Njega kože prirodnom kozmetikom

Pravilna njega kože iznimno je važna za njezino zdravlje i za mladolik izgled. Pri tom je važno paziti na zdravu prehranu, kvalitetan san, a i upotrebljavati adekvatnu kozmetiku. Često se događa da zbog neadekvatne njege, dolazi do bržeg oštećenja i starenja naše kože. Evo par savjeta kako pravilno njegovati kožu prirodnom kozmetikom.

Vrlo čest slučaj jest situacija u kojoj mi sami neadekvatnom njegom te upotrebom preagresivnih preparata sami kožu dovodimo do isušivanja. Time ulazimo u začarani krug jer konstantnim isušivanjem putem preparata koža gubi prirodne masnoće i nema više zaštitnog sloja. Gubi se prirodna zaštita koja čuva vlagu pod kožom zbog nedostatka zaštitnog, masnijeg sloja. Tako kožu dovodimo u masno i dehidrirano stanje s previše masnoće, a premalo vlage. Naravno kod različitih tipova kože uvijek postoje razlike, ali ono na što želimo ovdje upozoriti jest kako tijekom čišćenja kože, bilo da se radi o tuširanju ili otklanjanju make-upa vrlo često upotrebljavamo neadekvatnu kozmetiku čime možemo dodatno oštetiti i isušiti svoju kožu. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti prvenstveno na njegu lica i tretiranje kože lica prilikom skidanja šminke što je za kožu ponekad i preagresivan proces. Odabrali smo nekoliko sastojaka za izradu prirodne kozmetike koju možete upotrijebiti za skidanje makeupa.

Skidanje šminke s lica

Za ovaj recept kombinirat ćemo dva glavna sastojka: ulje vitamina E i jojobe.  Vitamin E smo već detaljnije obradili u našem članku, ovdje ćemo samo napomenuti kako on u obliku ulja vlaži i smiruje vašu kožu. Ulje jojobe iako se smatra uljem ustvari jest tekući vosak. Dobiva se hladnim prešanje plodova (sjemena) grma jojobe. To je u pravilu žuta voskasta tekućina slatkog mirisa. Inače se koristi za njegu kože sklone aknama, kože iritirane nakon brijanja, kao i nadražene kože općenito. Ono usporava starenje kože i vlaži suhu kožu, te njeguje kosu i vlasište. Sastoji se kao što smo već spomenuli od estera masnih kiselina, koji spadaju među tekuće voskove. Glavni sastojci su keramidi (96%) koji imaju sličan sastav ljudskom sebumu. Ulje sadrži mnogo vitamina E i provitamina A. Sastojke pažljivo izmiješajte i čuvajte u tamnoj bočici.

Sastojci
  • 60 ml ulja jojobe
  • 0.3 ml ulja vitamina E
 Prirodna kozmetika
Njega lica maslinovim uljem

Ovaj recept za izradu prirodne kozmetike jest vrlo jednostavan i financijski pristupačan. Osnovni sastojci za pripremu su ekstra djevičansko maslinovo ulje i voda aloe vere koju možete naći u većini ljekarni i drogerija. Ova dva sastojka u kombinaciji su idelni za zaštitu vaše kože. Maslinovo ulje je po svom kemijskom sastavu vrlo slično prirodnom ulju koje luči vaša koža tako da se ne trebate osjećati nelagodno prilikom njegova nanošenja. Ono ne začepljuje vaše pore, smanjuje isušenost vaše kože te otklanja nečistoće. Aloa vera je poznata po svom umirujućem učinku dakle smiruje iritacije, a s obzirom da se u ovom obliku se sastoji od 95% vode, djeluje iznimno hidratizirajuće za vašu kožu.

Priprema
  • 0,5 L vode aloe vere
  • pola šalice ekstra djevičanskog maslinova ulja

Ulijte ulje u vodu i dobro promučkajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Potom smjesu odmah morate upotrijebiti da nebi došlo do odvajanja vode i ulja. Dakle odmah uzmite vatu na koju ćete nanijeti malo smjese i polako počnite otklanjati višak šminke s lica.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj