Pureće rolice s povrćem recept je s kojim nećete pogriješiti. Puretina bogata proteinima u ukusnom povrću s umakom jednostavno moraju biti dobra kombinacija.
Danas vam predstavljamo neodoljivo jelo koje spaja sočnu puretinu s raznobojnim spektrom svježeg povrća. Rolice s povrćem savršena su kombinacija ukusa, tekstura i nutritivnih vrijednosti. Ovaj recept koristi pažljivo odabrane sastojke poput sočnih komada puretine, zdravih povrtnih namirnica i začina koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatstvom okusa. Bez daljnjeg odgađanja, zaronimo u pripremu ovog kulinarskog remek-djela.
Puretinu narežemo na tanke odreske i posolimo. Na tanke rezance narežemo krastavce, mrkvu, celer te stavimo na šniclu koju umotamo u rolicu. Rolicu umotamo u foliju i kuhamo u vodi 20-ak minuta. Šampinjone lagano popržimo te dodamo crvenu papriku, prethodno narezanu na tanke rezance, da lagano omekša. Brokulu, cvjetaču i krumpire kuhamo u slanoj vodi.
Umak: Na malo maslinova ulja lagano popirjamo sitno naribanu mrkvu, celer i bijeli dio poriluka. Zalijemo vrhnjem za kuhanje da prokuha te začinimo solju i paprom.
Nutritivni benefiti
Svaka od navedenih namirnica osim što je ukusna ujedno je i jako dobra za vaše zdravlje. Pakrenimo redom:
Naravno, evo informacija o svakoj od navedenih namirnica i zašto su dobre za vaše zdravlje:
Puretina: je izvor visokokvalitetnih proteina s niskim udjelom masti. Bogata je vitaminom B3 (niacinom), koji je važan za metabolizam i zdravlje kože. Također sadrži vitamin B6 koji podržava imunološki sustav i formiranje crvenih krvnih stanica. Puretina je također dobar izbor za održavanje mišićne mase i podršku rastućim stanicama.
Brokula: je povrće bogato vlaknima, vitaminom C i K te antioksidansima kao što su sulforafan. Vitamin C jača imunološki sustav i pomaže tijelu da apsorbira željezo. Vitamin K podržava zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Sulforafan ima potencijalne antiupalne i protukancerogene osobine.
Cvjetača: je niskokalorično povrće bogato vlaknima, vitaminom C, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Vlakna podržavaju probavu i osjećaj sitosti. Vitamin B6 je važan za funkciju mozga, a folna kiselina igra ključnu ulogu u stvaranju novih stanica.
Šampinjoni: su izvor proteina i vlakana te su niskokalorični. Bogati su vitaminom D (posebno ako su izloženi suncu), vitaminom B5 koji podržava metabolizam i vitaminom B2 koji pomaže pretvorbi hrane u energiju. Također sadrže minerale poput selena, kalija i fosfora.
Krumpir: je dobar izvor složenih ugljikohidrata koji pružaju dugotrajnu energiju. Također sadrži vlakna, vitamin C i vitamin B6. Vlakna podržavaju probavu, vitamin C jača imunološki sustav, a vitamin B6 podržava mozak i živčani sustav.
Crvena paprika: je izvrstan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav i potiče zdravlje kože. Također sadrži karotenoid likopen, antioksidans koji može imati blagotvoran učinak na srce i prostate.
Vrhnje za kuhanje: dodaje bogatstvo okusa jelima, ali treba ga konzumirati umjereno zbog visokog sadržaja masti i kalorija. Neka vrhnja sadrže i malu količinu vitamina A.
Celer, mrkva, poriluk, krastavac: ova povrća su niskokalorična i bogata vlaknima, vitaminima (A i K) te mineralima poput kalija i mangana. Ova kombinacija povrća doprinosi raznolikosti hranjivih tvari.
Češnjak: ima potencijalna antibakterijska i antivirusna svojstva te može podržati zdravlje srca smanjujući krvni tlak i kolesterol.
Vrijeme je za jelo!
Pureće rolice s povrćem predstavljaju ne samo gastronomski užitak, već i pravu poslasticu za vaše tijelo. Kombinacija sočne puretine, svježeg povrća i začina stvara balansiran obrok koji vas neće samo oduševiti svojim okusom, već će i pružiti vašem tijelu obilje korisnih hranjivih tvari. Sada, kada znate kako pripremiti ove primamljive pureće rolice s povrćem, vrijeme je da zgrabite svoje kuhinjske alate i upustite se u ovu kulinarsku avanturu. Vaša nepca će vam biti zahvalna!