Crni rižot je zasigurno jedno od najpoznatijih jela dalmatinske i talijanske kuhinje. Priprema se brzo i lako, a vrlo je bogat korisnim nutrijentima
Priprema
Sitno nasjeckajte luk i protisnite češnjak te ga kratko pirjajte na mlakom maslinovu ulju kako bi ga aromatizirao.
Nasjeckajte sitno i list koromača kako bi pustio finu svježu aromu te promiješajte s uljem. Dodajte rižu na ulje te pustite da se sve postupno karamelizira i da riža počne pucketati.
Podlijte toplim temeljcem. Odaberite po ukusu hoće li to biti riblji ili povrtni temeljac, no pripazite da nije presoljen kako biste odredili potrebnu količinu soli i papra po ukusu.
Kuhajte uz povremeno miješanje da se sastojci prožmu. Temeljac dodajite prema potrebi, a prije kraja umiješajte žličicu sipina crnila kojim ćete obojiti rižoto.
Na drugoj tavici kratko prepržite rajčice na malo maslinova ulja ili ih kratko pecite u pećnici narezane na lađice oko pola sata. Pospite ih cvijetom soli.
Kada je riža kuhana, skinite rižoto s vatre te umiješajte kuglicu hladnog maslaca. Servirajte tako da pospete grančicama koromača i rajčicama.
Trajanje pripreme: cca 25 minuta
Sastojci:
600 g riže carnaroli, 200 g koromača, glavica 16 cherry rajčica, grančica koromača, maslinovo ulje, sol, papar, češnjak (režanj), ½ l ribljeg temeljca, kuglica maslaca