Smilje

Smilje (helichrysum arenarium) je nadzemna mediteranska biljka iz porodice glavočika koja u prosjeku naraste do visine 0,3 m i prepoznatljiva je po svojim žutim cvjetovima. Raste na područjima kamenjara, a cvjeta u ljetnom periodu.

Od korisnih tvari sadrži flavonoide, djeluje protuupalno, antioksidativno, antihematomatično, antikoagulorno. Također je dobar analgetik, smanjuje kolesterol, pomaže kod nadutosti, bolesti jetre i žućnog mjehura (osobe koje imaju žućne kamence ga trebaju izbjegavati). Osim što djeluje na žuć također potiče i lučenje probavnih sokova i enzima stoga se preopruča ljudima koji imaju poteškoća sa probavom.

smilje2

Lijekovitost smilja

Smilje zbog svojih kemijskih svojstava i karakteristična mirisa ima široku primjenu u kozmetičkoj industriji. Posebno je dragocjeno eterično ulje koje sadrži kemijske spojeve poput nerola, neril-acetata, italidiona. Koristi se u kozmetici prevnstveno zbog svog protuupalnog i anti-age učinka.

Na tržištu ćete ga naći u obliku tinktura, macerata, eteričnog ulja i čaja. Eterično ulje se može koristiti u tretiranju hematoma, proširenih i upaljenih vena, tromboze, popucalih kapilara, ožiljaka, keloida, psorijaze, strija, kožnih alergija, atopijskog dermatitisa, reumatoidnog artritisa, sportskih ozljeda. Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja. Mora se destilirati svježa biljka, stoga je njegova cijena vrlo visoka.

Recept za anti-age ulje od smilja:

  • 2-4 kapi eteričnog ulja smilja
  • 15 mL biljnog ulja argana, hladno prešanog i nerafiniranog
  • 15 mL biljnog ulja ploda divlje ruže, hladno prešanog i nerafiniranog

Nanosi se u tankom sloju, najčešće navečer, iznimno je hranjivo, rezultati su vidljivi već nakon prvog nanošenja.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj