hijaluronska kiselina

Sve što trebate znati o hijaluronskoj kiselini

Starenjem dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline u našoj koži, što dovodi do nastanka suhe kože i bora. Pravilnom prehranom i njegom možete spriječiti njezin gubitak i zadržati svoju mladolikost.

Hijaluronska kiselina je sastavni dio naše kože, čak 50% ove važne kiseline se nalazi u koži. Sintetizira je sama koža putem stanica vezivnog tkiva donjeg sloja. Kemijski gledano hijaluronska kiselina djeluje poput spužve, ona veže vodu, proteine i mukopolisaharide. Starenjem dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline što dovodi do nastanka suhe kože i bora. Polivalentni je ovlaživač s dugotrajnim učinkom te omogućava koži da zadrži kolagen vlažnim i elastičnim. Ubrzava cijeljenje rana i oštećenja kože, povećava njenu elastičnost i čvrstoću. Uz to što održava hidriranost kože, djeluje na kretanje i proliferaciju stanica, pomaže u zacjeljivanju tkiva, popravlja oštećene stanične strukture, potiče mehaničku otpornost i gipkost kože te regulira imunološki upalni odgovor.

Ona igra ključnu ulogu u procesu starenja kože jer je odgovorna za elastičnost i ima potpornu funkciju. Mlada koža je glatka i elastična upravo zato jer sadrži visok udio hijaluronske kiseline. Međutim, starenjem njezina sinteza u koži slabi i smanjuje se sposobnost kože da zadržava vodu. Posljedično, koža postaje suha i gubi mogućnost održavanja vlažnosti. Uz to, smanjuje se i proizvodnja kolagena i elastina, što za posljedicu ima opuštanje kože i pojavu bora. Stoga je jako važno pokušati nadoknaditi čak i manji nedostatak hijaluronske kiseline u koži, jer ćemo na taj način ublažiti pojavu znakova starenja.

Anti-age prehrana

Kad govorimo o prehrani u samim namirnicama se ne nalazi u adekvatnim količinama, ali možete prehranom uvijek osigurati dovoljno nutrijenata, koji su važni za njezino očuvanje unutar organizma. Tu prvenstveno mislimo na magnezij, Vitamin C, omega-3 masne kiseline, vitamine B skupine, itd. Više o namirnicama koje će vam pomoći da što dulje zadržite prirodnu i mladoliku teksturu vaše kože možete pročitati u našem članku 10 namirnica od kojih ćete izgledati mlađe i Najbolje anti age namirnice. Najčešće se konzumira u obliku dodataka prehrani (oralni oblik) i apsolutni je hit u kozmetičkoj industriji. Postoji i u injekcijskom obliku, koji se trenutno smatra najefikasnijim oblikom primjene, riječ je o tzv. injekcijama hijaluronskih filera.

U svakodnevnoj medicinskoj praksi najtraženiji i najpopularniji filer je hijaluronska kiselina, koja je na tržištu prisutna u nekoliko komercijalnih varijanti. Općenito, danas vlada trend primjene privremenih filera, na čelu s hijaluronskom kiselinom, koja je i inače sastavni dio ljudskog organizma. Osim što ne izaziva imunološki odgovor organizma, ona se u slučaju neadekvatne primjene nakon nekog vremena, između 6 do12 mjeseci, razgradi, tako da nema trajnih posljedica za pacijenta. Filerima hijaluronske kiseline stimuliraju se kolagen i elastin, pa se na taj način uspješno peglaju bore. Iako se danas hijaluronskim filerima najviše tretiraju bore lica, sve više se koristi i korekciju kože dekoltea i vrata. Jer ako se tretira samo lice, nastat će preveliki kontrast između lica i vrata Stoga je vrlo važno istodobno od početka tretirati lice, vrat i dekolte.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj