Nemate vremena za veliko kuhanje, ali svejedno želite pojesti nešto zdravo i ukusno. Ili možda radite po cijeli dan, ali ne želite jesti peciva i brzu hranu, već želite zdrav i lako dostupan obrok. Donosimo vam 5 ukusnih recepata za obroke koje možete pripremiti i jesti na poslu.
Sve češće nam se ljudi obraćaju sa upitima kako jesti zdravo, a po cijele dane ste na poslu. Nemate vremena za kompliciranu kuhinju, a opet ne želite samo jesti sendviče i peciva. Za vas smo odabrali par ukusnih i zdravih recepata, koji su jednostavni za pripremu i možete ih uvijek ponijeti sa sobom na posao umjesto ručka ili kuhanog obroka.
Namirnice su pomno odabrane, bogate nutrijentima i drže vaš glikemijski indeks (mjera koja označava intenzitet povišenja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja određene hrane) u ravnoteži. Želimo vam dobar tek!
1. Francuski tuna salata baguette
Recept je dovoljan za dva serviranja.
Sastojci:
1/2 polovica francuza ili francuskog baguette
1češanj češnjaka, izrezan na polovice
4-6 lista bosiljka
1 konzerva tune
3/4 šalice maslina narezanih na ploške, vrsta po izboru
1/2 šalice crvene paprike, izrezane na sitne ploškice
1/2 malog crvenog luka, izrezan na sitne komadiće
1/4 šalice peršina, izrezan na sitne komadiće
3 žličice svježeg limunovog soka
6 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar po izboru
Pripremite kruh: Prerežite kruh po pola. Odstranite dio pupe s unutrašnje strane polovice kruha kako bi ste stvorili prostor za smjesu. Obe polovice premažite maslinovim uljem. Zatim utrljajte polovice sa češnjakom. Jednu polovicu prekrijte sa svježim lišćem bosiljka.
Napravite salatu: U posudu dodajte tunu, crvenu papriku, češnjak, peršin, masline. Zatim u šalici izmješajte maslinovo ulje i svježi sok od limuna, mješajte dok ne dobijete emulziju i dodajte u tuna smjesu. Začinite dodatno po potrebi s octom, soli i paprom .
Napravite baguette: Žlicom nanesite mješavinu tune na polovicu kruha koju ste prethodno prekrili lišćem bosiljka. Potom sendvič umotajte u plastiku i po mogućnosti stavite na njega nekakvu tešku podlogu i držite preko noći u frižideru.
2. Salata od cherry rajčice, slanutka i feta sira
Sastojci:
1/4 šalice kuhanog ili konzerviranog slanutka
1/2 šalice cherry rajčica, izrezanih na ploške
1/4 šalice feta sira, usitnjen ili narezan po
1 žličica svježeg limunovog soka
2 žličice maslinovog ulja
1 žličica sušenog origana
1/8 žličice soli
Priprema:
Slanutak trebate isprati i osušiti ukoliko su prethodno bili konzervirani, a ako ste ih sami skuhali onda ih samo dobro iscijedite. U posudu dodajte slanutak i preostale sastojke: rajčica, feta sir i ostale začine. Sve dobro izmiješajte i poslužite.
3. Tjestenina salata s grahom, kozjim sirom i rukolom
Sastojci:
sol i papar
500 g talijanske tjestenine po izboru
1 konzerva crvenog graha
3/4 šalice svježeg kozjeg sira
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
2 žličice senfa
1 svežanj rukole, nasjeckan na komadiće
1/2 malog crvenog luka nasjeckanog na sitne komadiće
Priprema:
U kipućoj vodi skuhajte tjestenina al dente. Potom tjesteninu iscijedite i stavite u posudu u koju ćete dodati grah i kozji sir. Zatim napravite dressing tako što ćete u zasebnoj posudici izmješati maslinovo ulje, ocat, senf, začinsko bilje i po potrebi sol i papar. Začine čuvajte u zasebnoj posudi, a tjesteninu u drugoj sve dok niste spremni za završno serviranje.
4. Sendvič od piletine s pesto umakom
Priprema:
Pileća prsa nasjeckajte na komadiće i lagano ispecite na ulju. Potom u posudu stavite piletinu dodajte joj pesto gotovi umak i začinite po potrebi s octom i soli i paprom. Zatim na ciabattu nanesete piletinu s umakom po potrebi možete dodati sira po izboru i salate.
5. Pileća salata s bademom i marelicom
Sastojci:
300 g kuhanih pilećih prsa
sol i svježe mljeveni papar
1/3 šalice grčkog jogurta
1 žličica senfa
1 žličica usitnjenog vlasca
2 žlice sušenih marelica
2 žlice preženih, nasjeckanih badema
4 fete/šnite integralnog kruha, lagano tostiran
4 lista zelene salate
Priprema:
Piletinu skuhajte u vodi na lešo i posolite. Potom ju izvadite iz posude, osušite i izrežite na komadiće. Potom joj dodajte jogurt, marelice, badem i ostale začine. Zatim dobro izmiješajte i smjesu nanesite na tostiran kruh i poslužite.