sezamovo ulje

Sezamovo ulje je jak antioksidans

Sezamovo ulje poznato još i kao kraljica uljarica, izrađeno je od sirovih, prešanih sjemenki sezama. Ima kulinarsku, ljekovitu i kozmetičku uporabu.  Posebice je poznato je po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.

 

Sezam pripada obitelji Pedaliaceae, skupini biljaka koje se beru zbog jestivih sjemenki, a znanstveno ime joj je Sesamum indicum. Sjeme sezama sićušno je sjeme bogato uljem koje raste u mahunama na biljci. Neoljušteno sjeme ima vanjsku, jestivu ljusku netaknutu, dok oljušteno sjeme dolazi bez ljuske.T rup daje sjemenkama zlatno-smeđu boju. Oljušteno sjeme ima prljavo bijelu boju, ali kad se prži, postane smeđe. Dakle, nerafinirani sezam svijetle je boje, nudi orašast okus i najbolje se koristi kada se kuha na laganoj do srednje jakoj vatri. Rafinirano sezamovo ulje, koje je više obrađeno, neutralnog je okusa i najbolje je za prženje u dubokom ili miješanju. Postoji nekoliko sorti ovog ulja, od kojih svaka nudi malo drugačiji okus i aromu.  Primjerice uz rafinirano tu je i tostirano sezamovo ulje. Ima tamno smeđu boju i nježnog je okusa što ga čini najprikladnijim za preljeve i marinade. Ovo ulje dodaje ukusan i orašast okus širokom izboru jela. Popularni je sastojak azijske i bliskoistočne kuhinje. Iako na istoku ima svoju dugogodišnju tradiciju upotrebe, na zapadu je nešto drugačija situacija. Stoga smo vam odlučili malo približiti ovu namirnicu i dati valjane razloge zašto bi ga svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu.

 

Zahvaljujući sadržaju antioksidansa i protuupalnim svojstvima, može koristiti vašem srcu, zglobovima, koži, kosi i još mnogo toga. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se istražili ti potencijalni učinci.

 

Nutritivna svojstva i benefiti ulja

 

Sezamovo ulje sadrži sesamol i sesaminol, dva antioksidansa koja mogu imati snažne učinke na vaše zdravlje. Antioksidansi su tvari koje pomažu u smanjenju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje slobodnih radikala u stanicama može dovesti do upale i bolesti. Jednomjesečno istraživanje pokazalo je da je uzimanje dodataka sezamovog ulja zaštićuje od oštećenja srčanih stanica. U toj istoj studiji povećala se antioksidativna aktivnost kod dnevnog uzimanja ulja.

Također je u nekim testiranjima primjećeno kako postoji mogućnost protuupalnog djelovanja. Kronična upala može biti štetna i dovesti do bolesti, zbog čega je važno ograničiti je što je više moguće. Konzumacija ovog ulja smanjuje upalne markere, poput proizvodnje dušikovog oksida.

S druge pak strane odavno je poznato kako prehrana bogata nezasićenim masnoćama je dobra za zdravlje srca. Ovaj tip ulje sadrži 82% nezasićenih masnih kiselina. Konkretno, bogat je omega-6 masnim kiselinama. Omega-6 masne kiseline vrsta su polinezasićenih masnoća koja je bitna za vašu prehranu i igra važnu ulogu u prevenciji bolesti srca. Stoga bi ovo ulje moglo pomoći u prevenciji srčanih bolesti, pa čak i usporiti razvoj plaka u arterijama. Može smanjiti razinu kolesterola kada se koristi umjesto ulja s visokim udjelom zasićenih masti. Jednomjesečno istraživanje na 48 odraslih otkrilo je da oni koji su svakodnevno konzumirali 4 žlice (59 ml) ulja od sezama imaju veće smanjenje LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida, u usporedbi s onima koji su konzumirali maslinovo ulje. Također može podržati zdravu regulaciju šećera u krvi, što je posebno važno za osobe s dijabetesom. Studija na 46 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 otkrila je da je uzimanje ulja od sezama tijekom 90 dana je značajno smanjila šećer u krvi i hemoglobin.

 

Vanjska primjena ulja

Iako se ulje može konzumirati oralno zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, može se koristiti i lokalno za rane i opekline. Primjerice izvjesne studije pokazale su da je topikalno liječenje uljem od sezama kod miševa smanjilo vrijeme opeklina i zacjeljivanja rana, iako nedostaju još ljudska istraživanja. Sposobnost ulja da ubrza zacjeljivanje rana i opeklina vjerojatno se može pripisati njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

 

 

Author Info

admin

Nema komentara

Komentiraj