem ricinusa. Ulje badema vrlo je neutralna mirisa što ga čini odličnim za izradu macerata, gdje se želi istaknuti miris biljke koja se u njemu macerira, poput recimo vanilije ili kamilice.

Ljekovitost bademovog ulja

Tradicionalno se koristilo kod raznih ekcema, psorijaze, te suhe i upaljene kože slone svrbežu, a godinama se koristi u prevenciji i tretiranju strija. Bogato je vitaminima A, B1, B2, B6 i E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9.

Badem je ujedno bogat i magnezijem, koji je važan za opuštanje arterija i bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu. Istraživanja su pokazala da nedostatak magnezija utječe na povećani rizik od srčanog udara i oštećenje srca zbog slobodnih radikala. Vrlo je važan i za zdravlje vaše kose jer manjak magnezija utječe na opadanje kose.  Stoga njegova konzumacija bilo kao namirnice ili nanošenje u obliku ulja je jako dobro za zdravlje vaše kose.

Badem 01


Primjena

Bademovo ulje se može koristiti kao sredstvo za uklanjanje make-upa oko očiju uz istovremeni efekt omekšavanja osjetljive kože oko očiju. Ipak, vodite računa da ga, prilikom skidanja maskare, kombinirate s vodom (namočite blazinicu s malo vode i dodajte par kapi bademova ulja). Iskoristite blagodati bademovog ulja kako biste nahranili svoju kožu lica i tijela, a najbolji učinak ćete postići nanošenjem na još vlažnu kožu poslije tuširanja. Često se smatra kako su ulja za kosu dobra samo za osobe sa suhim i ispucanim vlasima. No, njegujući efekt bademovog ulja dobar je za njegu i pogoduje je svim tipovima kose kao i svim vrstama problema sa vlasištem.

Rast kose također se može potaknuti i osigurati korištenjem bademovog ulja u raznim tretmanima. U kombinaciji s masiranjem možete potaknuti cirkulaciju krvi u skalpu – time osiguravate normalnu reprodukciju stanicu te pomažete obnovu vlasi. Bademovo ulje obiluje vitaminom A koji štiti folikule. Stoga ako želite da vam kosa postane jača i brže raste bademovo ulje je jedan od efikasnijih načina da to postignete. Pogotovo sada u jesenskom razdoblju kad je pojačan intenzitet opadanja kose. Najbolji učinak ćete postići ako ga umasirate u vlasište i pustite da se dobro upije, nekih otprilike 8 sati, a potom kosu dobro isperite. Odmah ćete primjetiti kako vam je kosa mekša i lepršavija, a uskoro i sve ove druge benefite o kojima smo govorili.

Author Info

Admin

Komentar ( 1 )

  • Maja

    Bademovo ulje koristim za njegu svoje kože i kose. Primjetila sam kako mi je koža mekša i manje zategnuta, a vrhovi kose su manje suhi. Tako da ga redovito upotrebljavam.

Komentiraj