Sjemenke lana

Sjemenke lana su vrlo bogate brojnim ljekovitim tvarima. Tradicionalno se lan koristio u medicinske svrhe za plućne bolesti, poteškoće u probavnom sustavu te razne vrste oteklina i opekotina.

Lan je jedna od najstarijih biljaka, čija kultivacija i upotreba seže još u doba stare Mezopotamije. Sadnja i upotreba sjemenki lana u različite svrhe datira još od prije 5000 godina i uglavno se vezuje uz područja umjerene i tropske klime. Kao što smi spomenuli sjemenke lana su poznate po svojim kvalitetnim svojstvima, stoga ćemo selektirati nekoliko najvažnijih. One su su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline iz koje se složenim biokemijskim procesom dobiju omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline imaju višestruko djelovanje na zdravlje našeg organizma. Sudjeluju u procesu ublažavanja upala i boli povezanih s reumatizmom, artritisom, osteoporozom i migrenom. Novija znanstvena istraživanja su potvrdila njezinu djelotvornost kod snižavanja kolesterola te povoljnog djelovanja na apsorpciju glukoze. Omega-3 masne kiseline potrebne su za održavanje elastičnosti staničnih membrana, što je vrlo značajno kod dijabetesa jer elastične stanice puno bolje reagiraju na inzulin i bolje apsorbiraju glukozu.

Također dobar su izvor dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna djeluju povoljno na razinu kolesterola kod srčanih oboljenja, smanjuju izloženost debelog crijeva štetnim tvarima iz hrane, pomažu kod zatvora i stabiliziraju razinu šećera. Osim u sjemenkama koristi se još i u obliku brašna i ulja pa je tako njegovo ulje dobar izvor fitohormona lignana. Lignani su antioksidanti s vrlo izraženim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima te sprječavaju oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, a usko se vezauju uz proces starenja te razne druge bolesti.

 lan

Ljekovito djelovanje sjemenki lana

Sjemenke smanjuju rizik nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog ženskog spolnog hormona i na taj način djeluju preventivno. Od ostalih nutrijenata odličan je izvor tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline i pantotenske kiseline, a dobar je izvor niacina. Od minerala lan je odličan izvor bakra, magnezija, mangana. Sjemenke lana su idealne za sve koje pokušavaju regulirati tjelesnu težinu jer sadrže adekvatnu kombinaciju masti i ugljikohidrata. Preporuka je da se konzumira u obliku ulja ili mljeveni lan jer su sjemenke teško probavljive. Ako se konzumiraju u tom obliku apsorpcija vrijednih nutrijenata je otežana.

Lanene sjemenke možete kupiti u dućanima zdrave hrane i velikim trgovačkim centrima. Možete ih pronaći u žutoj (zlatnoj) i smeđoj varijanti, kao cijele ili mljevene. Hladnim prešanjem od lanenih sjemenki dobiva se visokokvalitetno ulje koje na tržištu dolazi u tamnim bocama. Laneno ulje liječi bolesti kože poput ekcema, psorijaze, akni ili opeklina od sunca. Laneno ulje ukoliko se koristi kao namirnica za pripremu jela ne smije se zagrijavati, jer dolazi do negativnih promjena u njemu i gubi svoja ljekovita svojstva te nije dobro za zdravlje. Ako se koristi kao namirnica onda imate vrlo šaroliku mogućnost njegove upotrebe. Može se dodati salatama, kuhanom povrću, pripremiti salatne preljeve i marinade.

Najzdravije je u kombinaciji s bjelančevinama iz jogurta, obranog kravljeg mlijeka, sojinog i rižinog mlijeka te svježeg kravljeg sira. Mljevene sjemenke lana možete koristiti primjerice za pripremu krem juha, variva, kruha, peciva pa sve do jogurta, shakea ili jela od mesa. Konzumacija sjemenki lana u ovom ili onom obliku ima za vas i vaše tijelo čitav niz

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj