Pečeni patlidžan sa začinima

Patlidžan je zdrav za srce, pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a ujedno sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

Patlidžan je povrće koje pripada porodici velebilja i srodnikom je rajčica, krumpira i slatkog feferona. Pretežito uspijeva u toplim i vlažnim predjelima. U početku je biljka patlidžana davala svijetle plodove, oblika i veličine jaja. Kasnije su uzgojem dobiveni patlidžani različite veličine, oblika (okrugli, duguljasti) i pretežito ljubičaste boje. Pikantnog je, gorkog okusa i spužvaste teksture, dostupni su tokom cijele godine, ali najbolji su u periodu od srpnja do listopada.

Bogat je izvor vitamina i minerala te sadrži i važne fitonutrijente, od kojih su mnogi antioksidansi.  Spomenuti  fitonutrijenti, osim što su antioksidansi, čuvaju membrane stanica od oštećenja te ujedno štite membrane moždanih stanica. Istraživanja  su potvrdila kako nasunin i ostali fitonutrijenti patlidžana smanjuju razinu kolesterola u krvi, a samim time i u stijenkama arterija i aorti. Nasunin (fitonutrijent) veže željezo i tako štiti stanice od oštećenja i mogućeg stvaranja tumora, te sprječava peroksidaciju masti. Patlidžan je također bogat dijetetskim, topljivim i netopljivim vlaknima. Prehrambena vlakna imaju vitalnu ulogu u reguliranju lipida u krvi i kolesterola, štite žile od ateroskleroze i bolesti srčanog sustava. Pokreću rad crijeva, čime smanjuju gastrointestinalne probleme, vežu na sebe vodu pa sprječavaju konstipaciju te reguliraju nivo glukoze. Dijetalna vlakna daju osjećaj sitosti, vežu žučne soli i izlučuju ih iz organizma, sprječavajući njihovo nakupljanje u organizmu.

Recept koji smo za vas odabrali je jednostavan za pripremu, ukusan i zdrav. Za pripremu su potrbni manji, čvršći i mladi patlidžani koji su manje gorki.

Pečeni patlidžani
Sastojci

4 manja patlidžana

2 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

1/4 žličica soli

1/8 žličica svježe mljevenog papra

1/3 šalice nasjeckanog svježeg bosiljka

2 žličice nasjeckane kadulje

2 žličice svježe nasjeckanog ružmarina

Priprema

1. Zagrijati pečnicu na 250°.

2. Narežite patlidžane na vrlo tanke komade, potom ih položite na papir za pečenje. Stavite ih u potom u posudu. Kriške dobro premažite ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Pecite na 250° nekih 15 minuta; potom izvadite iz pećnice. Ponovno premažite patlidžane maslinovim uljem i začinite paprom i soli. Potom ih vratite u pećnicu i pećete narednih 10 minuta dok lagano ne poprime žutu boju s lagano pečenim rubovima.

3. Ponovno dobro premažit maslinovim uljem i pospite sa narezanim svežim začinima, ružmarinom, bosiljkom i kaduljom.

Želimo Vam dobar tek!

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj