Beta glukani za bolji imunitet

Beta glukan idealan je za osobe s padom imuniteta ili za prevenciju respiratornih, bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija kod djece i odraslih.

 

U jesensko i zimsko vrijeme vaš imunitet je suočen s brojinim izazovima. Stoga je dobro ojačati ga unosom kvalitetne hrane, a po potrebi i dodatnih suplemenata. Ovaj put smo posebnu pozornost posvetili beta glukanima. Riječ je o polisaharidima koji ima dobar učinak na vaš imunosni sustav. Beta glukani su djelotvorani kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Zatim kodza sprječavanja infekcija nakon operativnog zahvata, a koristi se i kod kroničnog umora, dijabetesa, zračenja i kemoterapija, tumora. Ključ njegovog učinkovitog i sigurnog djelovanja na imunitet je u tome što  djeluje kao imunomodulator, tj. on aktivira imunitet ali nikad ne prestimulira. Iz tog razloga pogodan je i za  dugotrajnu konzumaciju u obliku suplementata.

beta glukani
Vrste i izvori beta glukana

Ovisno o njihovoj strukturi, odnosno o glikozidnim vezama, oni imaju različito djelovanje na naš organizam. To podrazumijeva i različit izvor, odnosno različiti tipovi beta glukana se nalaze u različitim vrstama namirnica. Pa tako (1,3)(1,4)- β glukani nalaze se u staničnoj stijenci zobi i ječma, a specifični su po tome jer imaju dokazano djelovanje u održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Stoga imaju protektivni učinak kod krvožilnih bolesti i preporuka su za liječenje i prevenciju bolesti. Uzimanje beta glukana iz zobi ili ječma svakodnevno u hrani kao dijela obroka pridonosi smanjenju porasta glukoze u krvi nakon tog obroka. Time ta vrsta beta glukana ima ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Najpoznatiji među njima su (1,3)(1,6)- β glukani iz stijenke kvasca i određenih gljiva imaju dokazano imunomodulatorno djelovanje. Beta glukan na siguran i prirodan način može aktivirati imunitet tako što aktivira makrofage- stanice koje su sposobne pronaći, prepoznati i uništiti strane stanice (uzročnike bolesti) u organizmu.  Osim toga, beta glukan potiče i stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita.

Doziranje i upotreba

Uobičajena doza u dodacima prehrani kreće se između 50 i 500 mg (1,3)(1,6)- beta glukana za odrasle, odnosno od 2 do 45 mg/ml za djecu.

Na tržištu se beta glukan može pronaći u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, prašaka, sirupa, tekućih dodataka prehrani kao samostalna komponenta ili kombinacija s biljnim ekstraktima, vitaminom C, cinkom, vitaminima i mineralima, ekstraktima gljiva, propolisom, medom i sve više probioticima. Za odabir preparata i pravilno doziranje potražite savjet ljekarnika. Također je sve više hrane obogaćene beta glukanima jer se dodaje kao funkcionalna komponenta.

Beta glukani se smatraju jednim od najsigurnijih imunomodulatora. Ali ipak je potreban oprez u nekim stanjima. Uzimanje β glukana ne preporučuje se osobama koje boluju od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i kod primjene imunosupresiva. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te djeci mlađoj od jedne godine.

Author Info

admin

Nema komentara

Komentari su zaključani.