Zamislite sočne komadiće trešanja koji se stapaju s nježnom teksturom chia sjemenki, stvarajući savršenu harmoniju okusa i zdravlja. Predstavljamo vam recept za neodoljiv puding od trešanja i chia sjemenki koji će vas osvojiti svojom slatkoćom, hranjivim bogatstvom i jednostavnošću pripreme.
Ovaj recept nije samo gastronomski užitak već i prava vitaminska i hranjiva poslastica. Uživajte u svakom zalogaju dok se prepustite bogatstvu okusa i blagodatima koje ovaj puding pruža vašem tijelu. Pripremite se za iskustvo koje će probuditi vaše osjetilne papile i potaknuti zdravlje iznutra prema van. Saznajte kako kombinacija sočnih trešanja i moćnih chia sjemenki može postati vaša nova omiljena poslastica!”
Sastojci Chia puding:
2 1/2 šalice nezaslađenog mlijeka od badema
1/2 šalice očišćenih trešanja izrezanih na komadiće
1/2 žlice mljevenog kardamoma
1 žličica stevije
1 žličica ekstrakta od vanilije
1/2 šalice chia sjemenki
Krema od trešanja i indijskih oraščića:
1/4 šalice indijskih oraščića
1/4 šalice očišćenih i nasjeckanih trešanja
2 žlice hladne vode
1/4 žličica ekstrakta od vanilije
1/8 žličica stevije
Chia sjemenke: chia sjemenke su iznimno bogate vlaknima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i raznim mikroelementima poput kalcija, magnezija i željeza. Ova mala sjemenka ima sposobnost upijanja tekućine, stvarajući gelastu konzistenciju koja može podržati osjećaj sitosti i regulaciju probave.
Bademovo mlijeko: nezaslađeno bademovo mlijeko nudi niskokaloričnu alternativu kravljem mlijeku. Bogato je vitaminom E, koji djeluje kao antioksidans, te sadrži dobar omjer zdravih masti i proteina. Bademovo mlijeko također je obogaćeno kalcijem, što doprinosi zdravlju kostiju.
Trešnje: Očišćene trešnje donose slatkoću i osvježavajući okus. One su bogate antioksidansima poput vitamina C i antocijana, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i podržati imunološki sustav. Trešnje također sadrže prirodne šećere, vlakna i vitamine.
Kardamom: mljeveni kardamom dodaje receptu začinski štih i aromu. Ovaj začin može podržati probavu, ublažiti upale i pružiti antioksidativne prednosti.
Stevija: stevija se koristi kao prirodni zaslađivač umjesto šećera. Niska kalorična vrijednost i nula glikemijski indeks čine je privlačnom alternativom za osobe koje žele smanjiti unos šećera.
Ekstrakt vanilije: ekstrakt vanilije pruža aromu i slatki okus bez dodavanja šećera. Također može imati umirujući učinak na živčani sustav.
Indijski oraščići: Indijski oraščići su izvor zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina B i minerala poput magnezija i cinka. Oni mogu pružiti osjećaj sitosti i podržati zdravlje srca.
Priprema
Izmješajte u mikseru mlijeko, trešnje, kardamom, steviju i vaniliju dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Smjesu dolijte u posudu sa chia sjmenkama i dobro promiješajte. Ostavite smjesu da stoji 5 minuta i onda ponovno promiješajte, zatim isto ponovite nakon 10 minuta. Smjesu potom stavite u frižider i stavite da odstoji najmanje 3 sata.
U vodu natopite indijske oraščiće i također stavite u frižider da odstoje 3 sata.
Kremu napravite tako što ćete u mikser staviti trešnje i miksajte dok ne dobijete gustu pire smjesu. Prethodno natopljene indijske oraščiće dobro isperite i osušite, a zatim ih sa hladnom vodom dodajte u mikser. Nastavite s miješanjem dok ne dobijete gustu jednoličnu teksturu. Na kraju u mikser dodajte vaniliju i steviu i ponovno dobro izmiješajte.
Prije samog serviranja pudinga, smjesudobro promiješajte, a zatim ih stavite u posudice. Potom dolijte kremu od trešanja i ukrasite samim trešnjama na vrhu.
Ukupno gledajući, ovaj recept za Chia puding s kremom od trešanja i indijskih oraščića donosi niz hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu.
Kombinacija vlakana, proteina, zdravih masti i antioksidansa može doprinijeti održavanju energetske ravnoteže, podršci probavi i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Osim što zadovoljava nepce, ovaj recept također donosi koristi za cjelokupno zdravlje.