Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:00
Sri-Čet 13:30 – 19:00
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina

    Cjenik
    Cjenik
    Nutricionističko savjetovanje 500 KN
    Program mršavljenja 500 KN
    UZV abdomena 350 KN
    EKG 100 KN
    Presoterapija 100 KN
    Holter tlaka 250 KN
    +
    Home Gastro Pečeni patlidžan sa začinima
    31srp

    Pečeni patlidžan sa začinima

    by admin

    Patlidžan je zdrav za srce, pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a ujedno sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

    Patlidžan je povrće koje pripada porodici velebilja i srodnikom je rajčica, krumpira i slatkog feferona. Pretežito uspijeva u toplim i vlažnim predjelima. U početku je biljka patlidžana davala svijetle plodove, oblika i veličine jaja. Kasnije su uzgojem dobiveni patlidžani različite veličine, oblika (okrugli, duguljasti) i pretežito ljubičaste boje. Pikantnog je, gorkog okusa i spužvaste teksture, dostupni su tokom cijele godine, ali najbolji su u periodu od srpnja do listopada.

    Bogat je izvor vitamina i minerala te sadrži i važne fitonutrijente, od kojih su mnogi antioksidansi.  Spomenuti  fitonutrijenti, osim što su antioksidansi, čuvaju membrane stanica od oštećenja te ujedno štite membrane moždanih stanica. Istraživanja  su potvrdila kako nasunin i ostali fitonutrijenti patlidžana smanjuju razinu kolesterola u krvi, a samim time i u stijenkama arterija i aorti. Nasunin (fitonutrijent) veže željezo i tako štiti stanice od oštećenja i mogućeg stvaranja tumora, te sprječava peroksidaciju masti. Patlidžan je također bogat dijetetskim, topljivim i netopljivim vlaknima. Prehrambena vlakna imaju vitalnu ulogu u reguliranju lipida u krvi i kolesterola, štite žile od ateroskleroze i bolesti srčanog sustava. Pokreću rad crijeva, čime smanjuju gastrointestinalne probleme, vežu na sebe vodu pa sprječavaju konstipaciju te reguliraju nivo glukoze. Dijetalna vlakna daju osjećaj sitosti, vežu žučne soli i izlučuju ih iz organizma, sprječavajući njihovo nakupljanje u organizmu.

    Recept koji smo za vas odabrali je jednostavan za pripremu, ukusan i zdrav. Za pripremu su potrebni manji, čvršći i mladi patlidžani koji su manje gorki.

    Pečeni patlidžani
    Sastojci

    4 manja patlidžana

    2 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

    1/4 žličica soli

    1/8 žličica svježe mljevenog papra

    1/3 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka

    2 žličice nasjeckane kadulje

    2 žličice svježe nasjeckanog ružmarina

    Priprema

    1. Zagrijati pečnicu na 250°.

    2. Narežite patlidžane na vrlo tanke komade, potom ih položite na papir za pečenje. Stavite ih u potom u posudu. Kriške dobro premažite ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Pecite na 250° nekih 15 minuta; potom izvadite iz pećnice. Ponovno premažite patlidžane maslinovim uljem i začinite paprom i soli. Potom ih vratite u pećnicu i pećete narednih 10 minuta dok lagano ne poprime žutu boju s lagano pečenim rubovima.

    3. Ponovno dobro premažit maslinovim uljem i pospite sa narezanim svežim začinima, ružmarinom, bosiljkom i kaduljom.

    Želimo Vam dobar tek!

    Tags
    • antioksidans
    • fionutrijenti
    • minerali
    • pečeni patlidžan recepti
    • vitamini
    Categories:
    Categories
    • Gastro

    Navigacija objava

    Bolje pamćenje Previous Post Top 5 navika za bolje pamćenje
    Next Post Arganovo ulje

    Datumi objava

    srpanj 2022
    P U S Č P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « svi    

    Tagovi

    alergije analgetik anti-age antikancerogen antioksidans antioksidansi biljna vlakna detoks dijabetes dijeta flavonoidi imunitet kalcij kalij kolesterol kosa koža liječenje mediteranska prehrana Mg minerali mršavljenje namirnice njega omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika proteini protuupalno djelovanje regeneracija savjeti simptomi tjelovježba tuna vitamin A vitamin C vitamin E vitamini vlakna voće zdrava prehrana zdravlje zdravlje srca i krvnih žila

    Arhiva

    Pratite nas

    Više

    • Impressum
    • Pravila privatnosti
    • Izjava o kolačićima

    Kontakt

    • Žnjanska 4, 21 000 Split
      Kako do nas
    • 021-461-874
    • info@ordinacija-petricevic.hr

    • 2022 © Ordinacija dr. Diana Petričević |  Web dizajn Studio Rebus