Riba je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a morska riba ujedno je prepoznatljivo temeljno obilježje mediteranske prehrane kao modela zdrave prehrane.
Preporuke nutricionista su konzumirati ribu najmanje dva do tri puta tjedno. One su bogat izvor vitamina i minerala te esencijalnih masnih kiselina, odnosno omega -3 masnih kisleina. Od toga preporuča se da barem jedna porcija bude „masna” riba poput lososa, skuše, haringe, srdele ili sabljarke, jer te vrste ribe sadrže najviše blagotvornih esencijalnih masnih kiselina te da minimalna porcija ima 170 g. Prema dosadašnjim spoznajama, dnevni unos 250 mg omega-3 masnih kiselina dovoljan je za značajno smanjenje rizika nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Za ovu priliku, odabrali smo za vas recept od ribe oslića, odnosno oslić s pireom od graška. On se vrlo brzo priprema, a zbog svog kvalitetnog mesa dobra je osnova za razne riblje juhe, bistre ili guste, a filete oslića možete pohati na manje više uobičajen način.
Sastojci:
500 g filea oslića
1 mrkva
1 korijen peršina
komad korijena celera
nekoliko grančica svježeg peršina
½ limuna
Sastojci za pire:
1 luk
2 žlice maslinovog ulja
500 g graška
Sol i svježe mljeven papar
100 ml kiselog vrhnja
Nasjeckan svježi vlasac ili kopar za posipanje
Očistite mrkvu, korijen peršina i celera te ih nasjeckajte na kockice. Stavite ih u širi lonac, dodajte grančice peršina i celera te na ploške narezan limun. Ulijte otprilike 4 prsta vode stavite na vatru. Kad zakipi, dodajte filete oslića i kuhajte 10-ak minuta pazeći da se ne raspadnu. Kuhanu ribu izvadite na tanjur te procijedite tekućinu u kojoj se kuhala; odmjerite 250 ml.
Za pire od graška oljuštite i na sitno nasjeckajte luk te ga 5 minuta pirjajte na maslinovu ulju. Dodajte grašak, tekućinu od kuhanja ribe te sol i papar. Kad zakipi, smanjite vatru te djelomice poklopite i kuhajte 10-ak minuta, odnosno dok grašak ne omekša te se ne ukuha dio tekućine. Maknite s vatre te smiksajte štapnim mikserom u pire, a zatim umiješajte vrhnje i po potrebi još žačinite. Pospite nasjeckanim svježim vlascem ili koprom te poslužite s kuhanom ribom i povrćem.