Ulje makadamije

Ulje makadamije idealno za njegu suhe kože

Ulje makadamije je brzoupijajuće ulje, idealno za njegu suhe ili zrele kože. Zbog svoga specifičnog sastava koristi se u izradi kozmetičkih pripravaka.

Makadamija se smatra vrlo dragocijenim orašastim plodom. Porijeklom je iz Australije i tradicionalno su je koristili i kultivirali Abordižini. Danas se uzgaja diljem svijeta, a samo ulje makadamije jedno je od najsavršenijih ulja za raznovrsnu primjenu. Ulje se dobiva procesom tiještenja iz orašastih plodova. Po svojoj teksuturi je brzoupijajuće stoga se često kombinira s drugim uljima i maceratima prilikom izrade kozmetike. Stoga se upravo makadamija koristi u spravljanju mješavina za lokalno utrljavanje kod tretiranja brojnih tegoba, poput glavobolja, probavnih i menstrualnih grčeva, za utrljavanje u prsa antivirusnih eteričnih ulja kod prehlada, viroza i kašlja, i drugdje gdje želimo da eterična ulja što prije prodru u kožu i dospiju do mjesta djelovanja. Ulje makadamije odlično je u kombinaciji s biljnim uljem lješnjaka za tretiranje celulita.

Nutritivna svojstva ulja makadamije

Ulje makadamije sadrži vitamine E i A te skvalen, koji služi za sintezu vitamina D i štiti od UV zraka. Ovo ulje posjeduje čak 80% zdravih jednostruko nezasićenih masnih kiselina, po čemu je slično kokosovom ulju.Sadrži više nezasićenih kiselina od maslinovog ili lanenog ulja.Prisutne su male količine omega-6 masnih kiselina dok na zasićene masne kiseline otpada samo 16% ukupnog sadržaja.

Ulje makadamije

Specifično je po neuobičajeno visokom udjelu palmitoleinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože. Starenjem kože postotak te kiseline opada stoga je ulje makadamije izrazito pogodno u njezi zrele kože, te općenito za ishranu kože u starijoj dobi. Zbog visokog udjela magnezija pomaže općem zdravlju kostiju, tkiva i stanica, a također stabilizira središnji živčani sustav i srčani ritam. To naravno vrijedi ukoliko se koristi u prehrani. Zbog netoksičnosti, stabilnosti i ugodnog mirisa i okusa ulje makadamije može se uzimati i oralno, kao pomoć u smanjivanju kolesterola ili općenito u kuhanju, te u obliku namaza. Također istraživanja na dijabetičarima pokazuju da pacijenti imaju manje oscilacija u vrijednostima šećera u krvi ako njihova prehrana sadrži dovoljno jednostruko nezasićenih kiselina. Ulje makadamije daje hrani blag i orašast okus. Zahvaljujući ukusnoj, bogatoj aromi, odlično je kao salatno ulje. Zbog visokog udjela mononezasićenih kiselina omiljen je izbor kuhara diljem svijeta, jer podnosi visoke temperature, a pritom ne gubi svoj okus.

Ulje makadamije prilikom njege i zaštite kože i kose

Ulje makadamije je sigurno za njegu i najosjetljivije kože, a osim već spomenute primjene u njezi zrele kože, pomaže u regeneraciji suncem opečene kože. Ukoliko ne volite masni sloj na licu koji ostaje nakon mazanja s nekim drugim dragocjenim biljnim uljima koja se primjenjuju u njezi zrele kože, poput argana, ploda divlje ruže, jojobe ili pšeničnih klica, jednostavno složite mješavinu tih ulja s makadamijom koja će uz vlastitu vrijednost u njezi pomoći da se mješavina brže upije. U njezi i ishrani kose i vlasišta makadamijino ulje se također pokazalo djelotvornim, te je čest sastojak različitih pakunga za kosu, briljantina i posebno namijenjenih šampona.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj