Ordinacija dr. Diana Petričević
  • O nama
  • Usluge
    • Opis usluga
    • Cjenik
  • Specijalisti
  • Blog
  • Web Shop
  • Kontakt
Lokacija

Radno vrijeme
Radno vrijeme
Pon-Uto-Pet 07:30 – 13:00
Sri-Čet 13:30 – 19:00
Subota 1. i 3. u mjesecu
Nedjelja Zatvoreno
Upit
Rezervacija termina

    Cjenik
    Cjenik
    Nutricionističko savjetovanje 500 KN
    Program mršavljenja 500 KN
    UZV abdomena 350 KN
    EKG 100 KN
    Presoterapija 100 KN
    Holter tlaka 250 KN
    +
    Home Namirnice Super namirnica: nar
    13lis

    Super namirnica: nar

    by admin

    Nar, odnosno šipak vitaminska je bomba i spada u jednu od top namirnica. Ova ukusna voćka vrlo je bogata nutritivna sastava te ima odličan učinak po vaše zdravlje. Sazrijeva upravo sada u jesenskom periodu.

     

    Nar ili šipak (Punica granatum) spada u kategoriju supernamirnica zbog svog vrlo specifičnog nutritivnog sastava. Ova namirnica poznata je od pamtivijeka, prvi zapisi o ovoj ukusnoj voćki javljaju se već prije 5000.g. Porijeklom je iz Irana, ali vrlo uspješno se kultivira i na Mediteranu, zatim u Armeniji, Turskoj, Kavkazu, Indiji, itd. Biljka inače preferira suhu i toplu klimu, stoga se kod nas najviše uzgaja u Dalmaciji. Sam plod nara ima tvrdu  vanjsku koru (usplođa), a  u njegovoj unutrašnjosti se nalaze sjemenke okružene mesom i karakteristične su crvene ili crveno-ljubičaste boje te slatko-kiselo-trpkog okusa.

    Zbog velike količine bioaktivnih tvari, prvenstveno polifenola, flavonoida i tanina, koji neutraliziraju razorni učinak slobodnih radikala, uzročnika starenja organizma, ali i zloćudnih bolesti, nar je vrlo jak antioksidans. Između ostalog odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola te vitamina C. U sto miligrama sadrži čak 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Sadrži također i fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje te estrogena za održavanje koštane mase, što je bitno za prevenciju osteoporoze. Znanstvenim istraživanjima dokazano jest kako tvari koje nalazimo samo u šipku, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju kolesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze. Punicalagini su ujedno i glavni izvor njegova antioksidativnog djelovanja. Uz korist za srce i krvne žile, njegovi sastojci inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora. Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, a sam ekstrakt djeluje i do deset puta jače.

    nar
    Izvor: Shutterstock
    Konzumacija i primjena

    Najbolje  ga je konzumirati sirovog jer na taj način će sačuvati najviše svojih vrijednih sastojaka. Prilikom kupovine, ukoliko primjetite kako je dosta težak za svoju veličinu, tada je vrlo vjerojatno pun soka. Odaberite plod koji je sjajne kore, a izbjegavajte one čija kora izgleda tvrda i suha. Moguće ih je držati u hladnjaku i do dva mjeseca, očišćene  je najbolj konzumirati unutar tjedan dana.

    Sok napravljen od njegova sočnog mesa vrlo je popularan i koristi se u tzv. funkcionalnim sokovima. Boja soka potječe od antocijana, spojeva kojima je dokazan antioksidativni i imunomodulatorni učinak. Svježe iscijeđeni sok iznimno je bogat vitaminom C te pantotenskom kiselinom. Premda sam za sebe sok nije lijek, dokazano je njegovo već spomenuto povoljno djelovanje na aterosklerozu, pa se preporučuje svim ljudima koji imaju neravnotežu lipida kolesterola u krvi. Zanimljiva je činjenica da neki spojevi iz soka potencijalno mogu pomoći kod tumorskih bolesti.

    Ulje sjemenki najčešće se koristi u izradi vrlo skupe i luksuzne kozmetike. Razlog tomu je naravno njegov kemijski sastav. Sjemenke sadrže vrlo rijetku masna, punicična kiselina, koju ne nalazimo gotovo ni u jednom komercijalno dostupnom biljnom ulju. Punicična kiselina znanstveno dokazano ima iznimno protuupalno i antitumorsko djelovanje. Ulje također sadrži i visoku dozu tokoferola, te složeni lipid cerebrozid, inače potreban živčanim stanicama. Ulje sjemenki nara korisno je kao dodatak prehrani u slučaju različitih upalnih bolesti, problema s neravnotežom lipida u krvi te kod hormon-ovisnih tumora (poput tumora dojke).

     

    Tags
    • antioksidans
    • flavonoidi
    • nar
    • vitamin C
    Categories:
    Categories
    • Namirnice

    Navigacija objava

    Previous Post Rižoto s puretinom i paprikom
    čaj od kadulje Next Post Čaj od kadulje i sve njegove blagodati

    Datumi objava

    lipanj 2022
    P U S Č P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « svi    

    Tagovi

    alergije analgetik anti-age antikancerogen antioksidans antioksidansi biljna vlakna detoks dijabetes dijeta flavonoidi imunitet kalcij kalij kolesterol kosa koža liječenje mediteranska prehrana Mg minerali mršavljenje namirnice njega omega 3 povrće prehrana prevencija prirodna kozmetika proteini protuupalno djelovanje regeneracija savjeti simptomi tjelovježba tuna vitamin A vitamin C vitamin E vitamini vlakna voće zdrava prehrana zdravlje zdravlje srca i krvnih žila

    Arhiva

    Pratite nas

    Više

    • Impressum
    • Pravila privatnosti
    • Izjava o kolačićima

    Kontakt

    • Žnjanska 4, 21 000 Split
      Kako do nas
    • 021-461-874
    • info@ordinacija-petricevic.hr

    • 2022 © Ordinacija dr. Diana Petričević |  Web dizajn Studio Rebus