Najbolja eterična ulja za opuštanje

Eterična ulja su esencije raznih ljekovitih biljaka. Mogućnosti korištenja eteričnih ulja su vrlo raznolika ona smiruju, opuštaju, energiziraju, a djeluju čak i kao afrodizijak. Ona se u pravilu ili inhaliraju ili apsorbiraju u kožu.

Kako bi vaša primjena eteričnih ulja bila što efikasnija, trebate svakako uzeti u obzir neke osnove i pravila korištenja esencijalnih ulja prilikom aromaterapije i fitoterapije. Eterična ulja se ne smiju uzimati oralno, jesti ili piti. Osim ulja lavande, sva ostala eterična ulja trebaju se razblažiti prije nanošenja. Eterična ulja povećavaju reakciju kože na sunce. Stoga ih nemojte nanositi neposredno prije sunčanja. U slučaju iritacije kože, prestanite koristiti eterično ulje. Trudnice su posebno osjetljive stoga se trebaju konzultirati s liječnikom prije korištenja. Eterična ulja se u pravilu čuvaju u tamnim bočicama i na hladnom mjestu jer ih svjetlo, toplina i vlaga ih oštećuju.

Kako se koriste

Većina ljudi nije upoznata s točnim dozama i mogućnostima primjene eteričnih ulja u kućnoj primjeni. Stoga smo za vas izdvojili par osnovnih smjernica. Kompleksniji pripravci za tretiranje određenih bolesti zahtjevaju puno preciznije poznavanje i primjenu eteričnih ulja koja imaju djelovanja šireg spektra. Mi smo ovdje za vas izdvojili nekoliko najčešćih smjernica i primjera doziranja koja možete koristiti u svojim vlastitim kozmetičkim pripravcima i u svrhu aromaterapije. Ulja za masažu pripremate tako da desetak kapi eteričnog ulja pomiješajte sa 30 ml ulja za masažu. Losion za tijelo se u većini slučajeva radi tako da cca 5 kapi eteričnog ulja pomiješajte s 10 ml neutralnog losiona za tijelo. Kreme za lice: dodajte dvije kapi eteričnog ulja u 4 ml neutralne kreme ili losiona za lice. Za kupke općenito se ne preporuča više od 10 kapi esencijalnog ulja na 20 ml ulja ili pjene za kupku u, naravno, punu kadu. Osvježavanje prostora je također vrlo čest način primjene, stoga pomiješajte četiri kapi eteričnog ulja s malo vode i položite na keramičku lampicu sa zapaljenom svijećicom.

Eterična ulja
Vrste eteričnih ulja za relaksaciju

Bergamont dolazi iz citrusnih sorti voća. Vrlo dobro otklanja stres i omogućava dobro opuštanje. Ima blagi citrusni miris koji osvježava i daje osjećaj blagostanja.

Lavanda djeluje antiseptički, umiruje i ima ljekovita svojstva. Na kožu se može nanositi i u nerazrijeđenom obliku. Korsiti se za liječenje opekotina, ugriza i ožiljaka. Nekoliko kapi lavande dodajte u kupku, ulje za masažu, ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Kamilica umiruje i opušta. Potiče san i štiti kožu protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje. Koristite ju za kupku, kao ulje za masažu ili pomiješajte sa proizvodima za kosu i njegu kože.

Mandarina ima miris vrlo blizak bergamontu, a uspješno liječi probleme sa spavanjem.

Sandalovina je drvni miris. U sebi sadrži umirujuće agente, smanjuje živčanu napetost i pomaže vam da se opustite.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj