Grčki jogurt

Sve blagodati grčkog jogurta

Grčki jogurt je ukusan i zdrav obrok bogat proteinima. Njegova kremasta struktura i bogat okus čine ga idealnom namirnicom za međuobrok,  a i za regulaciju tjelesne težine. U njemu se krije pravo bogatstvo važnih nutrijenata, a mogu ga konzumirati i osobe koje imaju intoleranciju na laktozu.

 

Grčki jogurt je kao što i sam naziv govori porijeklom iz Grčke. Dobiva se posebnom metodom izvlačenjem sirutke te za razliku od drugih jogurta ne ne sadrži dodatne šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje. Ima vrlo široku primjenu i koristi se kod pripreme raznih jela, bilo pikatnih, bilo slatkih. Ima specifičnu gustu teksturu, bogata je okusa i stoga se često koristi kao zamjena za mlijeko, kiselo vrhnje ili se čak koristi prilikom pečenja.

Zbog svog specifičnog sastava, grčki jogurt je idealan je za sve osobe koje pokušavaju regulirati svoju tjelesnu težinu. On je naime vrlo bogat zdravim probioticima koji pospješuju vašu probavu. Dobri su i za vaš imunološki sustav te mogu smanjiti nuspojave antibiotskih tretmana. Također sadrži i manje ugljikohidrata od ostalih jogurta. Samim time i manje laktoze, koja nekim ljudima uzrokuje probavne probleme. Uobičajeni jogurt sadrži od 15 do 17 grama ugljikohidrata, a grčki sadrži 9 grama. Stoga se preporuča za konzumaciju osobama koje imaju dijabetes i osobama s  intolerancijom na laktozu.

 

Grčki jogurt
Grčki jogurt i njegova nutritivna svojstva

Grčki jogurt također ima dvostruko više proteina od uobičajenog jogurta. Zbog ovih dodatnih proteina dulje ćete ostati siti. To je još jedna od dobrobiti za sve koji žele smršaviti. Za razliku od uobičajenog jogurta koji ima 5 do 10 grama proteina, grćki jogurt sadrži  od 13 do 20 grama proteina.
Previše natrija nije poželjno za vaš organizam, a grčki jogurt ga ima i do 50% manje nego drugi jogurti. Unatoč tome ne gubi na bogatstvu okusa.

Još jedna od koristi grčkog jogurta jest i da sadrži mnogo kalcija. Kalcij je vrlo važan za izgradnju vaših mišića i kostiju te pomaže ključnim organima da normalno funkcioniraju. Od ostalih minerala tu su još i kalij te jod. Kalij u grčkom jogurtu pomaže pri snižavanju krvnog tlaka te regulira razinu natrija u tijelu. Odličan je izvor već spomenutog joda. Naše tijelo samo prirodno ne proizvodi jod te ga je potrebno dobivati putem hrane koju jedemo. Jod je važan za normalno funkcioniranje štitnjače, a sama štitnjača je ključna za zdrav metabolizam. Mnogo ljudi danas pati od nedostatka joda što može uzrokovati ozbiljne probleme. Uključujući i nagle promjene tjelesne težine. Za ljude koji imaju problema s težinom, povećavanjem razine joda će se povećati aktivnost štitnjače, a time i ubrzati metabolizam što će dovesti do lakšeg gubljenja na težini.

Od ostalih nutrijenata važno je spomenuti vitamine B-skupine. Grčki jogurt sadrži i mnogo vitamina B-12 koji je potreban crvenim krvnim stanicama da se formiraju, te su važni za pravilno funkcioniranje moždanih funkcija i kod sinteze DNA. Vitamini B- skupine su također korisni i za zdravlje i mladolik izgled vaše kože.

Sve u svemu za kraj možemo zaključiti kako je riječ o zdravoj namirnici, vrlo bogata okusa i teksture. I svakako Vam preporučamo da je uvrstite u svoju prehranu. Bilo da želite se okrijepiti ili pokušavate izgubiti suvišne kilograme.

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj