Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko

Od svih vrsta mlijeka, bademovo spada u nutritivno najbogatija mlijeka. Također se preporuča kao idealna zamjena za sve one koji imaju  intoleranciju na laktozu.

 

Bademovo mlijeko kao što smo već spomenuli idealna je zamjena za kravlje mljeko. Priprema se tako da se bademi stave da odstoje u vodi nekih 6 do 8 sati. Potom se ocijede i miješaju s vodom u blenderu dok smjesa ne postane kompaktna. Na samom kraju proces, kora se badema odvoji pomoću cjediljke, kako bi se dobio ukusan i nutritivno bogat napitak. Ono sadrži vrlo malo masti i kalorija te dosta esencijalnih vitamina i minerala, zbog čega je odličan izbor mlijeka ako želite izgubiti suvišne kilograme.

Bademi kao namirnica sadrže pravo bogatstvo važnih nutrijenata. Primjerice sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezij, kalij, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcij. Flavonoidi iz bademovog mlijeka smanjuju rizik od nastanka raka i sprječavaju nastanak prijevremenih znakova starenja, odnosno imaju anti-age učinak. Zbog visoke razine vitamina E, koji je vrlo moćan antioksidant, djeluje i na prevenciju raka.  On je od esencijalne važnosti za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Ima brojne korisne učinke, nisu svi isključivo vezani uz antioksidativne procese. Važan je za proizvodnju biokemijskih spojeva sličnih hormonima koji reguliraju upalne procese i druge tjelesne procese. Dobar je i kod poteškoća s bolnim i upaljenim venama.

Sve beneficije bademova mlijeka
bademovo mlijeko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna šalica bademovog mlijeka (cca 250 ml) sadrži otprilike 1 gram proteina i oko 1 gram dijetalnih vlakana, otprilike 40 kalorija i vrlo malo ugljikohidrata, oko 2 grama. Sadrži oko 3 grama masti, što je jednako količini masti u rižinom mlijeku.  Riječ je o nezasićenim mastima, zbog čega je ovaj napitak dobar izbor za sve koji pate od srčanih bolesti. Stoga ono smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenje te ne povećava razinu kolesterola u krvi. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, za koje je poznato da imaju pozitvan učinak kod smanjivanja razine lošeg kolesterola. Prije svega štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida. Također studije upućuju na njihovu pozitivnu ulogu u razvoju djeteta te prevenciji i terapiji malignih bolesti, a u novije vrijeme i kod mentalnih bolesti, uključujući depresiju, demenciju i ADHD. Omega-3 masne kiseline također igraju važnu ulogu i u regulaciji krvnoga tlaka te ublažavaju simptome artritisa.

Od ostalih nutritivnih sastojaka važno je napomenuti i mangan. On je još jedan važan mineral kojeg nalazimo u bademovom mlijeku. On pomaže u aktivaciji enzima probavnog sustava. Osim toga, važan je za održavanje zdravlja zubi i kostiju. Selen potiče rad imunološkog sustava i na taj način pomaže u borbi protiv raznih bolesti. Bademovo mlijeko sadrži vitamin E koji je uspješan u smanjivanju razine slobodnih radikala u tijelu, odgovornih za prijevremeno starenje.

Osim nutritivnih benefita ova namirnica se preporučuje svima koje pate od svojevrsnog oblika intolerancije na hranu. Bademovo mlijeko je odličan izbor za sve one koji ne mogu probaviti laktozu jer uopće ne sadrži laktozu. Ono ne sadrži ni soju pa je odlično za one koji su na soju alergični. Također ne sadrži kazein, mliječni protein koji je po svome kemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odlično i za one alergične na gluten.

 

 

 

 

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj