Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće za bolju probavu

Zeleno lisnato povrće krije brojna ljekovita svojstva te može spriječiti nastanak i umiriti već postojeće bolesti i stanja. Bogato je dragocijenim nutrijentima i biljnim vlaknima, koja potiču bolju probavu.

Zeleno lisnato povrće sadrži nisku razinu masti i kalorija, a visoku razinu vitamina i minerala. Ono ima odlična antioksidativna svojstva koja štite tijelo od bolesti te jačaju imunitet. Osim toga, prepuni su vlakana koja apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava. Dobro je dakle kao i diuretik,  što ga čini idelanim za sve one koji pokušavaju izgubiti višak kilograma i smršavitiTakođer ima blagotovoran učinak na vaše srce i krvožilni sustav te ima čak i antikancerogeno djelovanje. Stoga smo za vas odabrali nekoliko vrsta zelenog lisnatog povrća koje bi svakako trebali nastojati uvrstiti u svoje jelovnike.

Zeleno lisnato povrće
Vrste zelenog lisnatog povrća

Kelj

Bogat je vitaminima A, C, K i B6. Također je odličan izvor magnezija i kalcija. Njegova antioksidativna svojstva smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući i neke vrste raka. Kelj će sniziti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a također štiti i zdravlje vaših očiju. Postoje razni načini da pripremite kelj, uključujući variva ili salate.

Raštika

Samo jedna manja porcija raštike sadrži više kalcija od čaše mlijeka! Odličan je izvor antikancerogenih spojeva i jedna je od najučinkovitijih namirnica što se tiče snižavanja razine kolesterola. Raštika je bogata vitaminima K, C i A. Najpoznatiji i jedan od najzdravijih načina pripremanja raštike je kuhanje u vodi s maslinovim uljem i češnjakom.

Rikula

Ona sadrži beta-karoten, vitamine C i K, a od minerala ponajviše fosfor, kalcij, kalij, magnezij, natrij i željezo. Eterična ulja listovima daju prepoznatljivu, ljutkastu aromu. Najbolji su svježi, pripremljeni u salatama ili posve kratko prokuhani. Možete ih dodati umacima, namazima, juhama i varivima ili za ukrašavanje jela. Jestivi su i cvjetni pupoljci, mladi plodovi (komuške) i zrele sjemenke. Komuške možete pirjati s ostalim povrćem. Suhe sjemenke upotrebite kao sjeme gorušice – za klice i izradu senfa.

Špinat

Ovo povrće je bogat izvor željeza, kalcija i velikog broja vitamina. Jedna od najvažnijih karakteristika špinata je ta što se učinkovito bori protiv raka prostate, najučinkovitije od svih ostalih vrsta zelenog lisnatog povrća. Ako ćete špinat kuhati, neka to ne bude duže od 1 minute kako bi se zadržala sva ljekovita svojstva. Špinat je odličan i sirov, u obliku salate.

Kupus

Brojna istraživanja su pokazala da je odličan u borbi protiv raka. Čuva zdravlje probavnog sustava i srca. Odličan je izvor vitamina C, A, B1, B2, kalcija i kalija. Najzdraviji je sirov, a možete ga kuhati na pari i začiniti maslinovim uljem i češnjakom.

Listovi repe

Nažalost, listovi repe se najčešće čiste i bacaju. Gorkastog su okusa, ali su odlični za vaše zdravlje. Bogat su izvor vitamina A, K i C. Zbog velike razine vlakana, listovi repe će vas držati dugo sitima, a potaknut će rad probavnog sustava.

Blitva

Blitva je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a većini ljudi je i ukusna. Odličan je izvor vitamina A i C. Također je bogata željezom i vlaknima. Znanstvenici su dokazali da blitva štiti zdravlje srca, očiju, probavnog sustava i smanjuje učestalost glavobolja. Blitvu kuhajte 3 do 5 minuta kako ne bi izgubila svoja ljekovita svojstva.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj