Ljekovitost dalmatinske kadulje

Ljekovita kadulja je zbog svoje široke primjene i ljekovitosti uzgajana te uspijeva u različitim predjelima svijeta, međutim svjetski poznata i najcijenjenija je Dalmatinska kadulja koja zbog svog specifičnog sadržaja eteričnog ulja ima snažan karakterističan miris.

Kadulja (Salvia officinalis) je grmolika biljka koja naraste u prosjeku od 20 do 70 cm visine. Aromatičnog je mirisa i raste pretežno u primorskim krajevima sredozemnih zemalja. Stabljike i listovi kadulje prekriveni su mnogobrojnim sitnim dlačicama u čijim se žljezdama nalazi eterično ulje od kojeg potječe gorkast okus i aromatičan miris. Listovi su uski, ovalni, sivkasto-zelene do zelene boje. Biljka cvate od svibnja do srpnja i ima najčešće modroljubičaste cvijetove ponekad i bijele. Ljekovita kadulja je zbog svoje široke primjene i ljekovitosti uzgajana te uspijeva u različitim predjelima svijeta, međutim svjetski poznata i najcijenjenija je dalmatinska kadulja koja zbog svog specifičnog sadržaja eteričnog ulja ima snažan karakterističan miris. dalmatinski krš, specifična zemlja  i mediteranska klima daju joj najbolji spoj onoga što joj potrebno za njen prirodni rast, pa tako ona samoniklo raste duž cijele dalmatinske obale. Dalmacija i njezini otoci smatraju se pradomovinom ljekovite kadulje.

Kadulja je jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u svojoj kućnoj apoteci. Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala. Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti. Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi  se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa  i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grgljajte čaj od kadulje.

Ljekovita kadulja

Eterično ulje

Eterična ulja su smjese hlapljivih kemijskih spojeva koje se nalaze u različitim dijelovima biljnog materijala i daju bilju karakterističan miris. Eterično ulje dobiva se destilacijom vodenom parom te iako se smatraju uljima ona nisu masna i bitno se razlikuju po sastavu od biljnih ulja. Eterična ulja vrlo brzo isparavaju na zraku, topiva su u biljnim uljima, mastima, vosku, alkoholu, a u vodi se ne otapaju. Kadulja zbog svog estrogenu sličnog djelovanja se najčešće koristi kod bolesti i stanja vezanih uz reproduktivni sustav žena.  Doduše ima ono i mnoga druga ljekovita djelovanja.

Eterično ulje kadulje posjeduje antiseptičko, fungicidno i antiflogističko djelovanje, primjenjuje se u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Najčešće se koristi u pripremi pripravaka za njegu usne šupljine i ždrijela (lokalno grgljanje). Esencijalno ulje djeluje lipolitično i ekspektorirajuće. Djeluje dobro antibakterijski protiv Gram pozitivnih mikroorganizama, a slabo protiv Gram negativnih. Također dobro djeluje protiv gljivica (Candida). Jak je estrogenomimetik pa se najčešće koristi kod regulacije ženskih hormona u menopauzalnim tegobama te amenoreje, dismenoreje i policističnih jajnika.  Zbog lipolitičnih svojstava koristi se u pripravcima protiv celulita i pretilosti. Osim toga, koristi se i kod problema s pretjeranim znojenjem. U visokoj dozi nadražuje kožu. Zbog sadržaja ketona (α, β-tujona) ulje je neurotoksično pa se mora koristiti s velik oprezom. Ne smiju ga koristiti trudnice, dojilje i mala djeca.

Author Info

Admin

Nema komentara

Komentiraj