Konopljika

Konopljikom protiv menstrualnih tegoba

Konopljika je biljka koja ima vrlo povoljo djelovanje na ublažavanje simptoma PMS-a, menopauze. Vrlo je učinkovita u tretiranju hormonskih poremećaja kod žena.

Konopljika (vitex agnus castus) je grmolika, mediteranska biljka iz porodice sporiša. Njezin plod se koristi još od antičkih vremena. Poznata je u narodu pod nazivom ”fratrov papar” jer djeluje kao anti-afrodizijak. Već tada je bilo znano, a suvremena znanstvena istraživanja su to i potvrdila, kako ova biljka povoljno djeluje na razinu ženskih spolnih hormona. Stoga se ona koristi kao prirodni lijek u svrhu ublažavanja izvjesnih ”ženskih tegoba”tegoba. Između ostalih i PMS-a, endometrioze, fibromioma, sindroma policističnih jajnika, polimenoreje, oligomenoreje, dismenoreje, neplodnosti, fibrocističnih bolesti dojke, hiperprolaktinemije, menopauze i akni koje nastaju pod utjecajem hormona.

Sastav i djelovanje konopljike

Konopljika sadrži iridoidne glikozide (aukubin i agnuzid), flavonoide (kasticin) i od 0,7 do 1,8 posto eteričnog ulja. Oni na organizam djeluju poput hormona na način da stimuliraju hipofizu, najznačajniju endokrinu žlijezdu. Na način da proizvodi više luteinizirajućeg hormona (LH). Ujedno tada se i lagano otpušta folikulostimulirajući hormon (FSH). Time se i smanjuje razina prolaktina. Na taj način dolazi do stvaranja ravnoteže hormona, te regulacije funkcioniranja jajnika i menstrualnog ciklusa. Potiče se ovulacija i plodnost. Također djeluje umirujuće, ublažava simptome panike te poboljšava koncentraciju (1)

Konopljika

Hormoni LH i FSH imaju vrlo značajnu ulogu u spolnom sustavu jer potiču rast i sazrijevanje Graafova folikula u jajniku. Ukratko bez njihovog  djelovanja jajnici bi ostali neaktivni. Naravno u različitim fazama života oni imaju i različit učinak. Prolaktin primjerice tijekom trudnoće ima utjecaj na metabolizam majke i fetusa. Dok u kasnijoj trudnoći te nakon porođaja stimulira sintezu i izlučivanje mlijeka. Ako u organizmu ima previše prolaktina, što može biti i posljedica stresa, remeti se ravnoteža drugih hormona, osobito progesterona koji uravnotežuje estrogen i prekida se normalna ciklička aktivnost hipofize i jajnika pa ne dolazi do ovulacije. Ravnoteža progesterona i estrogena je izuzetno bitna jer predstavlja zaštitu od raka. Pojačana razina estrogena potiče rast tumora na dojkama, maternici i jajnicima.

Doziranje i primjena konopljike

Konopljika se može kupiti u vidu tinkture, kapsule i praha. Doziranja varira ovisno o proizvođaču i naravno o poteškoćama koje imate. Svakako se konzultirajte sa liječnikom ili ljekarnikom oko točnog doziranja. Ono što treba istaknuti da ju ne smijete konzumirati tijekom trudnoće, u periodu korištenja bilo koje hormonske kontracepcije, hormonske nadomjesne terapije, antitumorskih hormonskih lijekova, antiparkinsonika, antipsihotika. U vrlo rijetkim slučajevima može izazvati nuspojave poput nadražaja želuca, glavobolje, osipa sa svrbežom i obilnijih menstruacija pa se tada preporučuje prestanak uzimanja terapije.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj