orahovo ulje

Orahovo ulje za kosu i kožu

Prirodna ulja uvijek su dobar odabir kad govorimo o njezi vaše kose i kože. Orahovo ulje je od davnina poznato kao kozmetički pripravak zbog svog bogatog kemijskog sastava. Idealno je za suhu, oštećenu kosu sklonu peruti i ispadanju.

Orahovo ulje je cijenjeno zbog svojih dragocjenih sastojaka. Koristi se od davnina i ima vrlo široku primjenu od prehrambene do kozmetičke industrije. Ono je žuto-smeđe boje, gorka okusa i specifične arome. Iznimno je bogato esencijalnom omega-3 kiselinom pa se koristi za zaštitu krvnih žila od procesa ateroskleroze, te kod povišene razine kolesterola u krvi. Od ostalih tvari sadrži omega-6 masne kiseline, selena, fosfora, magnezija, cinka, željeza, kalcija i proteina.  Tu još i vitamini B skupine, zatim vitamin C i neizostavan vitamin E. Orahovo ulje također je bogato i antioksidansima, svakako spada u najbolje izvore antioksidansa među orašastim plodovima.

Njegov ljekoviti učinak prvenstveno se odnosi na zaštitu od srčanih bolesti, nekih vrsta raka i drugih upalnih bolesti, kao što su ekcemi. Vrlo je dobro za poboljšanje cirkulacije te regulaciju razine hormona. Kad govorimo o vašoj koži onda je ono dobro kod tretiranja psorijaze i to tako da se dodaje u kupku ili koristi lokalno. Koristi se u liječenju gljivičnih infekcija, kao što su atletsko stopalo i candida. Ulje se za prevenciju infekcija nanosi lokalno na zahvaćeno područje. Zbog antioksidativnog djelovanja ima i antiage učinak, nanošenjem na kožu može spriječiti nastanak sitnih bora. U kozmetici se prvenstveno koristi za njegu suhe, zrele i stanjene kože kao i u pakunzima za kosu.

Zdravlje orahova ulja za vašu kosu

Ovo ulje ima povoljan učinak na zdravlje vaše kose, spriječava isušivanje vlasišta i nastanak peruti. Ujedno jača korijen vaše kose što dobro djeluje u prevenciji njezina ispadanja. Sadrži vitamina E što je dobro i za zaštitu vaše kose i kože od UV zraka. Upravo ovo ulje pružiti će potreban sjaj i zaštitu za vrhove vaše kose. Jednostavnim postupkom možete učiniti puno za zdravlje vaše kose. Stavite orahovo ulje prije pranja kose i nanesite pomoću češlja duž cijele kose. Ostavite ga tako da djeluje oko 15-tak minuta, nakon čega ga isperite mlakom vodom. Ovakav tretman će odlično nahraniti vašu suhu i oštećenu kosu.

Kako bi što bolje zaštitili svoju kosu od predstojećih hladnih zimskih dana i suhih zagrijanih prostorija, odabrali smo za vas par pripravaka od orahovog ulja. Oni su od prirodnih sastojaka koje možete nabaviti u prodavaoniciama kozmetike i ljekarnama.

Maska od orahova i ružmarinova ulja

Jedan od načina za primjenu orahova ulja jest u oblinku pakunga, odnosno maski za kosu. To je idealan način da se njegova svojstva što bolje upiju i iskoriste. Jedna takva maska je i upravo ova od ružmarina, jaja i orahova ulje.

Sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 1 žličica orahova ulja
  • 3 kapi ružmarinova ulja

Sve sastojke dobro izmješajte u posudici i potom izdašno nanesite na svoju kosu. Prvo krenite od skalpa, a zatim postupno nanesite na ostatak kose, ovisno o njezinoj duljini. Smjesu dobro umasirajte i nastojte sve dobro prekriti. Zatim glavu prekrijete plastičnom kapisom ili toplim ručnikom. Ostavite masku nekih sat vremena, a potom ju dobro isperite. Ovaj tretman primjenjujte dva puta tjedno i rezultati će odmah biti vidljivi.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj