Povremeni post, hit u prehrani

Povremeni post  jedan je od trenutno najpopularnijih svjetskih trendova u svijetu zdravlja i fitnessa. Odlučili smo istražiti zašto je tomu tako te postoji li kakvih opasnosti po vaše zdravlje.

 

Dakle, o čemu je ovdje riječ? Vrlo kratko i jednostavno povremeni post (intermittent fasting) način je prehrane u kojem se izmjenjuju razdoblja posta i jedenja. Rekli bi ste na prvu ništa neouobičajeno. Post se prakticira više manje od davnina, bilo u religijske svrhe ili naprosto zato jer osoba želi smršaviti. Stoga zašto sada odjednom tolika strka oko povremenog posta?! Ključno pitanje kod povremenog posta nije koliko, ni što trebam jesti već kad. Kod ovog oblika prehrane nema nikakvih restrikcija po pitanju količine hrane koju unosimo. Niti postoje ikakve prepreke po pitanju namirnica. Ovdje je jedino važno kada jedete. Ukratko iz perpektive klasičnog nutricionizma, čista kontradikcija. S obzirom da je riječ o reltivno novom trendu u prehrani, ozbiljnijih znanstvenih studija o njezinim pozitivnim učincima trebat ćemo još pričekati. Trenutno je potvrđeno samo kako nije opasna po zdravlje te da može pomoći prilikom regulacije tjelesne težine, ali ništa više u odnosu na druge restriktivne dijete.

Određeni zdravstveni benefiti koji se spominju kod povremenog posta:

  • veći udio hormona rasta
  • optimalne vrijednosti inzulina
  • brža obnova stanica
  • zdravija crijeva
  • niže vrijednosti lošeg LDL kolesterola
  • bolja koncentracija

Za ovakav učinak povremenog posta nema još znanstvenog dokaza. Ako postoji i kakvih pozitivnih učinika na individualnoj bazi i ukoliko se vi sami osječate dobro onda možete prakticirati post. Iz perspektive struke, možemo samo reći nije štetno, ali preporuke ipak idu najviše u prilog mediteranske prehrane.

 

Vrste povremenog posta

1. 16 satni post – 16/8

16/8 je metoda kada svaki dan postite 16 sati, a tijekom preostalih 8 sati možete jesti dvije, tri i više porcija jela. To je najprirodniji način gladovanja. Te obično podrazumijeva preskakanje jednog obroka. Najčešće je to doručak ili večera. Stoga režim slobodno  prilagodite vlastitim potrebama. Ako ne možete zamisliti početak dana bez kvalitetnog doručka i ako inače manje jedete navečer, možete jednostavno preskočiti večeru. Važno je pridržavati se omjera 16/8.

 

2. 20 satni post – 20/4

Ovaj tip posta podrazumijeva da 20 sati ne jedete, a 4 sata dnevno možete jesti što hoćete. Ovaj post u fitness krugovima poznat je još pod nazivom ratnička dijeta. Osmislio ju je Ori Hofmekler ,a cilj ratničke dijete je povećati učinak simpatičkog živčanog sustava koji pomaže stimulirati lipolizu i ubrzati metabolizam.

 

3. Dvodnevni post – 5:2

Post 5:2 sastoji se od pet dana normalne prehrane i dva dana unosa od 500 do 600 kalorija dnevno. Pritom, muškarci mogu konzumirati 600 kalorija, a žene 500. Prehrana 5:2 također se naziva i ,,brza dijeta“ koju je u medijima progurao liječnik i novinar Michael Mosley.

 

4. 24 satni post / eat-stop-eat

Ovaj tip uključuje 24-satni post najmanje jednom ili dva puta tjedno. Tijekom ovog režima cilj je izdržati 24 sata bez hrane. Dozvoljeni su kava, voda i drugi beskalorični napici koji će vam pomoći da ograničite osjećaj gladi. Ako želite smršaviti, važno je tijekom dana kada ne gladujete jesti kao da niste bili na dijeti. Ali budite oprezni, time još uvijek mislimo na unos zdrave i uravnotežene hrane.

 

Postoji tu naravno još varijacija na temu, ali ovom prilikom za vas prošli smo par najpopularnijih vrsta povremenog posta. Preporučamo vam da krenete s postom postupno kako bi pripremili svoj organizam na novi režim prehrane. Zatim možete  eksperimentirati s različitim vrstama te odabrati koji vama individualno najviše odgovara.

Author Info

admin

Nema komentara

Komentiraj