Orašasti maslaci sve su popularniji u prehrani ljudi koji paze na zdravlje, ali i kod onih koji jednostavno vole ukusan i praktičan međuobrok. No postavlja se važno pitanje: jesu li zaista zdravi ili samo još jedna kalorijska zamka u obliku “zdravog” proizvoda?
Što su orašasti maslaci?
Orašasti maslaci proizvode se jednostavnim procesom blendanja orašastih plodova dok ne otpuste vlastite masnoće i ne pretvore se u glatku, mazivu pastu. Najpoznatiji su maslaci od kikirikija, badema, lješnjaka, indijskih oraščića i pistacija. Oni mogu biti 100% prirodni (bez dodataka) ili s dodanim uljima, šećerima i soli. Upravo u tome leži ključ razlike između “zdravog” i manje zdravog proizvoda.
Vrste orašastih maslaca i njihovi benefiti
Kikiriki maslac
Najdostupniji i najčešće korišten. Bogat je proteinima i zdravim mastima te sadrži vitamin B3 i folnu kiselinu. Pruža dugotrajan osjećaj sitosti i odličan je za doručak ili međuobrok. Idealno ga je birati u prirodnoj verziji bez dodataka šećera i hidrogeniranih ulja.
Maslac od badema
Bademi su bogati vitaminom E, magnezijem i vlaknima. Maslac od badema odličan je za zdravlje kože, kardiovaskularnog sustava i za kontrolu šećera u krvi. Ima blaži, orašast okus i često se koristi u smoothiejima i zobenim kašama.
Maslac od lješnjaka
Maslac od lješnjaka je aromatičan i prirodno sladak. Sadrži visoke količine vitamina E i zdravih mononezasićenih masnoća. Često se koristi u slasticama kao zdravija zamjena za čokoladne namaze.
Maslac od indijskih oraščića
Ovaj maslac ima blagu, kremastu teksturu i blag okus. Bogat je bakrom, magnezijem i cinkom, koji su važni za energiju, zdravlje kose, kože i noktiju. Zbog kremaste teksture idealan je za umake i veganske deserte.
Maslac od pistacija
Rjeđe se koristi, ali nutritivno vrlo vrijedan. Pistacije su bogate kalijem i biljnim proteinima. Maslac od pistacija sadrži antioksidanse poput luteina koji štite zdravlje očiju i srce.
Orašasti maslaci, kada su prirodni i bez dodatnih sastojaka, donose niz značajnih zdravstvenih benefita. Oni su bogati nezasićenim masnoćama, biljnim proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ih čini moćnim saveznikom u očuvanju zdravlja.
Zdravlje srca Nezasićene masnoće, osobito mononezasićene, pomažu u snižavanju razine LDL (“lošeg”) kolesterola i povećanju HDL (“dobrog”) kolesterola. Redovit unos tih zdravih masnoća smanjuje rizik od srčanih bolesti, infarkta i povišenog krvnog tlaka.
Kontrola tjelesne mase Iako su orašasti maslaci kalorični, njihova kombinacija proteina, masti i vlakana doprinosi dugotrajnoj sitosti, čime se smanjuje potreba za čestim grickanjem. Kada se konzumiraju u umjerenim količinama, mogu pomoći u regulaciji apetita i kontroli tjelesne mase.
Podrška mozgu i mentalnim funkcijama Masnoće, osobito omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u određenim orašastim plodovima (npr. pistacije, orasi), igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, koncentraciji i pamćenju. Vitamin E dodatno djeluje kao neuroprotektivni antioksidans, osobito važan u prevenciji kognitivnog pada kod starijih osoba.
Zdravlje kože Vitamin E, prisutan u velikim količinama u bademima i lješnjacima, pomaže u očuvanju elastičnosti i hidratacije kože. Djeluje i protuupalno te štiti kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i UV zračenjem.
Regulacija šećera u krvi Zahvaljujući zdravim mastima, vlaknima i proteinima, orašasti maslaci pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krv, što rezultira stabilnijom razinom glukoze. To je osobito važno za osobe s inzulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2 ili one koje pokušavaju spriječiti nastanak metaboličkog sindroma.
Probava i zdravlje crijeva Vlakna iz orašastih plodova podržavaju zdravlje probavnog sustava, potiču redovitost stolice i hrane korisne crijevne bakterije. To doprinosi boljoj apsorpciji nutrijenata i jačanju imuniteta, jer je zdravlje crijeva usko povezano s općim zdravljem.
Snažni antioksidansi Orašasti maslaci sadrže različite antioksidanse – poput polifenola, vitamina E i selena – koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, usporavaju starenje stanica i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Na što paziti pri kupnji
Birajte maslace s 100% orašastih plodova. Izbjegavajte dodane šećere, hidrogenizirana ulja i prekomjernu sol. Prirodni maslaci su gušći i odvajaju ulje – to je normalno.
Koliko je previše?
Unatoč benefitima, orašasti maslaci su kalorični. Jedna žlica (15-20 g) sadrži 90-120 kcal. Preporučena količina je 1-2 žlice dnevno.
Kako ih uklopiti u prehranu?
Namažite na integralni tost s bananom ili bobicama, dodajte u smoothie, umiješajte u zobenu kašu ili koristite u umacima i zdravim desertima.
Zaključak
Orašasti maslaci mogu biti vrijedan dio uravnotežene prehrane ako su prirodni i konzumirani umjereno. Pružaju energiju, podržavaju zdravlje srca, mozga, kože i probave. Čitajte deklaracije i birajte proizvode bez nepotrebnih dodataka.