Crvenilo lica

Crvenilo lica i kako ga tretirati

Crvenilo lica jest relativno učestala pojava. Osobama koje su tomu sklone, crvenilo zadaje dosta esteskih i osjetilnih muka. Ali uz pravilno tretiranje, odnosno njegu ovi problemi mogu se efikasno otkloniti.

 

Crvenilo lica može nasatati iz čitavog niza različitih okolnosti,  a simptomi  variraju. Mi ćemo se ovom prilikom osvrnuti na neke od najčešćih uzroka. Oni su pretežno povezani s izrazitom osjetljivošću kože lica, ali naravno ne nužno i uvijek. Ono nastaje uslijed širenja krvnih žila i prodora krvi u njih pod utjecajem vanjskih faktora, najčešće topline. Krvne žile se u pravilu nakon nestanka vanjskog podražaja skupe i crvenilo lica nestaje. Ukoliko se podražaji ponavljaju, žile mogu ostati trajno proširene uz razvoj crvenila lica i kapilara.

Simptomi crvenila lica

Jedan od čestih razloga kad izrazito osjetljiva koža lica može postati crvena, zajapurena i upaljena jest uslijed kroničnog poremećaja poznatog pod nazivom rozaceja.

Njezini  simptomi se pojavljuju i povlače, ovisno o izloženosti različitim okidačima. Ukratko riječ  je o kroničnom, upalnom poremećaju koji se javlja periodički.  Koji okvirno zahvaća 10% odrasle populacije. Kako se svrstava u poremećaje vezane za izrazitu osjetljivost kože, oboljeli ga opisuju kao neugodne osjete, primjerice žarenje i peckanje.

Od ostalih poremećaja kože najčešća je kuperoza. Osobe koje su sklone kuperozi također imaju simptomatiku poput osjećaja žarenja, peckanja. Što se u konaćnici sve manifestira tako da koža lica postaje crvena i zajapurena s vidljivim popucalim kapilarima na površini. Također z akuperozu je karakterističan i osjećaj zategnutosti te iritacije.

Od ostalih simptoma crvenila lica tu su još i zajapurenost. Ovo je fiziološko stanje u kojem lice i ostali dijelovi tijela postaju upadljivo crveni. Moga ga ujedno i  izazvati lijekovi, temperatura, stres, alkohol te razni začini.  Zatim, rumenilo koje jest blaži oblik zajapurenosti. Ono nastaje ubrzanim širenjem krvnih žila koje opskrbljuju lice. Javlja se najčešće kad je koža pregrijana te kada joj je potrebno hlađenje (zbog tjelovježbe, visoke sobne temperature, valova vrućine u menopauzi). Opekline od sunca  su također jedan od uzroka crvenila lica, zatim razne ozljede, infekcije, alergijske reakcije te čak i tjelovježba.

 

Kako se rješiti crvenila lica i kapilara

Najefikasnije i dugotrajno rješenje ovog problema su laserski tretmani. Ukoliko se odlučite za laserski tretman u prosjeku je potrebno između 3 do 5 tretmana kako bi imali adekvatan učinak. Oni se odvijaju u vremenskom razmaku od 3 do 4 tjedna između pojedinog tretmana. Crvenilo lica se ne može u potpunosti ukloniti, ali zato se može znatno smanjiti. Radi se o svojevrsnoj prirodnoj sklonosti osobe te su stoga potrebni redoviti tretmani održavanja. Govorimo od 1 do 2 puta godišnje po završetku tretmana.

Duljina rezultata je individualna i traje prosječno od 6 do 12 mjeseci, iako može trajati i dulje. To prvenstveno ovisi o pridržavanju pojedinca uputama koje je dobio od liječnika. Bez obzira što se crvenilo uspješno rješava, potrebno je čuvati  se vanjskih negatvnih utjecaja, jer se njima skraćuje trajanje rezultata.

 

Njega osjetljive kože

Crvenilo lica zahtjeva specijalnu njegu i to će vam potvrditi svaki dermatolog. Osjetljivu kožu treba doslovce tretirati u rukavicama. Osobe s prethodno opisanim problemima i simptomatikom, trebaju posebnu pozornost obratiti na pravilan odabira kozmetičkih sredstava za njegu svog lice i tijela. Naravno ne postoji univerzalan kozmetički pripravak koji će zadovoljiti svačije potrebe. Ali svakako se konzultirajte s liječnikom o raznim oblicima kozmetičkih pripravaka koji se mogu kreirati i na individualnoj bazi.

 

Održavanje osjetljive kože

Unatoč tome što ne postoji unikatno rješenje, ipak postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir ukoliko ste skloni crvenilu i imate navedene simptome.

  • Hidratacija kvalitetna hidratacija je svakako među prioritetima. Morate izabrati njegu koja vam pruža optimalnu zaštitu i hidrataciju. Svakako izbjegavajte kozmetičke proizvode za koje ste primjetili kako dodatno nadražuju i isušuju vašu kožu.
  • Izbjegavajte agresivne kozmetičke tretmane – osobe koje imaju problema sa crvenilom bi u pravilu trebale izbjegavati pre agresivne kozmetičke tretmane. Među te se svakako ubrajuju pilinzi i dermoabrazija.
  • Izbjegavajte sunce – opće je poznato kako sunce, pogotovo ljeti može vašoj koži zadati mnogo muka. Osim vrlo štetnih UV zraka tu su i naravno opekline, koje su vrlo česta pojava. Kod osoba osjetljivije kože treba biti posebno oprezan, upotrebljavajte kreme s visokim zaštitnim faktorom.
  • Izbjegavajte vruću vodu – prilikom čišćenja lica nastojte izbjegavati previše vruću vodu, jer ona dodatno nadražuje vašu kožu. Također tijekom zimskih mjeseci poželjno je izbjegavati prostorije s previše suhim i vrućim zrakom te nagle prijelaze iz toplog u hladno.

 

Osjetljiva kože sklona crvenilu zahtjeva više njege i brige. Uz kvalitetnu kombinaciju medicinske estetike (tretmani laserom), kozmetike te usvajanje određenih preventivnih mjera, simptomi se mogu smanjiti ako ne i u potpunosti povući.

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj